реклама партнерів:
Головна » Народні рецепти. Картопля полікує з голови до п'ят

Народні рецепти. Картопля полікує з голови до п'ят


Коментарі: 0 Медицина

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Нині ми не можемо уявити своє життя без такого овочу, як картопля.
Але ще до ХVI ст. н. е. Європа й гадки не мала, що існує така рослина. У сучасному світі картоплю вирощують у понад 100 країнах світу. Вона не тільки стала для нас «другим хлібом», як її називають у народі: відомо, що людина може довгий час прожити, харчуючись однією лише картоплею. Вона ще й наділена різноманітними цілющими властивостями. Лікувальний статус однієї з найбільш популярних в Україні сільськогосподарських рослин давно визнано офіційною медициною.

ЧУЖОЗЕМНИЙ ОВОЧ ПЕРЕМІГ ЦИНГУ
Сьогодні картопля вирізняється не тільки смаковими якостями, а й високою харчовою цінністю, добре засвоюється організмом. Клітковина не подразнює слизову оболонку шлунка і кишечнику, тому розварену картоплю дозволяють вживати під час загострення деяких захворювань травного тракту.
У бульбах картоплі міститься все, що потрібно нашому організму, — білки, крохмаль, сахариди, клітковина, пектинові речовини, органічні кислоти, незамінні амінокислоти, протеїн, жири, харчові волокна. Підраховано, що половину потрібного організму вітаміну С ми отримуємо, саме харчуючись картоплею. Недарма з поширенням картоплі по Європі зникли епідемії цинги, від яких потерпали цілі міста й села. У 100 г молодої картоплі міститься до 20 мг вітаміну С. Крім цього, вона містить вітаміни Е, D, Р, А, РР, К та групи В, а також понад 20 мінеральних елементів.
Картопля — досить калорійний продукт. Основний енергетичний матеріал картоплі — вуглеводи, які представлені головним чином крохмалем. Саме тому схильним до повноти картоплю в раціоні варто обмежити. Втім, і всім іншим не варто зловживати цим овочем, як і будь-яким іншим. Адже в усьому слід дотримуватися міри. Дієтологи рекомендують вживати картоплю не більше двох разів на тиждень. Вона значно легше перетравлюється, якщо до неї додавати моркву, зелень кропу, петрушки, селери, кінзи. На думку дієтологів, на рік доросла людина повинна з’їдати не менше 112 кілограмів картоплі.
Учені виявили значну подібність складу білків крохмалю й жіночого молока. Особлива цінність картоплі в тому, що на відміну від інших продуктів — постачальників білка (наприклад, м’яса) — вона має олужнювальну дію. Це пов’язано з тим, що в картоплі багато мінеральних речовин, серед яких — солі калію, магнію, заліза, кальцію, фосфору, хрому тощо. За рахунок олужнювальної дії картопля допомагає нейтралізувати надлишки кислот в організмі, що утворюються в процесі обміну речовин. А як відомо, надлишок кислот в організмі сприяє передчасному старінню.

КАРТОПЛЯ — ДОПОМОГА СЕРЦЮ
Завдяки високому вмісту солей калію (понад 500 мг на 100 г овочу) картопля має сечогінну дію, тому її рекомендують до вживання в разі захворювань серцево-судинної системи і нирок, що супроводжуються набряками. Крім того, калій відіграє позитивну роль у підтримці нормальної функції серцевого м’яза, налагоджує обмінні процеси в організмі. Такої кількості калію, як у картоплі, немає ні в хлібі, ні в м’ясі, ні в рибі. Потреба ж дорослої людини в калії становить 2 г на добу, її можна забезпечити, якщо з’їдати по 400 г картоплі. До речі, така ж кількість картоплі покриває добову потребу дорослої людини у вітаміні С.
У давні часи деякі селяни через незнання намагалися замість бульб вживати в їжу квітки картоплі, які отруйні. Вони містять дуже багато соланіну, а в бульбах його в сотні разів менше. У великих дозах соланін шкідливий для організму, а в малих, навпаки, має корисну дію. Виявлено, що соланін, вжитий у невеликих дозах, посилює діяльність серця, сприяє роботі травного тракту, а також виявляє протиалергійну дію.
Та тут слід зауважити, що під дією сонячного світла за рахунок утворення хлорофілу поверхня бульб завжди зеленіє, при цьому кількість соланіну зростає. Значне проростання картоплі також супроводжується збільшенням кількості цієї речовини. Ось чому позеленілу картоплю вживати в їжу не варто, а проросла потребує більш ретельного обчищення. Багата на соланін картопля завжди має неприємний і гіркуватий смак.
Сік сирої картоплі добре очищує весь організм. Його застосовують за гастритів із підвищеною кислотністю шлунка, закрепів, метеоризму, печії, нудоти. Він знімає запалення, має спазмолітичну, ранозагоювальну, сечогінну і загальнозміцнювальну дії. Корисний сік сирої картоплі і за цукрового діабету — він знижує вміст цукру в крові. У деяких країнах свіжий сік картоплі застосовують як протиотруту за укусів отруйних змій. Ним також успішно лікують виразкові хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки, він помічний у разі головного болю: через вміст ацетилхоліну знижує артеріальний тиск.
Під час лікування антибіотиками та сульфаніламідними препаратами медики радять пити по 1—2 ст. л. соку картоплі відразу ж після прийому ліків. А якщо до соку картоплі додати трохи соку моркви, капусти або чорноплодої горобини, посилиться лікувальний ефект.

КІЛЬКА ПОРАД, ЯК ЗБЕРЕГТИ ЦІЛЮЩІ ВЛАСТИВОСТІ КАРТОПЛІ
Більшість цінних для здоров’я речовин міститься у верхньому шарі картоплі. Тому під час чищення не слід зрізати занадто грубий шар лушпиння.
Не можна варити картоплю в жерстяному або мідному посуді, тому що при цьому втрачається велика кількість вітаміну С.
Ліпше готувати картоплю в лушпинні, опустивши її вже в киплячу воду, й варити в каструлі під закритою кришкою, так краще зберігається вітамін С. А в разі приготування картоплі на парі вміст цього вітаміну вдвічі більший, ніж під час варіння у воді.
Особливо корисною є запечена в духовці картопля. Ця смачна страва має максимальну вітамінну цінність. Бажано, щоб печену картоплю подавали на стіл гарячою, відразу з духовки.
Щоб картопля не втрачала корисних властивостей, її не можна після обчищення на тривалий час залишати у воді — потрібно відразу ж зварити, занурюючи в киплячу воду.
Увага! Свіжий сік картоплі слід приймати відразу ж, він не повинен стояти понад 10 хв. Картопляний сік протипоказано вживати у разі загострення виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, ожиріння. Не рекомендується їсти картоплю або слід звести вживання до мінімуму особам, які страждають від венеричних хвороб, а також тим, хто схильний до статевого збудження. Картоплю слід повністю вилучити з раціону в разі захворювань кишечнику (ентерит, ентероколіт, коліти у стадії загострення). Також слід обмежити вживання картоплі за сечокам’яної хвороби з вираженою оксалурією, за цукрового діабету, III стадії ожиріння, метеоризму.

Підготувала Алла ГРІШИЛО.

