реклама партнерів:
Головна » Наступний рік буде роком виборів?

Наступний рік буде роком виборів?


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Український парламент призначив проведення чергових виборів місцевих органів влади на 30 травня 2010 року.
Таким чином, оговтавшись від президентської кампанії, Україна почне готуватися до ще одних перегонів.
Як припускають у політичних колах, 30 травня може стати також датою проведення дострокових виборів до парламенту. Якщо вони навіть не відбудуться у травні, усе більше політиків і експертів упевнюються, що у 2010-му році вони таки мають відбутися.
Тому наступний рік може стати роком виборів і формування усіх органів влади - від президента до сільської ради.
“У країні має бути новий президент, новий парламент і нові органи місцевої влади. Тоді країна може одержати розвиток, тоді вона може йти шляхом модернізації. Якщо цього не буде, то ми знову опинимося у тій самій ситуації. Поміняємо одну персону на іншу, а все те болото – залишиться. У тому числі і парламент, який зараз є не парламентом, а закритим акціонерним товариством”, - так нещодавно промовляв один із кандидатів у президенти Арсеній Яценюк.
Його позицію поділяє нині багато політиків і експертів.

Кому потрібні вибори?
Про необхідність оновлення влади кажуть чи не всі кандидати у президенти. За кожною із таких заяв, звісно, не лише думка про майбутнє країни, але й плани власної політичної сили чи політико-бізнесової групи – втриматися, посилити свою присутність у владі чи вперше увійти до структур влади усіх рівнів.
“І дострокові парламентські, і місцеві вибори перш за все цікавлять людей, які зараз перебувають поза владою. Мова йде про політичні сили і можливо фінансово-промислові групи, які готові наступного року увійти в політику і розпочати власну гру. Вони спробують свій голос під час президентських виборів, але я думаю, що це лише репетиція перед іншими виборчими змаганнями”, - каже політичний оглядач Сергій Руденко.
Місцеві вибори, тобто, переобрання сільських голів, мерів і рад усіх рівнів парламент призначив на 30 травня наступного року. З урахуванням другого туру президентських виборів, який вочевидь неминучий і відбудеться у лютому, виборча кампанія до місцевих Рад має розпочатися, фактично,
одразу ж після вступу на посаду обраного президента.
Зараз лунають припущення про те, що і дострокові вибори до Верховної Ради також варто проводити у це ж число, 30 травня.
Чи не всі головні політичні гравці заявляють, що і місцеві, і парламентські вибори мають відбутися за новими виборчими правилами. Однак, упевненості у тому, що чинний склад Верховної Ради нове виборче законодавство ухвалить, мінімальні, наголошує політолог центру досліджень “Пента” Володимир Фесенко:
“Попри популярну нині тему відкриття виборчих списків, реально у цьому найбільші політичні сили – БЮТ і Партія регіонів - не зацікавлені. Для партійних керівників важливо зберегти контроль над формуванням виборчих списків”.
Дбаючи про політичну стабільність і економію коштів, політичні лідери, які впевнені у тому, що Верховну Раду переобирати таки треба, мали б досягти згоди у тому, що коли вже такі вибори й проводити, то якомога швидше, не розтягуючи виборчий процес майже на рік.

Скільки коштують вибори?
Згідно з підрахунками Центральної виборчої комісії, на проведення виборів президента необхідно із держбюджету понад 1 млрд. гривень, місцеві вибори потребуватимуть щонайменше 900 мільйонів. Парламентські зазвичай коштують держбюджету півтора мільярда.
За умов, коли поточний держбюджет недовиконується, 2010 рік може стати ще більш фінансово складним – через політичні виборчі баталії, визнає експерт центру “Софія” Андрій Єрмолаєв:
“Дійсно, Україна в умовах складного і можливо ще більш суперечливого, ніж нинішній рік 2010 року ще й може потрапити у пастку безкінечних виборчих кампаній. Це може призвести до тривалого охолодження економіки і жорсткої непопулярної бюджетної політики. На жаль, судячи з усього, економічна криза в Україні продовжиться і наступного року”.
Раніше специфічні економічні інвестиції, каже Андрій Єрмолаєв, були ознакою виборчих кампаній. Ті, хто хотів одержати владу, надавали робочі місця, залучаючи пересічних виборців до агітації, ремонтували дороги і школи.
Однак, у 2010-му на це сподіватися, каже експерт, не варто. “Ця виборча кампанія свідчить, що насправді великих грошей немає навіть на президентські вибори. Всі економлять. То що вже говорити про наступні. Вони будуть суперекономні”, - сказав Бі-Бі-Сі Андрій Єрмолаєв.

Джерело: Світлана Дорош, "Бі-Бі-Сі"







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини