реклама партнерів:
Головна » Новий закон про заборону реклами тютюнових виробів обмежує права споживачів

Новий закон про заборону реклами тютюнових виробів обмежує права споживачів


Коментарі: 0 Медицина

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Про це йшлося на прес-конференції для представників регіональних ЗМІ, що відбулася в Національній спілці журналістів України.
Від 16 вересня 2012 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів», покликаний і зменшити кількість курців, і застерегти населення від шкідливого впливу тютюнопаління на здоров’я людини.
Друковані видання (і не тільки періодичні, а й наукові, популярні, навчальні, довідкові, літературно-художні) тепер закриті для реклами тютюну.
Заборона поширюється на рекламу цигарок в транспорті, на зовнішніх носіях й Інтернеті (за винятком сайтів для дорослих з попередньою ідентифікацією віку користувачів).
Забороняється спонсорство всіляких видовищних, спортивних, театрально-культурних заходів, теле- і радіопередач з використанням реклами тютюнових виробів, назв виробників та продавців.
Наміри, безперечно, благі: зберегти здоров’я нації. Порушників закону чекають всілякі штрафні санкції ( Кабінет Міністрів України навіть прийняв відповідну постанову під № 885 «Про внесення змін до пункту 4 Порядку накладення штрафів за порушення законодавства про рекламу»).
Зокрема, фінансові санкції для суб’єктів господарювання становлять від 30 до 50 тисяч гривень за кожен факт реклами на окремому рекламному носії або кожного окремого заходу з метою стимулювання продажу тютюнових виробів.
Без сумніву, новий закон позитивно сприйняло суспільство. Приваблюють його соціальна спрямованість, надія, що курців таки поменшає (Україна займає 7-е місце в світі за розповсюдженням цієї шкідливої звички).
Та, як зазначали учасники прес-конференції, згаданий закон по-різному читають контролюючі органи, підприємці, торговельники, споживачі. Неоднакові формулювання й нестиковки деяких положень закону можуть обернутися для суб’єктів підприємництва чималими збитками.
На думку голови комісії з питань економічної політики УСПП Юлії Дроговоз, ситуація з новим законом виникла дуже серйозна. Бо ж відразу задіяні кілька вже чинних законодавчих актів, до яких внесені поправки й доповнення.
Заповзята атака на курців певною мірою спричинила й порушення прав споживачів, котрі повинні знати, що купують. У законі відсутні норми, які забороняють розміщення на вітринах у будь-якій формі пачок сигарет. Не може вважатися порушенням й освітлення місць торгівлі. Ціноутворення на тютюнові вироби теж не предмет регулювання законодавством. Продавець зобов’язаний вказати ціну кожної одиниці продукції.
Не вважається рекламою й розміщення одного плаката (розміром 40х30 сантиметрів) на одне місце торгівлі, у якому міститься текстова інформація про наявність у продажу тютюнових виробів і цін на них. Таким місцем може бути кожна окрема каса супермаркету. У цих випадках дотримані інтереси споживача, які захищені Конституцією України та Законом «Про захист прав споживачів» (зокрема, статтею 15 про право на інформацію про продукцію. Споживач має право на вільний вибір, а отже на одержання інформації про товар до купівлі його. Продавець, за словами віце-президента Української асоціації споживачів Анни Сластьон, зобов’язаний надати покупцеві повну інформацію: тобто найменування товару, торговий знак, дані про основні особливості продукції, назву виробника… Щоб не купувати всліпу «кота в мішку». Необхідно чітко розрізняти поняття «реклама» та «інформація про товар».

Ольга Чернякова, «Європейська Україна».
На знімках: фрагменти прес-конференції.






QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини