реклама партнерів:
Головна » Однією ногою - в Євразію, другою - в Євросоюз

Однією ногою - в Євразію, другою - в Євросоюз


Коментарі: 2 ЄВРОІНТЕҐРАЦІЯ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Київ зробив вибір на користь Євросоюзу, але хоче зберегти ринки збуту на сході, упевнені експерти, опитані DW. Тому вони припускають, що у дискусії щодо співпраці з Митним союзом більше політичних маневрів.
Вже за три тижні Україна могла б стати спостерігачем у Митному союзі (МС). Президент Віктор Янукович відвідуватиме 28-29 травня в Астані засідання Вищої Євразійської економічної ради. І там, за твердженням офіційного Києва, є ймовірним підписання Меморандуму про статус спостерігача. "Рішення ухвалене і йдеться лише про технічні формулювання", – зазначив 23 квітня прем'єр-міністр України Микола Азаров.
Щоправда, офіційна Москва спростувала це твердження. Заступник голови Мінекономрозвитку Росії Алєксєй Ліхачов сказав, що від України надійшов лише текст меморандуму, за яким Київ зможе бути присутнім на відкритих засіданнях Євразійської економічної комісії. "Взаємодія покращиться, але якихось принципових просувань України в інтеграційний процес не відбудеться", – сказав він.

Доцільність статусу спостерігача
Прагнення Києва отримати статус спостерігача в МС український віце-прем’єр-міністр Юрій Бойко пояснив бажанням не втратити високий рівень товарообігу з Росією, Білоруссю та Казахстаном, "який на сьогодні становить 60 мільярдів доларів". "Щоби повністю зрозуміти, що там відбувається і не втратити товарообіг, ми повинні мати статус. Сьогодні тривають переговори про те, щоб Україна отримала статус спостерігача при Євразійській економічній комісії", – сказав Бойко у виступі по телебаченню.
Директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський сказав DW, що у розмовах про перспективи та форми участі України в МС більше політики, ніж економіки. "Митний союз – це абсолютно політичний проект Москви, який потрібний їй для консолідації свого впливу на теренах колишнього Радянського союзу", – сказав економіст. Ключовим завданням для української економічної дипломатії він вважає збереження режиму вільної торгівлі з державами МС.

Небоженко: Росія сама не готова
Київський політолог Віктор Небоженко впевнений, що Росія сама не готова прийняти Україну до лав МС. "Путін лякає Україну деіндустриалізацією, але ця проблема загрожує й самій Росії, і вона не може бути розв'язана через реінтеграцію. Але головне, що "Газпром" в разі вступу України до МС втратить можливість продавати нам газ по 500 доларів і буде змушений нести колосальні збитки", – сказав DW Небоженко.
За вступ до Митного союзу активно агітують українські ліві. Під час багатотисячної першотравневої демонстрації у Києві голова компартії України Петро Симоненко проголосив: "Єдиний можливий порятунок України – це вступати до Митного союзу!"
За оцінками соціологів, українці поділилися майже навпіл у своїх симпатіях щодо інтеграції держави чи то з МС, чи то з Євросоюзом. Водночас експерт Інституту Євро-Атлантичної співпраці Володимир Горбач в інтерв'ю DW зазначив, що населення більше реагує на символи, ніж на економічний зиск, і для опитаних насправді визначальним є питання "про злиття з Росією", а не економічна доцільність такого кроку.
Горбач нагадав, що нинішня влада йшла на вибори під гаслами зближення з Росією, а тепер змушена проводити політику євроінтеграції. Експерт вважає, що це і є однією з причин, чому в Україні відсутня широка кампанія на підтримку євроінтеграції.

Джерело: Німецька хвиля




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини