реклама партнерів:
Головна » Народна медицина. Лікарська рослина «кульбаба»

Народна медицина. Лікарська рослина «кульбаба»


Коментарі: 0 Медицина

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Кульбаба є вкрай стійкою і витривалою рослиною. Корінь кульбаби має потужну стрижневу систему, яка в довжині може досягати 30 см, що дає їй можливість міцно утримувати його в грунті. Листя кульбаби ростуть з прикореневою розетки, довжина якої складає в середньому 20 см. Квітконоси у лікарської кульбаби порожнисті, вони виділяють білуватий молочний сік. Суцвіття-кошик золотисто-жовтого кольору. Зріле насіння кульбаби мають придаток у вигляді маленького парашута, за допомогою якого вони розлітаються з вітром на великі відстані. Період цвітіння цієї рослини припадає на березень-квітень (травень) місяць. Виростає він на полях і луках, на пустирях і в садах, в загальному, там, куди були занесені насіння. Ця рослина може рости навіть між камінням.

Збір і заготівля
Збір кульбаби необхідно здійснювати навесні, у квітні-травні місяці. Корінь кульбаби викопується за допомогою лопатки або іншого інструменту. Після того, як кореневище викопано, його потрібно розщепити і розвісити разом з травою кульбаби, представленої листовою розеткою, у провітрюваному приміщенні для сушіння. Можна скористатися і штучним висушуванням сировини цієї рослини. Температура в такій сушарці не повинна перевищувати до 40° С. Діючими речовинами, що містяться в лікарському кульбаби є гіркі речовини, вітаміни, тшерпіни, а так само стероли. У складі цієї рослини є каротин, мінеральні речовини, серед яких і кальцій, дубильні фещества, мікроелементи, флавоноїди і ефірну олію, а так само слиз, фруктоза і інулін.

Лікувальні властивості і застосування
Ця рослина є ефективним засобом для стимуляції роботи нирок і печінки. Кульбаба впливає на сполучну тканину. Вона підсилює процес кровопостачання, а її комплекс діючих речовин впливає на покращення загального стану ослабленого організму. Основною областю застосування кульбаби вважається позбавлення від шлаків. Якщо дотримуватися повного курсу лікування цією рослиною навесні і в осінній сезон, то це буде сприяти здійсненню процесу виділення, що активізує роботу печінки і нирок.
Можна придбати готові препарати із соку кульбаби в аптечному кіоску, а можна здійснити курс лікування подібним засобом, приготованим самостійно. Ефект буде той самий. Зверніть увагу на те, що курс лікування лікарською кульбабою, має становити не менше місяця. Якщо дотримуватися цих рекомендацій, то ваш організм, безумовно, відчує позитивні зміни. У людини покращиться самопочуття, він буде відчувати себе, омолодить і буде повністю здоровим. Для цього потрібно щодня по два рази на день випивати по одній столовій ложці соку кульбаби.
Те, що кульбаба сприятливо впливає на сполучну тканину, дає йому можливість виліковувати подагру і ревматизм, тому що при цих захворюваннях порушується обмін речовин, в результаті чого відбувається пошкодження сполучної тканини. Людям, які страждають на ревматизм, стає набагато легше, після використання соку з цієї рослини. Доведено, що в цьому випадку больові атаки скорочуються і біль вщухає. Дослідження показали, що кульбаба впливає на зростання каменів у жовчному міхурі при жовчнокам'яній захворюванні. Якщо здійснювати подібний курс лікування два рази на рік, то можна уникнути утворення нових каменів і збільшення вже наявних. Ось тільки розчиняти старі камені за допомогою кульбаби неможливо. Але якщо пити чай з кульбаб, то можна добитися їх «заспокоєння» і усунення можливих при цьому коліків.

Застосування кульбаби у народній медицині
У народні методи лікування кульбаба використовується досить часто. Його листя використовують для салатів і як апетитною приправою для м'якого сиру.

Побічна дію та протипоказання
Якщо дотримуватися терапевтичних доз застосування соку і чаю з лікарського кульбаби, то побічної дії це не викличе. Але свіжі стебла досить часто викликають отруєння. Особливо це стосується дітей, які часто їх вживають.

Рецепти настоянок та відварів з лікарської кульбаби
Для приготування відвару візьміть одну столову ложку подрібненого кореня цієї рослини і залийте його одною склянкою гарячої води. Вміст необхідно прокип'ятити на слабкому вогні протягом 15 хвилин, а потім охолодити трохи менше години і процідити. Приймати такий відвар потрібно по півсклянки тричі на день за 15 хв до прийому їжі. Його використовують при хворобах печінки, жовчного міхура, жовчнокам'яного захворювання, для лікування жовтяниці, гастритів з можливою пониженням рівня кислотності соку шлунку. Такий відвар корисний при коліті, запорі, геморої та як засіб, що покращує процес травлення і підвищує апетит.

Для приготування соку з кульбаби вам потрібно взяти добре промиті листя цієї рослини і нашаткувати їх, а потім покласти в друшляк і обшпарити окропом. Після цього листя пропускаються через м'ясорубку і віджимаються в щільній тканині, а потім розбавляють кип'яченою водою у співвідношенні один до одного і кип'ятять протягом трьох хвилин. Сік випивають по 2 ст. ложки тричі на день за півгодини до прийому їжі. Зберігається одуванчиковий сік в холодильній камері не більше трьох діб.

За матеріалами: http://www.infoherbs.ru






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини