реклама партнерів:
Головна » Петриківський розпис у Чернігові. Фото

Петриківський розпис у Чернігові. Фото


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Картини українських художників часто навіюють смуток і тривогу за країну. Але є мистецтво, яке відображає український світогляд і в той же час є світлим, яскравим та оптимістичним. Це петриківський розпис. Він зародився в селянській хаті на Дніпропетровщині, а нині став національним брендом української культури й частиною нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. Виставка сучасних зразків петриківського розпису відкрилася в Чернігівському Колегіумі. На ній представлено понад 70 робіт шести художниць із Петриківки та Львова.
Казкові жар-птиці, дивовижні квіти, чисті яскраві кольори. Деякі роботи традиційні, інші передають сучасне бачення цього мистецтва. Так, львів’янка Наталія Малярчук створила кілька картин на майданівську тематику. Тут і палаючі діжки, й шини, й кидання коктейлів Молотова поєднано з візерунками та символами петриківського розпису. Є навіть розписані петриківськими квітами каски.
— На Майдані я не була через те, що хворіла від початку цих подій до кінця. То я таким чином через мистецтво була з ними. Намалювала, виклала в Інтернет – і мої роботи поширювали, виставляли на аватарки в соцмережах. А потім мені навіть запропонували зробити листівку «Слава Україні!», повісили її на ялинку. Таким чином я підтримувала майданівців, — розповідає Наталія Малярчук.
У роду майстрині є вихідці з місцевості, розташованої трішки південніше села Петриківки. Саме від них, вважає пані Наталія, вона могла запозичити той потяг до народного малярства.
А ось майстрині з самої Петриківки Олені Ярмолюк любов до мистецтва передав рідний дядько, народний майстер України Федір Панко. «Але як вийшла заміж, присвятила себе сім’ї й не малювала 15 років», — розповідає вона. Тільки коли діти подорослішали, пані Олена почала серйозно займатися розписом. За це вона вдячна іншій майстрині, Галині Назаренко, а своєму чоловікові — за підтримку. До речі, він займається фермерством, вирощує яблука. Та, попри велику кількість домашніх клопотів, Олена Ярмолюк знаходить час на мистецтво.
— Я дуже люблю малювати квіти: маки, майори, мальви. Маки символізують кров, сонях – сонце, калина – це дівоча краса. Зозуля на калині або півень – плин часу; волошки – чистота душі; дуби – міць, сила, воля, — розповідає майстриня. — Картина повинна народитися ще в уяві. А потім переноситься на полотно. Щодня треба працювати, тому що рука не повинна розслаблятися.
Пані Олена розповідає, що в Петриківці майже всі жителі володіють азами цього розпису, якого навчають там із дитячого садочка. Малюють усі – й жінки, й діти, й чоловіки.
Ще одна петриківська майстриня Галина Назаренко тяжіє до релігійних тем. На її картинах — Різдво, Великдень, Покрова, янголи. Жінка розписувала три церкви.
— У першому храмі, який я розписувала, почала багато спілкуватися з батюшкою. Я його настільки поважаю, настільки це хороша людина, що він дуже змінив мій світогляд, — говорить вона.
Серед робіт Галини Назаренко на виставці представлено триптих «Рушник України», де зображено Святу Покрову, осінні листочки та квіти. Особливість роботи в тому, що вона виконана на полотні і має великий, не характерний для петриківського розпису, розмір.
— Закінчила художнє відділення Миргородського керамічного технікуму. Потім вийшла заміж і повернулась у Петриківку. А чим там можна займатися? Звісно, що малювати. Чоловік мене підтримав із виставкою, адже для її організації треба вкласти великі кошти. Чоловік — фермер. Завдяки йому в мене відбулося 25 персональних виставок, 13 разів виставлялася за кордоном, — розповідає пані Галина.
На відкритті виставки багато говорили про значення петриківського живопису для культури України та його походження. Голова осередку Національної спілки майстрів України Володимир Мороз підкреслив, що в радянські часи намагалися знищити петриківський розпис, і навіть нині у школах частіше згадують про російську хохлому, хоча потрібно більше звертати увагу на своє, українське. Куратор проекту «Петриківка – душа України» Ніна Бруневич розповіла, що виставку до Чернігова привезли відразу після Грузії, де вона викликала чималий інтерес:
— У планах – виставки в Україні та за кордоном. Сприймають петриківське малярство з великим інтересом, особливо діаспора. Ми не просто демонстрували живопис, а й намагалися донести, яка у нас щира, миролюбна країна.
Мистецтво петриківського розпису було народжене багато віків тому в селянській хатині-мазанці. Коли господиня хотіла її прикрасити, малювала квіти – над піччю, над вікнами чи дверима. Кожного Великодня вона білила піч і робила новий малюнок. Для петриківки характерні біле тло й використання чотирьох основних кольорів: синього, жовтого, зеленого та червоного. Елементи малюнка слід виводити одним мазком: і ніжну пелюстку квітки, і гнучке стебло рослини, легким дотиком передавати і твердість плоду, і м’якість ягоди. Для зображення ґрон калини, винограду, горобини майстри часто користуються таким «інструментом», як власний палець.
На долю одних майстринь випало творити це мистецтво, на долю інших – зберегти. А ми можемо його побачити. Після урочистого відкриття виставки майстрині провели для бажаючих повчитися майстер-клас із петриківського живопису. Малювати жар-птиць училися вихованці Чернігівської художньої школи та інші відвідувачі. Робити правильні мазки досить складно, проте задоволення від роботи отримуєш величезне.

Вікторія ГАВРИК, Хвиля Десни

















Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
08:49
09-Квіт-2024
Жовтнева: в одному з сіл Чернігівщини залишили комуністичну назву вулиці
До 27 квітня цього року завершується другий етап очищення публічного простору від сим
Усі новини