реклама партнерів:
Головна » Офіцер російської ФСБ сидітиме в українській в'язниці

Офіцер російської ФСБ сидітиме в українській в'язниці


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
СБУ провела найяскравіший арешт у своїй історії, пишуть Олена Геда і Володимир Соловйов у сьогоднішньому номері російського Комерсанта.
За п'ять днів до другого туру президентських виборів на Україні між Москвою і Києвом вибухнув небачений шпигунський скандал. Голова служби безпеки України (СБУ) Валентин Наливайченко вчора повідомив, що його відомство затримало одразу кілька співробітників ФСБ РФ, що полювали за секретами його країни. У відповідь ФСБ, мабуть, вперше в історії визнала затримання своїх працівників за кордоном, звинувативши при цьому Україну в тому, що її спецслужби розвинули бурхливу діяльність з вербування росіян.
Операція українських спецслужб із затримання співробітників ФСБ РФ, які вчинили масову вилазку на територію України, була проведена ще 27 січня в Одеській області в 14 км від кордону з невизнаної Придністровською Республікою Молдова . Але її подробиці глава СБУ Валентин Наливайченко відкрив журналістам тільки вчора. "Нами затримано п'ятьох співробітників ФСБ, які на нашій території намагалися незаконно отримати державні секрети від одного з секретоносіїв - громадянина України", - розповів пан Наливайченко. За його словами, у момент затримання кадровий офіцер російської спецслужби як раз отримував від громадянина України дані, що становлять державну таємницю, і передавав агенту грошову винагороду у розмірі $ 2 тис.
При цьому прикриття акції та забезпечення безпеки безпосередньо задіяного в операції співробітника ФСБ, за словами голови СБУ, здійснювали ще чотири людини - три офіцери ФСБ і один військовослужбовець оперативної групи російських військ (ОГРВ) в Придністров'ї. Але і це ще не все. Як відзначається в прес-релізі, поширеному вчора СБУ, за діями вказаної групи здалеку спостерігав її керівник - начальник відділу військової контррозвідки ФСБ РФ в ОГРВ якийсь "полковник П.", якому вдалося втекти.
За словами пана Наливайченка, у затриманих вилучено численні "знаряддя їх шпигунської діяльності": цифрові диктофони, відеокамера у вигляді авторучки, закамуфльований під брелок для ключів контейнер для зберігання карти пам'яті цифрових даних з інструкціями для агента. В операції було задіяно декілька машин, в одній з яких співробітники ФСБ здійснювали контрспостереження. "Одним із доказів того, що акцію здійснювали офіцери ФСБ, є факт виявлення на флеш-карті пам'яті мобільного телефону, вилученого у старшого лейтенанта Хорта Андрія Олексійовича, фотокопій таємних інструкції, що регламентує агентурну діяльність ФСБ РФ", - оголосив глава СБУ.
Однак найбільше, за словами пана Наливайченка, його обурила "зухвалість", з якою співробітники ФСБ діяли в іншій державі. Всі затримані російські офіцери в'їхали в Україну з Придністров'я, а старший офіцер ФСБ РФ, який представився Володимиром Александровим, спеціально прибув з Москви для керівництва розвідувальною операцією. Як розповів голова СБУ, кілька місяців тому всі вони, перебуваючи на території ПМР, викрали українського секретоносія. "З мішком на голові його доставили на російську військову базу, де, погрожуючи йому та його родині, вимагали згоди на співпрацю з ФСБ", - обурювався глава СБУ.
Відносно організатора акції, полковника ФСБ, порушено кримінальну справу за ст. 114 ( "шпигунство", передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років). 29 січня Шевченківський районний суд Києва видав санкцію на його утримання під вартою строком на два місяці. При цьому, за словами голови СБУ, відповідні запити направлені до ФСБ з тим, щоб співробітники російської спецслужби надали допомогу в розслідуванні цієї кримінальної справи. Решта учасників інциденту були допитані, їм винесені офіційні попередження "про неприпустимість протиправних дій у майбутньому", після чого вони залишили територію України із забороною в'їзду строком на п'ять років.

"Ми не претендуємо на якийсь скандал, тим більше міждержавний, - підкреслив Валентин Наливайченко .- Якщо мова йде про розвідку, коли діють під дипломатичним прикриттям, тоді дійсно за рішенням держави можуть застосовуватися дипломатичні канали. А ми зіткнулися з агентурною акцією внутрішньої спецслужби іншої держави на нашій території. Це не шпигунські іграшки, а кримінальна дія, за яку порушена і розслідується кримінальна справа ".
Глава СБУ розповів ще про один шпигунський інцидент, в результаті якого з України ледь не витекли відомості, які становлять держтаємницю. За словами пана Наливайченка, 29 січня СБУ затримала громадянина РФ і громадянина України, який проживає в Севастополі. Вони разом намагалися отримати і вивезти за кордон вироби військового призначення, що становлять державну таємницю, - блоки від радіоелектронних систем спостереження військових кораблів за крилатими ракетами. Обладнання було вилучено, а стосовно зловмисників порушено кримінальні справи - росіянина звинуватили в шпигунстві, а українці - в державній зраді.
Російська влада майже весь вчорашній день вважали за краще не коментувати звинувачення української сторони. У посольстві РФ в Кишиневі навідріз відмовилися говорити на цю тему. "Коментарів не буде ні для друку, ні не для друку", - заявив "Ъ" прес-секретар дипмісії Олексій Бабенко. Відмовчатися вирішили і в МЗС РФ. "Ми це не коментуємо", - відрізав кореспондентові "Ъ" заступник голови департаменту інформації і друку відомства Ігор Лякін-Фролов.
Лише до вечора з'явилося повідомлення центру громадських зв'язків (ЦГЗ) ФСБ, в якому, з одного боку, визнавався факт затримання на українській території співробітника російської спецслужби, а з іншого - вся вина за це покладалося на українську сторону. "ЦГЗ ФСБ підтверджує інформацію про затримання на території України свого співробітника", - заявив неназваний представник ФСБ, але відразу ж пояснив, що дії російської сторони носили повторний характер і "були продиктовані збільшеною активністю спецслужб України з вербування російських громадян".

Інцидент в Одеській області в ЦГЗ пояснили тим, що "громадянин України Пилипенко Руслан Анатолійович, відомий ФСБ як співробітник головного управління розвідки Міноборони України, починаючи з 2006 року активно займався діяльністю на шкоду інтересам безпеки збройних сил РФ". Як відзначають у ФСБ, його протиправні акції були виявлені й задокументовані, а 29 жовтня 2009 громадянин Пилипенко був затриманий в Тирасполі на російському військовому об'єкті при здійсненні шпигунських дій - він фотографував документи з грифом "секретно" і "цілком таємно". "У ході розгляду громадянин України дав свідчення і ініціативно заявив про готовність представити інформацію про інші розвідувальні акції і агентуру, задіяну в роботі проти РФ", - відзначили в ЦГЗ. Пізніше громадянин Пилипенко запропонував співробітникові ФСБ зустрітися 27 січня на українській території для передачі відомостей, що нібито свідчать про наявність загрози безпеки російським військовим об'єктам у Придністров'ї. Під час цієї зустрічі, на яку попрямували відразу п'ятеро представників ФСБ і один військовослужбовець ОГРВ, судячи з усього, і відбулося їхнє затримання співробітниками СБУ, про яке вчора розповів Валентин Наливайченко.
Причому саме останній факт - оприлюднення скандалу - найбільше обурив ФСБ. "Викликає здивування, що керівництво СБУ поспішило надати розголосу даному інциденту, оскільки зазвичай подібного роду ситуації врегульовуються по лінії взаємодії спецслужб", - поскаржився анонімний представник ЦГЗ ФСБ.

За матеріалами: http://ua.korrespondent.net





QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:55
18-Бер-2024
Євросоюз не визнав вибори президента РФ на окупованих територіях України
Європейський союз 18 березня заявив про невизнання електоральної процедури, яку Росія
19:55
17-Бер-2024
Невідомі добрі безпілотники атакували шість російських нафтоперегонних заводів
Протягом тижня невідомі добрі безпілотники атакували зразу шість російських нафтопере
22:10
16-Бер-2024
Українські воїни знищили російську диверсійно-розвідувальну групу в Сумській області
Про це сьогодні, 16 березня, розповів голова ОВА Володимир Артюх в ефірі телемарафону
22:03
15-Бер-2024
Російський добровольчий корпус попереджує про масовану атаку по військових об'єктах у Бєлгородській і Курській областях
У зв'язку з проведенням обмеженої військової операції на території Курської та Білгор
21:19
15-Бер-2024
росія не припиняє тероризувати Одесу: 20 загиблих, 73 поранених
росія – країна-терорист.
На жаль, внаслідок російської ракетної атаки загинули
20:14
14-Бер-2024
Топоніми Чернігова на честь земляків — українських добровольців сучасної російсько-української війни
14 березня Чернігівщина, як і вся країна, відзначає на державному рівні День Українсь
19:39
12-Бер-2024
Знешкоджено масштабну агентурну мережу фсб, яка «під прикриттям» УПЦ (МП) намагалася дестабілізувати ситуацію в Україні
Служба безпеки нейтралізувала у Києві злочинну організацію, яка проводила інформаційн
15:09
12-Бер-2024
ЦПД та Кібердепартамент СБУ створили список безпечних каналів отримання інформації
Центр протидії дезінформації та Кібердепартамент Служби безпеки України створили спис
22:16
10-Бер-2024
Відзначення 210-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка у Чернігові
9 березня біля пам’ятника Тараса Шевченка на Валу, території Національного архітектур
21:56
10-Бер-2024
Успіхи ЗСУ на Таврійському напрямку
В операційній зоні оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія” за минулу доб
Усі новини