реклама партнерів:
Головна » Народна медицина. Листя берези - цілюща поміч для людини

Народна медицина. Листя берези - цілюща поміч для людини


Коментарі: 0 Медицина

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Коли навесні на березі розпустяться ніжні листочки, треба не проґавити їх зібрати. Зазвичай листя збирають у травні—червні, поки воно клейке та запашне. Сушать у затінку під наметом, на горищах або в добре провітрюваних приміщеннях.
Поспіши скористатися дарами природи-матінки
Березове листя багате біологічно активними речовинами, містить бетул-феноли, кислоти, ефіри, флавоноїди, кумарини, гіперозид, рутин, дубильні речовини, вітаміни С, Е, РР, каротин тощо.
Молоде листя берези має протизапальну, ранозагоювальну, протимікробну, сечогінну, знеболювальну, антиспазматичну, жовчогінну дії; перешкоджає солевідкладенню в суглобах. Препарати листя берези використовують у разі запальних захворювань нирок і сечового міхура, порушень мінерального обміну. Крім того, засоби з листя берези здатні знищувати гриби, зокрема трихомонаду, лямблії, поліпшують кровообіг, розчинюють тромби в найдрібніших кровоносних судинах, сприяють зниженню артеріального тиску. Унаслідок їх прийому налагоджується мікроциркуляція, що допомагає в лікуванні тромбофлебіту, ендартеріїту — закупорки артерій. Листя берези помічне в разі лікування гнійних захворювань шкіри, маститу, стафілококової пневмонії, сепсису, фурункульозу і навіть за раку шкіри та матки. Виявлено також його позитивний вплив у лікуванні диспепсії у новонароджених.
Березове листя захищає і відновлює молоді, що розмножуються, клітини кісткового мозку, статевих органів, епітелію травного тракту, ендотелію — внутрішньої оболонки кровоносних і лімфатичних судин. Хороший ефект спостерігається після застосування березових настоїв і відварів у разі захворювань верхніх дихальних шляхів, артритів, жовчнокам’яної хвороби; в гінекології та дерматовенерології. Листя берези здатне вбивати мікроби за 2—3 години. Невипадково настій із нього слугує незамінним профілактичним і лікувальним засобом під час застуди. Особливо корисно приймати настої та відвари з березового листя у весняно-осінній період для профілактики ревматизму та подагри.
Чай із березового листя поступається настою бруньок за силою антимікробної дії, проте він не містить смол, які подразнюють сечові шляхи. Листя берези є ефективним і, мабуть, найдоступнішим сечогінним засобом. Дослідження показали, що під впливом настою листя берези сечовиділення збільшується з 400 мл до 2,5 л, зникають набряки, зменшується задишка. Літнім людям, які страждають від набряків за серцевої, ниркової, печінкової недостатності, варто взяти за правило пити щодня настій з березового листя, тоді їхнє життя набагато поліпшиться.
Молоде березове листя застосовують у лікуванні дитячого ревматизму.

