реклама партнерів:
Головна » Національна єдність – замість політичних барикад

Національна єдність – замість політичних барикад


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Днями Україна святкувала День Злуки, який в історії українського державотворення займає особливе місце.
1919-го року, у цей день, на Софіївському майдані в Києві було проголошено Акт політичного єднання, який символізував історичне прагнення кожного українця жити в єдиній державі. Але цей процес набув політичних реалій у 1990-му році, коли ланцюгом єднання Західна Україна символічно об'єдналася з Києвом та фактично усією Лівобережною Україною. Історичний політичний процес призвів до проголошення української державності в кордонах, які максимально об'єднали і українські землі, і українців у Європі.
Однак цей процес у самій Україні всі 20 років незалежності був дуже далекий від ідеалу, оскільки українська політика так і не спромоглася ліквідувати барикади, які українцям постійно нав'язують і політики, і політтехнологи, і спеціалізовані політичні телешоу. Мовляв, українці різні, бо ходять до різних церков, бо живуть в різних містах України, бо розмовляють не лише українською мовою. Штучно розпалюються пристрасті навколо теми УПА та ветеранів радянських військ, – мовляв, українці не служили в одній армії, яка визволяла українські землі від поневолювачів. Ці штучні політичні барикади не дають великій Україні і великому українському народу посісти достойне місце в Європі і світі. Сьогодні українець не може порівняти себе з поляком, чи естонцем, де державна політика сприяння розвитку нації і держави призвела до високого рівня статків та пенсійного забезпечення.
В Україні доходи громадян є найнижчими в Європі, а бідна країна зазвичай обслуговує інтереси інших. Саме тому в незалежній Україні стало можливим підписання таких ганебних російсько-українських угод, як газова – 2009 року чи Харківська – 2010 року. Історичні приклади переконливо доводять, що лише політика консолідації суспільства, попри його різноманітність, тільки політика пошуку компромісу сприяє відновленню і розвитку будь-якої держави світу. Приміром, завдяки політиці консолідації постала Південно-Африканська республіка, де політв'язень Нельсон МАНДЕЛА запропонував, замість взаємопоборювання, політику компромісу і побудови єдиної держави, де буде місце і білим, і чорним. Блискуча перемога останнього президента США Барака ОБАМИ базувалася на тезі – "Ні – чорній Америці, ні – білій Америці, ні – жовтій Америці, так – єдиній Америці!", де в центрі державної політики – громадянин і його інтереси.
На 20 році незалежності політикам та політичним силам в Україні потрібно перейти від спроб когось перебороти до політики створення єдиного державного компромісу. Історичні приклади і наша власна історія свідчать, що ніхто ніколи нікого не перемагав. І сьогодні бандерівцям неможливо перемогти донецьких чи навпаки, і Україна ніколи не може стати ні полтавською, ні донецькою, ні львівською. Україна повинна бути – українською. І саме політика формування єдиного національного інтересу в Україні, – не політика взаємопоборювання, а взаємодоповнення, – дозволить реалізувати український національний потенціал. Бо тоді в українській історії не буде протистояння між ветеранами УПА чи радянськими військовими, і знайдеться місце усім героям, – від МАЗЕПИ та Степана БАНДЕРИ до Івана КОЖЕДУБА, тричі героя СРСР. Завдяки політиці наведення містків і пошуку єдиного інтересу, Україна може швидко досягти економічних здобутків і знайти своє місце в цьому буремному світі.
Саме тому українські політичні сили мають не творити чергові політичні барикади, а робити все для створення єдиної державної національної політики. Лише політика єднання може дати незалежній українській державі і перспективи, і принципово інший рівень розвитку!

Юрій Костенко
Джерело: Українська правда







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
Усі новини