реклама партнерів:
Головна » Пенсійний вік в Україні буде, як в Європі

Пенсійний вік в Україні буде, як в Європі


Коментарі: 1 СОЦІУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Команда Януковича планує зрівняти пенсійний вік для жінок з чоловіками. Це - одна із ініціатив теперішньої влади, проголошена Віктором Януковичем до 100 днів його президентства.
До підвищення пенсійного віку Україну давно «заохочує» Міжнародний валютний фонд. Як свідчать демографи, українська нація стрімко старішає, і в країні вже зараз бракує грошей на виплату пенсій.
Зараз кількість пенсіонерів в Україні майже дорівнює числу людей працездатного віку – на 10 працюючих є 9 пенсіонерів.
Загалом 13,5 мільйонів людей в Україні отримують пенсію.
За словами віце-прем‘єра Сергія Тігіпка, рівень видатків Пенсійного фонду на виплату пенсій є одним із найвищих у світі – він становить 17,9% ВВП.
За оцінками експертів, далі ситуація з часом може ще дужче ускладнитися, оскільки кількість пенсіонерів зростає, і скоро їх може бути більше, ніж тих, хто працює.
Тому команда Віктора Януковича пропонує підвищити пенсійний вік для жінок, які зараз в Україні йдуть на пенсію в 55, тобто на 5 років раніше, ніж чоловіки, тривалість життя яких на 10 років менша. До того ж, в Україні жінок на кілька мільйонів більше, ніж чоловіків.
Команда Януковича каже, що зміни пенсійного віку будуть поступовими – щороку його підвищуватимуть на 6 місяців і упродовж 10 років досягнуть бажаного результату. Загалом же Янукович пропонує дорівняти пенсійний вік українців до європейської норми, тобто, до 65 років.
Противники такого кроку говорять, що це – більше, ніж середня тривалість життя в Україні. Той показник для чоловіків зокрема становить 63 роки.
Здебільшого люди передпенсійного віку не схвалюють намірів влади. Наприклад, продавець одного із рівненських супермаркетів Людмила, якій за чинним законодавством до пенсії залишилося 6 років, не вітає перспективу працювати довше. Вона засмучена цією звісткою і каже, що працювати в такому віці дуже важко.
"Виходить, що я вмру молодою, бо не дочекаюсь пенсії. А я би хотіла, вийшовши на пенсію, поїхати на дачу, вирощувати там квіти і зустрічати своїх дітей та внуків".
Однак в Україні є чимало людей, які продовжують працювати ( у тому числі, й офіційно) і після досягнення пенсійного віку. Таким чином вони отримують і зарплату, і пенсію. Вчителька музики із Первомайська на Миколаївщині Любов Петрівна продовжує працювати, хоча їй вже 68 років. Про стосунки держави з тими, хто вийшов на заслужений відпочинок говорить з гірким гумором:
"За Радянського Союзу говорили, що держава дає в одну руку пенсію, а в другу – свічку. Тобто, оце тільки доробив до пенсії, вже дивись треба помирати. Піднімати пенсійний вік для жінок – це неправильно. Вони дуже багато пережили, у них погане здоров‘я. А праця хворої чи напівхворї людини не приносить гарних плодів", - каже 68-річна пенсіонерка.
Але є в Україні й такі, кому підняття пенсійного віку вигідне. Киянка Ольга, яка у свої 53 роки працює начальником відділу комунального підприємства, сподівається що зміни дозволіть їй обіймати керівну посаду й надалі.
"Я маю сили, маю досвід, маю здоров‘я. Маленьких внуків у мене немає, щоб я за ними доглядала. Отже, я можу ще працювати. Але на керівній посаді по досягненні пенсійного віку я працювати вже не зможу".
Тенденцію до підвищення пенсійного віку спостерігають у багатьох країнах світу. В Австралії вперше за 100 років цю планку підняли на 2 роки – до 67. Те саме відбулося і в Німеччині, де зменшили частку державних пенсій.
У Чехії цей показник підвищують для окремих категорій людей. У Росії пропонують збільшити пенсійний вік з 2015 року. Втім, якщо у розвинених країнах це відбувається на тлі зростання тривалості життя, то у країнах Східної Європи, як свідчать дані ООН, люди живуть найменше серед мешканців промислово розвинених держав. Це стосується і України.

Роман Лебедь.
Джерело: Бі-Бі-Сі







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини