реклама партнерів:
Головна » Перші випробування Православної церкви України

Перші випробування Православної церкви України


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Голова Православної церкви України митрополит Епіфаній розповів про протистояння з Філаретом, російську церкву та перший рік новостворенної ПЦУ.
Про це він розповів в інтерв’ю "Прямому".

Стосовно переходів. Відбулося близько 600 переходів парафій за цей час. Як ви такі темпи оцінюєте? І що, на вашу думку, найбільшим чином заважає переходам?

- Ми бачили певний сплеск після об’єднання, після отримання Томосу. Близько 600 парафій з боку Московського патріархату приєдналися до нашої Православної церкви України. Певною мірою, частина де-факто, а частина вже юридично оформили свої документи. Бо у зв’язку з цими позовами практично по кожній парафії, яка перейшла і приєдналася, Московський патріархат подав судовий позов. І у зв’язку з цим певною мірою вони призупинили процес перереєстрації. І зараз ми бачимо, що існують певні проблеми з боку держави – на рівні обласних адміністрацій немає бажання здійснювати перереєстрацію. Хоча це теж певною мірою протизаконно, незаконно. Кожен повинен діяти в рамках того закону, який діє в Українській державі. І тому є намагання з боку російської церкви призупинити ці процеси.

- І тому зараз певною мірою ми бачимо зупинку переходів. Хоча навіть і останні тижні ми чуємо, що поодинокі випадки існують навіть на сході України, на заході України: парафія за парафією, яка вже дозріла до цього, все ж таки приймає рішення, не дивлячись на ті перешкоди, які в майбутньому будуть у них щодо оформлення документів. Бо кожна громада, яка прагне перейти, вона хотіла би одразу оформити це юридично. А це залежить вже не від нас, а залежить від тих органів місцевого самоврядування. І зараз певною мірою ми бачимо блокування з боку обласних адміністрацій. І ми на це будемо звертати увагу і українській владі, що повинно відбуватися все в рамках закону. Подобається чи не подобається тому чи іншому чиновнику, а він повинен діяти справедливо, бути на боці народу. Тому що громада визначається більшістю. Якщо 90% громада проголосувала, згідно вимог закону, прийняла рішення, а чиновник це блокує, то звичайно, що це несправедливо, і тому ми будемо на це в майбутньому звертати увагу. І коли цей процес буде розблокований, то в майбутньому ми побачимо ще одну таку хвилю переходів з боку Московського патріархату до Православної церкви України. Звичайно, могло бути і більше, бо дехто очікував більшого. Але ми робимо все, що залежить від нас. А те, що не залежить від нас, ми не можемо втілити в життя.

Ви говорите про певне перешкоджання на рівні місцевої влади. За цей рік відбулася загалом зміна влади в Україні. Як ви оцінюєте співпрацю з новою українською владою?

- Загалом цей рік ще був певним випробуванням. Бо відбулася повна перезагрузка української влади. Ми розпочинали свою діяльність при попередній владі, при попередньому президенті Петру Олексійовичу Порошенку, який зробив дуже багато для того, щоб посприяти об’єднавчому процесу щодо отримання Томосу. Тобто він виконав обов’язок як керівника держави. Тому що ми перебуваємо з вами у стані війни. І тому Українська держава повинна дбати про духовну безпеку. Це не втручання Української держави у справі церковні, а це сприяння тому, щоб українська церква була сильною, бо від цього залежить і наше майбутнє, загальна спільна перемога над агресором.

- Звичайно, відбулися вибори і президента, і парламенту, відбулася зміна і парламенту, і президента, і уряду. Але протягом цього часу ми бачимо певну відмінність від попередньої влади і влади, яка зараз є в Україні. Тобто попередня влада більш ставилася відповідально до церкви, а зараз ми маємо також добрі стосунки з українською владою, немає якогось втручання, але на місцях немає інколи такого сприяння і певної допомоги. Але в майбутньому, я переконаний, надалі держава зрозуміє до кінця ту роль, яку відіграє українська церква, справжня українська церква, яка стоїть на засадах того, щоб Україна була сильною державою. Ми не державна церква, ми ніколи цього не прагнули і не були нею. Але ми є державницькою церквою.

- Ми зацікавлені в тому, щоб Українська держава була єдиною і сильною. Бо це тісно пов’язано. Якщо не буде Української держави, то відповідно не буде української церкви. І тому ми прагнемо того, щоб Українська держава була сильною, і робимо все задля того, щоб об’єднувати українську націю і протистояти на сході України російській агресії. Ми маємо зараз більше 600 капеланів, які підтримують дух нашої української армії. І надалі все будемо робити задля того, щоб спільно разом з Українською державою ми робили все корисне для становлення нас як українського народу, як єдиної нації.

Повне інтерв’ю "Прямому" за адресою: https://prm.ua/pershi-viprobuvannya-pravoslavnoyi-tserkvi-ukrayini-ta-protistoyannya-z-rosiyeyu-velike-interv-yu-z-mitropolitom-epifaniyem/




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини