реклама партнерів:
Головна » Очевидно, волинська археологія кане в Лету

Очевидно, волинська археологія кане в Лету


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Бо вона не потрібна новій владі. Нещодавно на оперативній нараді голова облдержадміністрації Борис Клімчук вирішив показати археологам, де раки зимують. І факт для цього знайшов кричущий – мовляв, вимагають «архітектори-гробокопатєлі» 1 700 гривень за гектар від людини, яка хоче посадити 200 гектарів смородини.
Контролюючі служби взяли під козирок: про проведення перевірок ДП «Волинські старожитності» вже повідомили Волинське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України, Контрольно-ревізійне управління у Волинській області, УБОЗ та Інспекція по цінам. До слова, ці служби вже неодноразово перевіряли ДП «Волинські старожитності» й жодних порушень не виявили.
Нагадуємо вартість послуг ДП «Волинські старожитності»: погодження місця розташування ділянки – 156,82 гривні; землевідведення, зміна цільового призначення, землевласника чи землекористувача – 1181,23 гривні, землевідведення для сільськогосподарського виробництва – від 400 до 1181,23 гривні. Саме таку ціну було виставлено і виробнику, що має намір садити смородину. Тож очевидно, що голова облдержадміністрації оприлюднив явно неправдиву інформацію.
Що ж до вказівки заступнику Олександрові Курилюку дізнатися про результати роботи археологів – як образно висловився Борис Клімчук, «скільки черепків накопали», то можемо дещо підказати. У 2009 році волинські археологи провели близько 30 розкопок. Найважливіші з них – це розкопки у Володимирі-Волинському, Шацьку, Рованцях, Садові та Хрінниках. Кожні розкопки принесли цікаві знахідки та нові відкриття, про що неодноразово повідомляли мас-медіа.
Зрозуміло, що очільники області музеї відвідують здебільшого тільки аби продемонструвати любов до історії на якихось заходах, коли там купа журналістів з фотоапаратами та камерами. Та все ж насмілимося порекомендувати відвідати Волинський краєзнавчий музей, де діє виставка «Врятовані пам’ятки (матеріали рятувальних археологічних експедицій 2005–2009 рр. з музейних збірок)». Там усе тільки за останній рік, і тільки невелика частина знайденого. А є ще десятки наукових статей, шістнадцять виданих книжок. Все це фінансувалося із власних коштів.
Та, схоже, все це вже в минулому. Річ у тому, що 1 червня голова обласної державної адміністрації підписав розпорядження, яке ставить хрест на волинській археології. Цей документ передбачає, що віднині відведення земельної ділянки для сільськогосподарських, лісогосподарських та водогосподарських потреб погоджуватимуть без археологічного дослідження, мовляв, згідно з законодавством, це необов’язково. А вартість археологічної експертизи для погодження проекту землеустрою встановити «у розмірі, залежному від фактичних витрат, але не більше 50 гривень».
Згадане розпорядження грубо порушує норми Конституції України, чинне законодавство про охорону культурної спадщини, про оплату праці, про ціноутворення та унеможливлює подальшу будь-яку науково-рятувальну діяльність дочірнього підприємства „Волинські старожитності”, що має на меті охорону пам’яток археології Волині. Через це розпорядження з 2 червня ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ „Охоронна археологічна служба України” вже не проводить наукових експертиз.
Зазначимо, що у статті 37 Закону України „Про охорону культурної спадщини” йдеться, що «будівельні, меліоративні, шляхові та інші роботи, що можуть призвести до руйнування, знищення чи пошкодження об’єктів культурної спадщини, проводяться ТІЛЬКИ ПІСЛЯ ПОВНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ цих об’єктів за рахунок коштів замовників зазначених робіт».
А стаття 7 Закону України „Про охорону археологічної спадщини” визначає, що до повноважень органу охорони культурної спадщини належить «погодження на стадії проектування відведення земельних ділянок під містобудівні, шляхові, меліоративні та землевпорядні роботи після їх археологічного дослідження».
Розцінки на проведення робіт встановлюються відповідно до Тимчасового збірника цін на науково-проектні роботи по нерухомих пам’ятках історії та культури Української РСР (ТЗЦНПР-91), затвердженого наказом Держбуду УРСР від 24.06.1991 № 75. ДП «Волинські старожитності» облік веде в людино-днях, а згідно з наказом Мінрегіонбуду від 1 квітня 2008 року один людино-день вартує не менш як 355 гривень.
Не зрозуміло, чому в розпорядженні йдеться саме про 50 гривень, а не, скажімо, про 45 чи 55? У будь-якому разі цих коштів не вистачить навіть на транспортні витрати співробітників підприємства для обстеження земельної ділянки, наприклад, у Любешівському чи Ратнівському районі. Варто зазначити, що ДП «Волинські старожитності» не фінансується з державного бюджету. Тому, очевидно, влада розраховує, що археологи працюватимуть безплатно.
Неважко передбачити наслідки такого рішення. Можна одним рухом розігнати співробітників, взагалі ліквідувати археологічну службу, але тоді про розвиток археології як науки можна забути. Звичайно, ламати легше, ніж будувати. Але варто пам’ятати, що для підготовки науковця-археолога потрібен чималий час (до речі, шестеро співробітників ДП «Волинські старожитності» мають відкриті листи на археологічні дослідження).
Археологічні дослідження взагалі недешева річ. От Борис Клімчук любить покликатися на досвід інших країн. То, може, варто поцікавитися, як з цим питанням в Польщі чи Росії? А не приймати волюнтаристські рішення, які «славлять» Волинь на всю Україну як край бездумних чиновників.
А ще краще просто зліквідувати археологів як клас. Ворожий до нової влади.

Джерело: Прес-центр ДП «Волинські старожитності»







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
Усі новини