реклама партнерів:
Головна » Політичний шабаш на Донбасі

Політичний шабаш на Донбасі


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Сєвєродонецьк - кілька років тому про це місто почула вся Україна. В дні «помаранчевої революції» Сєвєродонецьк став одним з центрів протистояння: поки Києв говорив про «ідеали майдану», в місті хіміків говорили про «ідеали федералізму». З‘їзд в Льодовому палаці згодом назвали «шабашем сепаратистів». Цієї осені в Сєвєродонецьку про відокремлення ніхто не говорить, але веселощів і скандалів вистачає.

Вічний мер проти «хіміка»
В місті його вже віднесли до постійних величин. Ще б пак: Володимир Грицишин займає головне крісло в Сєвєродонецькій міськраді з 94-ого року! До останього моменту аналітики влаштовували тоталізатор: під прапорами якої політичної сили він піде цього разу.
На початку 90-х його пов’язували із націонал-патріотами. На виборах 2006-ого він балотувався як кандидат ПР (Сєвєродонецьк відносять до «зони впливу» міністра палива та енергетики регіонала Юрія Бойка). Стосунки із «біло-синіми» погіршилися в березні 2008-ого, після того, як мер не давав провести в «Льодовому палаці» Другий з’їзд депутатів всіх рівнів (більш відомий як «другий з’їзд сепаратистів»), вимагаючи від керівників ПР 5 млн. грн. «матеріальної допомоги».
Йому приписували політичні стосунки із Союзом лівих сил. Під час президентської кампанії намагалися «засватати» до Тимошенко. Він навіть намагався зробити своїм заступником лідера міської парторганізації Сергія Самарського (нині теж – кандидата на посаду міського голови). Хтось навіть бачив його представником Єдиного центру. Але звістка про те, що сєвєродонецький мер боротиметься за п’яту каденцію, як висуванець від ПСПУ, здивувала усіх.
«Регіонали» виставили кандидатом Валентина Казакова, голову правління ЗАТ «Азот». Хоча, розповідають, що його популярність ставили під сумнів. «Його знають на заводі, але завод – це не місто», - протестували незгодні. Але їх голоси не було почуто: Казакова висунули мером.

Знову клони?!.
Першою інтригою стало висунення Володимира Казакова кандидатом на посаду міського голови від партії «Рускій блок». Воно б нічого, якби не те, що перша літера імені та прізвище співпадають з «регіональним» висуванцем, Валентином Казаковим. В біографічних відомостях Казакова першого зазначено «тимчасово не працює». За неофіційними даними, колись працював слюсарем на тому ж «Азоті». Другим «клоном» став Володимир Омел’янович Грицишин. Сьомого жовтня Сєвєродонецька ТВК реєструє повного тезку діючого мера, який цього разу пішов під знаменами ПСПУ. «Клон» міського голови (живе у Львівській області) представляє партію «Зелена планета».
Реакція від міського голови була майже миттєвою. Львівського Грицишина знайшли. І от вже мер, взявши із собою знімальну групу місцевого телеканалу, летить на Львівщину, зустрітися зі своїм тезкою по прізвищу.
Розповідають, що «той Грицишин», коли почув, для чого його використали, був «в шоці» (дослівна цитата). Розповів, що напередодні виборчої кампанії до нього прибули невідомі та, закликавши «посприяти єднанню Сходу та Заходу», переконали взяти участь у сєвєродонецьких виборах. Матеріал про зустріч двох Грицишиних вийшов 12 жовтня, за 5 днів після реєстрації «клона». А сам львівський кандидат, передав нотаріально завірену заяву про зняття своєї кандидатури. До речі, Сєвєродонецький ТВК прийняв її до розгляду тільки 28 жовтня. Після того, як Луганський окружний адміністративний суд, визнавши бездіяльність комісії, зобов’язав ТВК розглянути заяву кандидата від «Зеленої планети». Львівського «клона» зняли одноголосно. Та про це пізніше.
Подивившись місцеве телебачення, сєвєродонецькі регіонали побігли до ТВК скаржитись на використання адмінресурсу та непроплачену з виборчих фондів агітацію. Їхню скаргу задовольнили. Кандидату від ПСПУ винесли перше попередження. «Ми лише хотіли навчити мера поважати закон», - пояснював свої дії голова Сєвєродонецької міської організації та голова виборчого штабу Сергій Дядик: «Зараз все має бути в межах закону». За його ж словами, велике питання викликала періодична поява на місцевому телебаченні Наталії Вітренко, яка агітувала за свого висуванця. «Треба ще розібратися, чи оплатила вона ефір», - поділився думкою голова «біло-синього» штабу.
Між тим, львівський Грицишин розповів своєму сєвєродонецькому «колезі», що на початку виборчої кампанії до нього приїхали невідомі та, закликавши «поєднати схід та захід», переконали виставити свою кандидатуру на посаду Сєвєродонецького міського голови. Міський голова, посилаючись на тезку, стверджував, що це були представники ЗАТ «Азот». Щоправда, перевірити цю інформацію не вдалося.

Чий Грицишин краще?..
Героями другого скандалу (точніше, продовження першого) стали кандидати в депутати від ПР, співробітники «Азоту» Сергій Лебедєв та Андрій Гавриленко. Кандидати знаходилися в приміщенні ТВК в той самий час, як ображений мер намагався поділитися з її членами результатами своєї львівської подорожі. Усю розмову фіксували працівники місцевої телекомпанії. З їхньою допомогою й відтворюється цей історичний діалог.
Грицишин (до комісії): «Я хочу вас поінформувати, Грицишина Володимира Омел’яновича (кандидата від «Зеленої планети» - пр. автора) ввели в оману. Для того, щоб його залякати, поруч жив співробітник «Азоту», який постійно за ним ходив. Ось люди сидять (до Лебедева та Гавриленка – пр. автора), вони підтвердити можуть. Вони його бачили. Він (львівський Грицишин – прим. авт.) готовий подзвонити, приїхати та запитати вас, скільки ви будете знущатися над ним та його родиною. І ви також! (знову вказує на «регіоналів»)».

Гавриленко:
-Ви стверджуєте, що ми особисто?..
- Не ви, а вся ваша контора!..

Залишається загадкою, що саме мав на увазі мер під словом «контора»: чи то «Азот», чи то міський штаб ПР. Але результатом цієї розмови стало те, що 18 жовтня ображені регіонали подали скаргу до комісії, вимагаючи, аби мерові винесли друге попередження. Думки членів комісії з цього приводу розділилися (проголосували шість на шість). У відповідь регіонали звернулися до суду. В підсумку Донецький обласний апеляційний зобов’язав Сєвєродонецьку ТВК переголосувати. Служителі Феміди аргументували своє рішення тим, що результати першого голосування забули (!!!) внести до протоколу. 28 жовтня рішення донецького суду вступило в законну силу. Того ж дня мали відбутися збори в ТВК.

Зняти та... повернути!
Вчорашнє засідання в ТВК, розташоване на першому поверсі міськвиконкому, призначили на шосту вечора. Із групою луганських журналістів я прибув вчасно. Ми прибули заради двох питань: зняття львівського Грицишина (адже, нагадаю, суд зобов'язав ТВК прийняти до розгляду його заяву) та винесення другого попередження Грицишину Сєвєродонецькому.
«Ви куди?! В ТВК нікого нема!» - зустрів нас суворий чоловік в камуфляжі (як з’ясувалося згодом – начальник служби охорони міськради). «Як це?!» - запитуємо. З’ясовується, що ТВК – в Луганську отримує бюлетені. Засідання розпочали за дві години. Та після старту його зупинили – комісія в повному складі пішла розвантажувати машину з бюлетенями. За півгодини засідання поновили. Але знов недадовго: за цей час кількість присутніх збільшилася - до ТВК підійши ще представники та кандидати. Довелося шукати нове приміщення та проводити повторну реєстрацію. Нарешті, близько одинадцятої вечора, члени ТВК повернулся до розгляду порядку денного. Кандидата від «Зеленої планети», як вже зазначалося вище, зняли одноголосно. Перед тим виставивши з зали його довірену особу, київського юриста Володимира Пальчика.
Далі настала черга діючого мера. ТВК розглядала скаргу «регіональних» кандидатів Сергія Лебедєва та Андрія Гавриленка. Нагадаю, що вони звинуватили мера в наклепі. О 23.30 шістьма голосами проти чотирьох кандидату від ПСПУ винесли друге попередження. О десятій на першу ТВК приймає рішення про зняття кандидатури ПСПУшного висуванця.
«Я таке вперше бачу», - скаржилася в коридорі Катерина Бочарник, - за діючим законодавством тільки суд визначає, яка інформація відповідає дійсності, а яка ні. ТВК взяла на себе функції суду». «Тиск на діючого мера розпочався ще на початку серпня», - підтримувала її кандидат в депутати від ЄЦ Олена Литвин. «Ще тоді містом курсувала інформація, що в Сєвєродонецьку шукають другого Грицишина. Сьогоднішнє засідання – відпрацьований сценарій», - сказала вона.
Сьогодні пообіді в мережі із посиланням на Луганську обласну організацію Всеукраїнської громадської організації “Комітету виборців України”, з’явилася інформація про... скасування нічного рішення про зняття з реєстрації Володимира Грицишина від ПСПУ, чинного мера. Нічого не розуміючи, телефоную пані Бочарник. «Це дезінформація, ми нічого про це не чули». Шукаючи пояснень, дзвоню керівникові штабу регіоналів. «Дійсно, - відповів Дядик, - сьогодні вранці наш кандидат звернувся до ТВК із проханням скасувати нічне рішення. Його звернення задовольнили». Після відповіді «біло-синього» я взагалі перестав щось розуміти...

Денис Киркач
Джерело: http://www.ngo.donetsk.ua





QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини