реклама партнерів:
Головна » Поляки грипу не бояться

Поляки грипу не бояться


Коментарі: 0 Медицина

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Поляки грипу не бояться – оцінює "Rzeczpospolita".
Щоправда, Польща має лише 2 мільйони противірусних ліків – тобто це менше ніж рекомендує Всесвітня організація охорони здоров’я, але і так, хвороба полякам не страшна. Дотепер інформація щодо запасу противірусних ліків була засекречена. Щойно у п’ятницю прем’єр-міністр оприлюднив, що це два мільйони доз. Чи це відповідна кількість? – Її вистачило б для 5% поляків, тимчасом рекомендована кількість – це дози для 20% громадян країни – інформує "Rzeczpospolita".
Професор Анджей Ґладиш, колишній державний консультант з питань грипу вважає, що беручи до уваги нинішню епідеміологічну ситуацію – цих ліків достатньо. Якщо в Польщі вибухне епідемія – ліки можна буде докупити – стверджує він на сторінках газети. Польські санітарні служби зафіксували 200 випадків свинячого грипу в Польщі. Проте існують особи, які вважають, що ці дані малоймовірні. Газета наводить приклад однієї сім’ї, де захворіло двох хлопців.
Вступні тести не виявили наявності вірусу, проте батько вирішив зробити тест ще раз, і його побоювання підтвердилися. Хлопців лікували, як при кожній іншій інфекції. Юнаки вже здорові – повернулися додому.
Як наголошує щоденник, у Польщі надалі немає вакцини проти каліфорнійського грипу. Надалі тривають переговори між Міністерством здоров’я і фармацевтичними фірмами. Фірми тиснуть, а Міністерство здоров’я, як каже його представниця Ева Копач – не хоче витрачати сотень мільйонів злотих на вакцину, щодо безпеки якої – не є впевнене.

Що робити, щоб не піддатися епідемії грипу?
"Dziennik Gazeta Prawna" радить, що серед іншого, варто подбати про свій імунітет. Тобто, треба їсти здорові продукти, дбати про відповідну кількість руху, сну, уникати стресу та близького контакту з хворими. Особа, яка кашляє, чхає повинна затуляти вуста і ніс хустинкою. Треба теж часто мити руки з милом. Як пізнати, чи вірус, який нас заатакував – це "звичайний" грип, чи може свинячий? Отож, тут "Dziennik Gazeta Prawna" відповідає, що симптоми дуже подібні – температура, кашель, нежить, загальне послаблення організму, біль м’язів, іноді блювота. Без точних лікарських обстежень – не вдасться однозначно ствердити.
І важлива справа стосовно марлевих пов’язок. Як наголошує газета, вони ефективні лише протягом перших 20 хвилин. Їх повинні застосовувати особи, які вже мають симптоми грипу – тобто кашляють і чхають, а отже розносять вірус. Так само особи, які опікуються хворими. Але добрі результати дає також затуляння рота і носа звичайною хустинкою – наголошує "Dziennik Gazeta Prawna".
Серед тем зв’язаних з епідемією грипу – виникає теж питання вакцини проти вірусу A/H1N1. І так, газета "Polska" інформує, що поляки на власну руку намагаються здобути вакцину проти свинячого грипу. Один з лікарів говорить газеті, що поляки здобувають її в Чехії, де в шпиталях тиває профілактична вакцинація медичного персоналу, але не всі бажають нею скористатися. Отже, чеські лікарі можуть здобути вакцину і передати її бажаючим у Польщі. "Polska" нагадує, що Міністерство здоров’я поки не прийняло рішення щодо закупівлі препарату. Чекає, аж ознайомиться з результатами клінічних досліджень. Скільки осіб нелегально здобуває вакцину за кордоном – цього не відомо. Ті, в кого немає такої можливості, можуть скористатися вакциною проти звичайного сезонного грипу, яка теж зменшує ризик захворювання – наголошує "Polska".
"Rzeczpospolita" додає в цій справі, що паніка може полякам лише зашкодити, оскільки потрапляє в один з найгірших моментів – якраз тривають переговори між Міністерством здоров’я та трьома фармацевтичними фірмами, які виробляють вакцину. Газета наголошує, що журналісти і чиновники своїми настирливими запитаннями про те, коли вакцина буде доступною для поляків – тільки зміцнюють позицію фармацевтичних концернів.

Джерело: "Польське радіо для закордону"





QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини