реклама партнерів:
Головна » Обережно! Кліщі на полюванні

Обережно! Кліщі на полюванні


Коментарі: 0 Медицина

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
У теплі дні мало хто може всидіти вдома. Але прогулянка навіть до найближчого парку може обернутися багатогодинними походами по лікарях. Адже саме в такі дні дуже просто підчепити кліща, а разом із ним і неприємні хвороби.
І хоча Чернігів безпечний за кліщовим вірусним енцефалітом, при укусі кліща можна підхопити таке небезпечне захворювання, як борреліоз (хвороба Лайма).
За спостереженнями ентомологів, кровопивці особливо активні в травні-червні. У липні й серпні через сильну спеку вони трохи втихомиряться. А ближче до осені (коли спаде жара, збільшиться вологість повітря й народиться нове потомство) знову стануть активніші.
Управління з НС та ЦЗН міської ради наголошує, що з метою профілактики укусів кліщів необхідно дотримуватися наступних правил:
• на місцевості треба прагнути уникати вологих, затінених місць із густим підліском і травою, не забиратися в молоді порослі дерев, малинники, де кліщі зустрічаються найчастіше. Особливо багато кліщів на узбіччях лісових стежок і доріг;
• для пересування переважно обирайте світлі гаї без підліска й чагарнику, сухі соснові бори, відкриті поляни і подібні місця, де вітряно й сонячно. Тут кліщів мало чи немає зовсім. Крім того, треба пам’ятати, що найбільш активні кліщі вранці й увечері;
• через кожні дві-три години бажано оглядати відкриті ділянки тіла й двічі на день, а також увечері проводити ретельний огляд одягу й тіла. При цьому треба пам’ятати, що видалити кліща з тканини простим струшуванням неможливо.
Як повідомила завідувачка епідеміологічним відділом міської СЕС Лариса Лугова, цього року на території міста не було зафіксовано жодного випадку захворювання на хворобу Лайма. А ось минулого року зареєстрували п’ять таких випадків. На жаль, лабораторії і міської, і обласної СЕС, не дозволяють розпізнати кліщів — носіїв цього серйозного захворювання. Тому у випадку, якщо ви стали «жертвою» кліща, санітарні лікарі радять звернутися до травмпункту, або до лікаря-інфекціоніста, який призначить вам відповідне профілактичне лікування.

РЯТУЄМО ЗВІРІВ ВІД АТАКИ КЛІЩІВ
Це раніше кліщі нападали на собак тільки під час заміської прогулянки або в парку. Зараз дуже часто паразити нападають на наших вихованців навіть коли ми вигулюємо їх на газонах біля багатоповерхівок. Кліщі є переносниками багатьох захворювань. В першу чергу це піроплазмоз, хвороба Лайма, анаплазмоз та інші. Звичайно ж, не кожен кліщ є переносником, але з кожним роком кількість чотириногих, які захворіли після укусів кліщів, зростає. Власники собак знають, як небезпечні всі ці хвороби для домашніх улюбленців. І навіть взимку від зараження, наприклад піроплазмозом, собака не застрахований. Але все таки найнебезпечніший період — це кінець травня-початок червня.
Україна розташована в сприятливій для кліщів кліматичній зоні, і з кожним роком паразитів стає все більше. Ви тільки уявіть собі, що інфікована самка кліща, напившись крові, відкладає до 25000 яєць! Більшість із них за хороших погодних умов перетворюються на нову армію небезпечних кровопивців, які продовжують розносити страшні недуги.

ПІРОПЛАЗМОЗ — ПІДСТУПНЕ ЗАХВОРЮВАННЯ
Всі, у кого є собаки, знають, як небезпечний для життя вихованців піроплазмоз. Від цієї хвороби собака може померти.
Назва цього захворювання походить від первинної назви паразита Pyroplasma canis, який має характерну грушовидну форму (pirum — груша).
Схильні до захворювання всі собаки, особливо сприйнятливі молоді тварини. Зараз немає специфічних засобів профілактики (вакцини) проти піроплазмозу. Погано й те, що після хвороби імунітет до неї в собак формується украй рідко, найчастіше він зустрічається у дворняжок, а не у породистих псів.
Якщо у вашого вихованця раптово пропав апетит, піднялася температура, він не реагує на улюблені іграшки, все більше лежить, важко дихає, з’явилася слабкість, сеча має коричневий колір — не зволікайте, а відразу зверніться до найближчої ветеринарної клініки, інакше собака неминуче загине.

ДОВІДКА: кліщовий борреліоз – це захворювання, що являє небезпеку для здоров’я людей і може призводити до тривалої непрацездатності, а при важких пізніх проявах – до інвалідності.
Зараження людини відбувається при укусі іксодових кліщів, які мешкають на рослинах, у високій траві й чагарниках. Кліщі особливо поширені в змішаних лісах.
Захворювання характеризується ураженням нервової, серцево-судинної системи, шкіри, печінки й опорно-рухового апарату. Минулого року в Чернігові зареєстрували п’ять випадків захворювання на хворобу Лайма

Джерело: газета "Чернігівські відомості"







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
Усі новини