реклама партнерів:
Головна » Отже, про Білорусь. Виборів не було...

Отже, про Білорусь. Виборів не було...


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
1) Виборів не було. Була імітація виборчого процесу, як і 20 років поспіль. Але цього разу в імітацію не повірили самі білоруси, принаймні критична маса громадян Білорусі. Лукашенко забрехався про свої 80%, це зрозуміло навіть його прихильникам, точніше вигодонабувачам його дотеперішнього правління. І тому мені сумно коли наші ЗМІ транслюють цифри "результатів голосування" без будь-яких пояснень. Це прямий обман власної аудиторії. Не треба себе обманювати - Лукашенко не президент, а узурпатор. Він зберіг поки що свою владу, особисту свободу і життя, але не отримав легітимності і скоро усе-одно впаде.
2) "Рука Кремля" справді була, але не одна, а дві - одна штовхала Лукашенка до пролиття крові, а друга вітала його з "перемогою". Замазати Лукашенка кров'ю білорусів Кремлю вдалося за кілька годин після голосування. Без снайперів і "вагнерів", а за допомогою сценарування політичного процесу. За такого сценарію кров просто не могла не пролитися
Для маскування своїх реальних дій Кремль переводить стрілки на Захід, цього разу на Чехію, Польщу й Україну, з території яких, начебто, здійснювалося управління протестами. І Лукашенко це радісно підхоплює й транслює, бо просто не може собі дозволити сказати очевидне - на протестах проти нього нагріла руки сама Росія. Він патологічно залежний від Росії.
3) Вуличний протест у Білорусі не "проросійський", він з одного боку демократичний, а з іншого національний. Ну, нехай протонаціональний. Він переважно стихійний, неорганізований і безлідерний. Він не провокативний, а реактивний - на дії влади. Він не стільки осмислений скільки інстинктивний. Це не шлях до втрати державності, як бачиться декому, а навпаки - прояв національного інстинкту спрямований на порятунок народного суверенітету. Державність Лукашенка - не білоруська, а антибілоруська, імперський осколок без власної ідентичності.
4) Міркування й аргументація українських експертів про бажаність консервативного сценарію збереження Лукашенка - завідомо захисна позиція замість наступальної і дуже ненадійна. Військово-патріотична риторика щодо гарантування Лукашенком ненападу росіянами з Півночі - наївна. Така можливість не є критично важливою для росіян. Але коли вони захочуть, то або змусять Лукашенка до цього, або узагалі не спитають його дозволу. Офіс президента Зеленського займається тактичним маневруванням і практично усунувся від реалізації національних інтересів.
5) У стратегічному плані національні інтереси України полягають у включенні Білорусі до Балто-Чорноморської співдружності. З Лукашенком це неможливо, і навіть сліпі скоро це побачать. Реальної альтернативи Лукашенку - національної політичної сили у Білорусі ще немає. Ну, або вже немає - вони зачищені саме Лукашенком. Але така політична сила, позбавлена вирішального російського впливу може зародитися у горнилі цих вуличних (і не тільки вуличних) протестів. Якщо над цим працювати спільно з іншими країнами-сусідами Білорусі - Польщею, Литвою, Латвією. Зрештою самі росіяни, якщо вони не зупиняться, а вони не зупиняться, переконають білоруських патріотів у необхідності захисту від них.
6) Протест не придушено. У Лукашенка буде підгорати й далі. До політичної кризи вже восени додасться соціально-економічна. І російський ультиматум щодо анексії незагорами. Тільки існування внутрішньої патріотичної політичної організації.

Володимир Горбач, політичний аналітик Інституту Євро-Атлантичного співробітництва, експерт з питань зовнішньої та внутрішньої політики України






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини