реклама партнерів:
Головна » Підсумки зустрічі Янукович-Меркель: «стабільності» замало, Захід чекає від України конкретних кроків

Підсумки зустрічі Янукович-Меркель: «стабільності» замало, Захід чекає від України конкретних кроків


Коментарі: 0 ЄВРОІНТЕҐРАЦІЯ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Німеччина очікує від України не тільки стабільності у політиці й економіці, а й послідовних демократичних перетворень і прозорості у веденні бізнесу, зазначають експерти з обох країн, які підсумовували у Києві візит до Берліна Президента Віктора Януковича 30 серпня. Лише тоді можна буде залучити суттєві німецькі інвестиції в українську економіку і продовжити діалог про спрощення візового режиму з Європою.
Візит Віктора Януковича до Берліна засвідчив, що український Президент налаштований на економізацію відносин із Німеччиною, вважає керівник українського представництва Фонду Конрада Аденауера Ніко Ланґе. Акцент робився на залучення в українську економіку інвестицій з Європи. Проте, за його словами, німецьким бізнесменам в Україні доводиться несолодко, в основному, через недосконалість законодавства. Це стосується не тільки малого чи середнього бізнесу, а й стратегічно важливої для України енергетичної галузі, наголошує Ніко Ланґе.
«Я думаю, що участь Німеччини в інвестуванні,зокрема, української газотранспортної системи можлива лише за умови прозорості процесів в українській економіці, тобто, тільки у випадку, якщо інвесторам зрозуміло, що там, власне, відбувається», – сказав керівник українського представництва Фонду Конрада Аденауера.

Янукович у Берліні уникав «незручних» тем – політолог
Попри заяви у Берліні про те, що Україна і Німеччина розпочинають новий етап у відносинах, Президент Янукович не продемонстрував самостійного політичного курсу, вважає директор київського Інституту світової політики Альона Гетьманчук.
«Фактично всі питання, які піднімались, і всі заяви, які ним (Президентом) озвучувались, в принципі, так чи інакше збігаються з російськими позиціями або щонайменше не викликають якоїсь гострої реакції», – зауважує вона.
Водночас Віктор Янукович є доволі комфортним співрозмовником для Німеччини, вважає Альона Гетьманчук. На її думку, єдиною «незручною» темою для канцлера Німеччини Анґели Меркель могла стати настійлива вимога запровадити для українців безвізовий режим, адже Німеччина тут налаштована скептично, на противагу до лояльнішого ставлення щодо можливості безвізових поїздок для жителів Російської Федерації.

Позиція Заходу – єдина
У Берліні Янукович заявив, що безвізовий режим між Україною і державами Європейського Союзу – це питання найближчого майбутнього, але його німецькі співрозмовники цю тему не коментували. Українські дипломати повинні враховувати, що для Берліна «візова» тема є не стільки зовнішньополітичним, скільки внутрішньополітичним питанням, зауважує Альона Гетьманчук. «І очевидно, нашим багатьом дипломатам і експертам необхідно більше зусиль спрямовувати на те, щоб спілкуватися в Німеччині з людьми, які ухвалюють не зовнішньополітичні рішення, а внутрішньополітичні», – додає вона.
За оцінкою українського експерта, позиція Заходу щодо України загалом єдина: Анґела Меркель, приймаючи українського гостя, сказала у Берліні приблизно те саме, що і в липні у Києві держсекретар США Гілларі Клінтон. Стабільності, якою хвалиться нинішня українська влада, замало, Німеччина, як і Америка, очікує від України конкретних кроків щодо врегулювання економічних питань і демократичних перетворень.
Німецький лідер Анґела Меркель заявила про зацікавленість Німеччини, зокрема, у свободі преси в Україні. Чи поширюється ця зацікавленість на справу «5 каналу» і телеканалу TVі, які разом з опозицією протестують проти рішення позбавити їх частот, німецький оглядач Ніко Ланґе вважає, що тут офіційний Берлін ще не визначився. На його думку, реакція Німеччини буде, серед іншого, залежати від процесів і реакцій на справу щодо частот всередині самого українського суспільства.

Анастасія Москвичова
Джерело: Радіо Свобода





QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
20:23
21-Бер-2024
Триває обговорення про введення французьких військ в Україну
І так, що відбувається у Франції і про що йдуть розмови в європейських столицях.
Усі новини