НАРОДНІ РЕЦЕПТИ ЛІКУВАННЯ

Картопляна вода.
Картопляна вода — це вода, в якій варили картоплю в лушпинні. Вона має високу лужність і є одним із найліпших олужнювальних напоїв, що виводить з організму шлаки, очищує кишечник, звільняючи його стінки від слизу і «накипу». Людям, які страждають від артриту, особливо корисно пити таку воду зранку натще і безпосередньо перед сном. Додатково під час такого лікування рекомендують з’їдати щодня 1—2 картоплини (сиру, дрібно натерту разом зі шкіркою).
Картопляний відвар.
Картопляний відвар помічний у разі гіпертонії і серцевих хвороб. Готують його так: 4—5 обчищених картоплин добре помити, залити 0,5 л води, кип’ятити 15 хв. Потім охолодити і процідити. Пити по 0,5 склянки за 30 хв до їди.
У разі виразки шлунка, невралгії, ревматизму застосовують такий засіб: картоплю слід обчистити від шкірки, натерти, відтиснути сік. Вживати сік по 1 ст. л. ледь підігрітим за 30 хвилин до їди 3—4 рази на день. За тиждень довести кількість соку до 0,3 склянки. Через 10 днів — перерва на 3—4 дні. Потім приймати 10 днів і знову перерва. Лікувальний курс — 40 днів. Найефективніше таким чином лікувати виразку із підвищеною кислотністю шлункового соку. Одночасно слід дотримуватися дієти.
За виразки шлунка і дванадцятипалої кишки можна скористатися ще таким засобом: варити обчищену картоплю в емальованій каструлі без солі. Відвар злити і приймати по 0,5—1 склянці тричі на день. Пити щодня лише свіжий відвар, не допускаючи появи запаху і псування.
У разі сверблячки, опіків, мозолів, шпор на п’ятках, трофічних виразок, дерматитів, екзем, щоб пом’якшити шкіру, слід кашку із натертої добре помитої необчищеної картоплі покласти тонким шаром на серветку і 3—4 рази на добу прикладати до хворого місця. До виразок, які погано гояться, можна також прикладати часточки свіжонарізаної картоплі.
Коли болить голова, слід прикласти до чола часточки свіжорозрізаної картоплі. За систематичного головного болю: сік свіжої картоплі приймати по 0,25 склянки.
За цукрового діабету лікування слід проводити в серпні-вересні, коли в картоплі міститься особливо багато вітамінів. Приймати потрібно по 0,25 склянки соку 2—3 рази на день за 20 хв до їди. У подальшому дозу можна збільшити до 1 склянки. Завдяки такому лікуванню цукор у крові знижується.
У разі розладів серцевої діяльності пити по 100 мл картопляного соку тричі на день натщесерце, перед обідом і перед вечерею протягом 3 тижнів. Перерва — 1 тиждень, потім курс повторити.
За порушень діяльності травного тракту (гастрит із підвищеною кислотністю, закрепи, диспепсія) пити по 1 склянці соку сирої картоплі вранці натщесерце. Після прийому треба лягти в ліжко на півгодини. Через годину можна снідати. Так робити 10 днів поспіль. Потім 10 днів перерви і знову повторити 10-денне лікування. Приймати свіжий сік потрібно відразу після його приготування протягом 2—4 хвилин.
У разі катару, бронхіту відварену картоплю в лушпинні розім’яти, додати 1 ст. л. олії та 2—3 краплі йоду, розмішати. Покласти масу на полотнинку або серветку і прикласти до грудей та горла. Зверху укутати, як компрес. Тримати, поки не охолоне. Одночасно пити маленькими ковтками теплий сік моркви навпіл з молоком.
За гіпертонії їсти печену картоплю в лушпинні разом зі шкіркою і пити картопляний сік.
Геморой: із сирої картоплі червоних сортів вирізати свічку довжиною 3 см, діаметром 0,8 см і ввести в пряму кишку на ніч. Уранці свічка вийде з калом після легкого напруження. Якщо дуже сушить, можна вмочити «свічку» в мед. Курс лікування — 15—20 днів. Добре одночасно пити у невеликій кількості сік сирої картоплі.
Захворювання дихальних шляхів, нежить, застуда: відварити картоплю в лушпинні, злити воду, нахилитися над каструлею, накрившись з головою хусткою або рушником, і вдихати картопляні випари.
Для лікування бородавок взяти невелику картоплину, розрізати її навпіл, розрізаним боком натирати бородавки.
У разі анемії та базедової хвороби свіжоприготований сік приймати по 0,5 склянки 2—3 рази на день за 30 хв до їди. Курс лікування — 2—3 тижні. Застосовувати бульби червоного кольору.
За метеоризму потрібно приймати 0,5—0,75 склянки свіжоприготовленого соку картоплі 4 рази на день за 20 хв до їди.
Аритмія миготлива, атеросклероз: добре вимиту і тонко обчищену сиру картоплю натерти на тертці і вживати по 150—200 г 1—2 рази на день.
Артрити: необчищену картоплю прикладати до хворого місця. Як тільки картопля стане твердою або, навпаки, дуже м’якою, її слід замінити.
Поліартрит: вживати по 2—3 кг картоплі, звареної зі шкіркою у великій кількості води. Бульби розминають у відварі та їдять. Курс лікування — 3 дні. У цей період, крім картоплі, іншої їжі не вживати.
Якщо погано згинаються коліна, рекомендують на ніч обкладати їх дрібними бульбами картоплі, прибинтовуючи. Корисно також пити відвар, в якому варилася картопля, і з’їдати щодня одну сиру картоплину зі шкіркою, дрібно натерту на тертці.
Гастрит із підвищеною кислотністю. Пити сік картоплі по 2—3 ст. л. за 15 хв до їди тричі на день. Ліпше брати червоні та рожеві сорти картоплі.
Отруєння: вживати по 150—200 г сирої натертої картоплі 1—2 рази на день натщесерце.
Панкреатит: щодня вранці й увечері за 2 години до їди випивати по 100—200 мл свіжоприготовленого соку, а через 5 хв свіжого домашнього кефіру. Слід брати необчищену картоплю рожевого кольору. Курс лікування — 15 днів, потім перерва 12 днів. Провести 3—4 курси.
Пітливість: вживати хоча б одну сиру середньої величини бульбу на день натще.
Стенокардія, тахікардія: вживати по 150—200 г сирої картоплі двічі на день натщесерце.
Тріщини на підошвах ніг: взяти по жмені свіжого лушпиння картоплі та насіння льону. Залити 0,5 л води і варити до утворення густої кашки. У цій теплій кашці тримати ноги 15—20 хв. Потім сполоснути їх у теплій воді, зняти загрубілу шкіру по краях тріщин і змастити йодною настоянкою. Далі усю ступню змастити живильним кремом. Тріщини можна також змащувати картопляним соком навпіл з молоком. Крім того, потрібно збагатити свій раціон продуктами, що містять вітаміни А, В і С.

Джерело: Ваше здоров"я







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
Усі новини