Лікувальні народні рецепти
Настій листя п’ють за набряків серцево-судинного походження: 2 ст. л. подрібненої сировини залити 0,5 л окропу, варити на водяній бані 15 хв, охолодити до кімнатної температури, процідити, додати соди на кінчику ножа. Приймати по півсклянки тричі на день за 30 хв до їди.
Такий настій застосовують і для заспокоєння нервової системи, у разі запаморочень, розладів сну, мігрені, ішемічної хвороби серця, атеросклерозу, ниркових кольок, жовтяниці, як вітамінний засіб, від лямблій та трихомонад тощо.
За водянки, як сечогінний і потогінний засіб, у разі запалень нирок і сечового міхура, неврозів та інших захворювань застосовують такий настій: 1 ст. л. листя залити склянкою окропу, настояти 1—2 години; пити по 0,5 склянки тричі на день.
У разі холециститу рекомендують приймати настій: 2 ч. л. подрібненого листя залити 200 мл окропу, настояти 1 годину, процідити, додати в настій питної соди на кінчику ножа. Пити по 50 мл 3—4 рази на день за 10 хв до їди. Курс лікування — 40 днів.
2 ст. л. листя берези залити 0,5 л окропу, додати трохи питної соди, щоб розчинилися смолисті речовини, настояти 1 годину і процідити. Пити по 0,5 склянки 4 рази на день до їди. Настій застосовувати в разі захворювань печінки для поліпшення жовчовиділення.
За виразкової хвороби: 1 ст. л. листя берези на 1 склянку води, кип’ятити 1 хв, настояти 2 години, перецідити. Приймати по 0,5 склянки тричі на день до їди.
1 ст. л. з верхом сухого листя берези залити 1 склянкою окропу. Кип’ятити 20 хв, настояти, закутавши, 3 години, процідити. Приймати вранці та ввечері по 1 склянці настою за півгодини до їди. Пити тривалий час за жовчнокам’яної хвороби. Цей відвар вживають також (по 0,5 склянки 3—4 рази на день до їди) як сечогінний, загальнозміцнювальний засіб і за нервових розладів.
100 г молодого весняного листя подрібнити і залити 2 склянками теплої перевареної води. Настояти 5—6 годин. Процідити, відтиснути і залишити відстоятися, потім обережно перелити, залишивши осад. Приймати по 0,5 склянки 2—3 рази на день перед їдою. Настій дуже багатий на вітамін С. Застосовують у разі захворювань нирок і неврозів.
Весняне листя берези, завбільшки як копійка, зібрати і висушити. 2 ст. л. сировини залити 1 склянкою окропу. Варити на слабкому вогні до половини об’єму, охолодити і процідити. Приймати по 1 десертній ложці тричі на день за годину до їди. Курс лікування — 3 місяці. Цей засіб помічний за дрібних каменів у нирках. Під час лікування можливий біль, кольки, нудота. Треба потерпіти, і всі камені вийдуть.
За ларингіту: 1 ст. л. листя залити 1 склянкою води, кип’ятити 1 хв, настояти 2 години, перецідити; приймати по 0,5 склянки тричі на день до їди. Цей засіб застосовують і для лікування туберкульозу легень.
У разі кардіосклерозу: 10 ст. л. подрібненого свіжого молодого листя берези залити 0,5 л перевареної води кімнатної температури, настояти 2 години, процідити. Приймати як напій.
Відвар березового листя застосовують для полегшення відходження післяпологових виділень. 1 ст. л. з верхом подрібненої сухої сировини заварити 1 склянкою окропу, настояти під кришкою, доки охолоне, і процідити. Приймати щоденно 1 раз на добу, але не раніше, ніж через два тижні після пологів.
Ванни з листя берези рекомендують за суглобового ревматизму й подагри. Також у разі ревматизму та радикуліту свіжозірваним березовим листям обкладають хворі місця і тримають більше години. Можна зшити щось на кшталт штанців. Набити їх березовим листям. Надіти штанці на ноги хворого, щоб грубий шар листя облягав поверхню ніг з усіх боків. Ноги при цьому дуже пітнітимуть. Іноді листя слід замінювати, якщо воно дуже змокне. Кілька сеансів березолікування значно поліпшують стан.
Або: нарвати листя берези у поліетиленовий пакет, щільно закрити, щоб спарилося, увечері листя висипати на ліжко і лягти на нього хворим місцем, лежати більше години. Повторити тричі.
Ще один рецепт: добре промите і пропарене листя прикладати на хворе місце як компрес на 2—3 години. Курс лікування — 7—10 днів.
За неврозів допоможе ванна: 1 кг листя берези кип’ятити 5 хв в 10 л води, настояти 1 годину, вилити у ванну. Приймати перед сном.
Кашка зі свіжого травневого листя берези лікує шпори. Листя слід потовкти або дрібно посікти ножем і накласти пов’язку з нього на ділянку шпори, тримати не менше години. Процедуру бажано проводити 2—3 рази на день протягом місяця.
Відваром листя берези добре промивати волосся. 2 ст. л. листя залити 1 л окропу, кип’ятити 15—20 хв, процідити, долити перевареною водою до початкового об’єму. Цим відваром обполіскують волосся в разі його випадання. Поліпшується ріст і зникає лупа.
Сприятливо впливає відвар листя берези і на шкіру, робить її здоровою, гладенькою, виліковує прищі. Для сухої шкіри обличчя добре приготувати таку маску: 1 ч. л. подрібненого молодого листя залити чвертю склянки окропу, дати настоятися 2 години, процідити. 1 ст. л. настою змішати з 1 ст. л. вершкового масла і нанести на обличчя. Через 20 хв видалити надлишки жиру.
У разі свербіння та різних подразнень на шкірі, зокрема після гоління, протирати її настоєм: 1 ч. л. подрібненого листя берези залити 1/4 склянки окропу, настояти 1,5—2 години, процідити.

Підготувала Алла ГРІШИЛО.
Джерело: "Здоров"я і довголіття"







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини