реклама партнерів:
Головна » Нові видання джерел до історії козацтва на Чернігівщині

Нові видання джерел до історії козацтва на Чернігівщині


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Група ентузіастів-дослідників, що об’єдналися в рамках “Науково-дослідного центру історії та культури Лівобережної України” започаткувала серію матеріалів і документів “Джерела до вивчення козацтва”. Ініціаторами та упорядниками перших її випусків стали Сергій Горобець, кандидат історичних наук, науковий співробітник Українського інституту національної пам’яті та Ігор Ситий, старший науковий співробітник Чернігівського обласного історичного музею імені В. В. Тарновського. Відповідно, книжки виходять під грифами названих установ. Видавець серії – В. М. Лозовий у Чернігові.
Наприкінці 2011-го вийшла з друку перша публікація циклу – “Присяга Чернігівського полку 1718 року” (344 сторінки; укладачі – Ігор Ситий та Сергій Горобець; передмова Ірини Кривошеї; редактор Віталій Рябцев) - 250 грн.
Документ, виявлений істориками тільки в лютому нинішнього року, налічує 258 аркушів і містить поіменний список не тільки козаків і посполитих Чернігівського полку, а й духовенства, які в лютому 1718-го присягали на вірність новому спадкоємцеві Петра Першого царевичу Петру Петровичу. На сьогодні це найдавніший іменний список Чернігівського полку з усіх опублікованих (не рахуючи Реєстр 1649 року), його відомості є унікальними і дозволять всім, хто має коріння в цьому регіоні, поглибити свої родоводи практично до рубежу 17-18 століть. Також вперше публікується детальна карта Чернігівського полку, а також окремі карти всіх полкових сотень, підготовлені Андрієм Потьомкіним. Видання містить географічний та іменний покажчики.

Другим випуском у 2013-му вийшла “Переписна книга 1666 року” (248 сторінок; укладачі – Ігор Ситий, Сергій Горобець та Віталій Рябцев) - 200 грн.
У книзі вперше публікується повний текст унікальної пам’ятки – Чернігівської переписної книги 1666 року, яка зберігається в Російському державному архіві давніх актів у Москві, довгий час вважалася втраченою і була віднайдена наприкінці 1980-х років, коли велася пошукова робота з нагоди відзначення 1300-річчя Чернігова. На сторінках місцевої преси та наукових видань раніше друкувалися окремі фрагменти цього документу, а тепер він публікується у повному обсязі.
Матеріали перепису дають можливість ознайомитися з кількісним, поіменним та якісним складом населення значної частини Чернігівського полку та прилеглої території білоруського Задніпров’я. Московська влада ігнорувала полково-сотенний устрій, який існував на той час в Україні, розподіляючи населені пункти за повітами і станами (наприклад, Чернігівський повіт поділявся на Кологородній та Задесенський стани). Вірогідно, саме такий адміністративно-територіальний поділ існував за доби тимчасового перебування Чернігово-Сіверщини у складі Московського царства (1500–1618 рр.). До переписної книги записували лише ті групи населення, які підлягали оподаткуванню – міщан, посполитих і бобилів. Відтак маємо, по суті, найдавніший список селян нашого регіону (більш ранній за часом реєстр 1649 року охопив лише козацтво).
Видання призначене як історикам й краєзнавцям, так і тим, хто шукає власні родові корені, генеалогам, шанувальникам історії.

Третьою книгою серії щойно стала “Ревізія Чернігівського полку 1732 року” (720 сторінок; укладачі – Ігор Ситий та Сергій Горобець; передмова Ірини Кривошеї; редактор Віталій Рябцев) - 300 грн.
Ревізія 1732 року є першою за часом ревізією Чернігівського полку, яка охопила одночасно козацьке і селянське населення регіону.
Повний текст документа складається з двох частин, які опинилися в складі різних фондів Центрального державного історичного архіву України у м. Києві. Основна частина (ревізія козаків, міщан і посполитих) зберігається у фонді Генеральної військової канцелярії (№ 51) і нараховує 429 аркушів. Друга частина – заключні 51 лист (реєстр дворів козацької старшини і духовенства, перелік шкіл, шпиталів, шинків і хуторів, а також списки старшинських підсусідків) – виявилася у складі фонду Чернігівської полкової канцелярії (№ 108), не мала датування і була ідентифікована як частина згаданої вище ревізії тільки в 2008 році. Таким чином, нинішнє видання дозволяє всім бажаючим ознайомитися з повним текстом джерела.
Книга супроводжується географічним та іменним покажчиками, останній з яких налічує майже 21 000 персоналій. До книги додається кольорова карта Чернігівського полку, де для більшої наочності населені пункти кожної сотні зображені різним кольором

Зараз йде підготовка до видання “Присяги Стародубського полку 1718 року”. Книжку обіцяють вже у найближчі місяці.
Бажаючі придбати видання серії можуть звертатися за електронною адресою gsm-2011@ukr.net

Джерело: НАНУ







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини