реклама партнерів:
Головна » Підсумки року від президента України Петра Порошенка

Підсумки року від президента України Петра Порошенка


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Вчора президент Петро Порошенко на прес-конференції в "Мистецькому арсеналі" підвів підсумки року. Захід було призначено на 14:00, але президент запізнився хвилин на десять. Журналісти зібралися під будівлею задовго до того, але пропустили їх не відразу. На морозі біля входу на деякий час утворилася чимала черга: представникам ЗМІ, як і на попередній прес-конференції Порошенко у вересні, довелося пройти через металошукачі і показати вміст сумок. Був і міні-фуршет: годували пиріжками з маком, поїли чаєм і кавою. Машин міліції під входом майже не було, але даішники заборонили паркуватися по всьому периметру "Арсеналу".
Було помітно, що на деякі питання Порошенку відповідати некомфортно (наприклад, про можливість прожити на мінімальну зарплату (1218 грн). - ред.), але все ж від них він не відмовлявся. Він назвав 2014-й дуже важким: за словами глави держави, за ці 12 місяців зруйнувалася світова система безпеки. У той же час Порошенко підкреслив: світ не став "біполярним", закінчення війни можливо, і головну роль у досягненні компромісу зіграють переговори 15 січня в Астані.
Президент заявив, що Україна створила унікальне волонтерський рух і одну з найбільш боєздатних армій на континенті. Віддав він належне і парламенту, пояснивши, що прийняття Держбюджету-2014 до Нового року було важливо з двох причин: щоб з 1 січня мати можливість забезпечувати армію і соцвиплати і щоб ще до свят передати макропоказники бюджету міжнародним організаціям. "Нам кров з носу потрібні іноземні інвестиції, а інвестори почнуть нам більше довіряти, коли ми домовимося з МВФ", - вважає Порошенко.
Порошенко наполягає, що мінські домовленості ніхто не відміняв: "Іншого формату ми не створювали. Є домовленості між Україною, Росією і ОБСЄ про імплементацію мирного плану Порошенко. Але вони вимагають військового, економічного і політичного врегулювання". Відповідаючи на питання про дату припинення АТО, Петро Олексійович пояснив, що до 15 січня завершити війну не вдасться. "Мир - це довгостроковий процес... Ми повинні проводити не міфічні круглі столи... Моя політична позиція: на Донбасі повинні бути проведені вибори під контролем міжнародних спостерігачів. І той, хто на них переможе, буде нашим партнером. Після проведення місцевих виборів розпочнеться реальний процес політичного врегулювання конфлікту на Сході".
Президент вважає, що нинішній курс української валюти - 17-19 грн за долар - не відповідає реальному стану справ в економіці. "Курс 17-19 сьогодні не відображає стану співвідношення та купівельної спроможності гривні. Значна складова тут - паніка. Цю паніку потрібно зупинити". На його думку, паніка зупиниться відразу ж після підписання угоди з МВФ.
Політологи відзначають, що "нормандські" переговори 15 січня можуть допомогти з розв'язанням кризи на Донбасі. "Очевидно, що буде зараз подвійний формат - одночасно в Мінську і в Астані. Це непогано: підключаються структури Євразійського союзу з приводу необхідності зближення з ЄС, у тому числі з торговельних питань", - пояснив Вадим Карасьов. За його словами, "зустріч в Астані має більш дальній приціл:" Це економічні питання та питання видозміни системи безпеки в Європі, які вирішити неможливо без налагодження відносин між ЄС та Євразійським союзом, який офіційно почне існувати з 1 січня 2015 року".
Його колега Володимир Фесенко каже, що поки підстав для оптимізму у нашої влади мало: "Я поки не бачу передумов для вирішення конфлікту на користь миру: єдине, що можливо в 2015-му, - поступове його заморожування. інтерес до цього ми бачимо з усіх боків. Але це загрожує і тимчасовими спалахами бойових дій".
Політологи обережні в оцінках прес-конференції Петра Порошенка. "Він доніс до нас важливі новини осносітельно перспектив світу: найважливіша подія після Нового року - це переговори в Астані в" нормандському форматі "(пройдуть 15 січня з участю Ангели Меркель, Франсуа Олланда, Володимира Путіна і Петра Порошенко. - ред.). Мінські переговори відбулися тільки після телефонних переговорів в "нормандському режимі". Це означає, що в Мінську не погоджують компромісні питання, а лише оформлюють раніше прийняте рішення", - сказав Володимир Фесенко.
Крім того, політологи відзначають: "Порошенко, на відміну від Януковича, не боїться гострих питань. Він на них відповідав. Значить, є контроль громадськості над президентом, тобто Порошенко працює не у вакуумі. Хоча було видно, що на деякі питання йому було відповідати некомфортно", - говорить професор політології НаУКМА Олексій Гарань. Про це пишуть Зеленюк Христина, Олександра Захарова, Інна Оносова в статті "Підсумки року від Порошенка: "Унікальні волонтери та світ після виборів" в газеті "Сегодня".
Серед позитивів минає Петро Порошенко назвав проведення демократичних президентських виборів, запуск підготовки Угоди про асоціацію з ЄС, початок заходів щодо зміцнення обороноздатності держави. "За кілька місяців Україна створила одну з найбільш боєздатних армій на континенті, і до нас вже зараз приїжджають вивчати наш досвід, наші технології боротьби з гібридною війною, - сказав Президент. - Нам вдалося мобілізувати нечувану міжнародну підтримку України".
Серед досягнень нинішнього року Президент також назвав те, що в парламенті вже немає "п'ятої колони" - комуністів і Партії регіонів, зате є проєвропейська проукраїнська коаліція.
На наступний рік Президент окреслив головні завдання: проведення реформ, створення умов для економічного зростання, стабілізація економіки, рішучі кроки у забезпеченні верховенства права, судова реформа, ефективна боротьба з корупцією, досягнення наступного року безвізового режиму з країнами ЄС, трансформація високого авторитету, який сьогодні є в України, в іноземні інвестиції.
"Ключове, що нам треба зберегти, - це єдність і відповідальність", - підкреслив Порошенко.
Прямо під час прес-конференції Президент підписав закон, схвалений парламентом, про скасування позаблокового статусу України.
Відповідаючи на запитання, чи планує Президент у 2015-му провести референдум щодо вступу в НАТО, Порошенко підкреслив, що наступного року він планує реформувати країну таким чином, щоб вона відповідала стандартам ЄС і НАТО.
На це питання глава держави відповів, що світ - це досить тривалий тривалий процес. Війну дуже легко почати, але дуже складно зупинити. Ключова політична позиція для досягнення миру, вважає Президент, - проведення повноцінних місцевих виборів під наглядом міжнародних спостерігачів, виконання пункту 9 Мінського протоколу.
"Можна говорити про те, що після місцевих виборів почнеться процес мирного врегулювання", - сказав Порошенко.
У Президента, за його словами, є два плани - мирний і військовий. "Воєнний стан буде оголошено, якщо будуть військові дії. Існує виключно політичне рішення конфлікту на Донбасі", - заявив Петро Порошенко.
До того ж глава держави зазначив, що військовий стан може бути введено негайно його указом, рішення РНБО буде передано у Верховну Раду, якщо відбудуться перші наступальні операції на лінії зіткнення. Про це пише Юліана Шевчук у статті "Головне - зберегти єдність і відповідальність" в газеті "Голос України".

За матеріалами newsru






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини