реклама партнерів:
Головна » Порошенка призначено міністром економіки України

Порошенка призначено міністром економіки України


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Президент України Віктор Янукович призначив Петра Порошенка міністром економічного розвитку і торгівлі України. Відповідний указ оприлюднено на сайті глави держави 23 березня.
Перед цим Порошенко написав про своє призначення у Facebook. "Останні тижні були для мене дуже непростими. Рішення, яке я мав прийняти, ймовірно, приймаються кілька разів у житті і даються нелегко. Приємною несподіванкою стала така кількість небайдужих до мене людей як серед друзів по фейсбуку, так і серед журналістів, експертів та політиків", - написав він.
"Поставивши на одну чашу терезів особисті політичні амбіції, а на другу – ситуацію в економіці… Рішення я прийняв", - резюмував Порошенко.
За його словами, в інтересах країни, а не окремих політичних партій реалізовувати зрозумілу професійну антикризову політику з мінімізації економічних загроз.
Порошенко нагадав, що, перш ніж дати згоду на пропозицію президента, він виклав йому свої пропозиції, які він оприлюднив і для громадськості.
Серед них : Європейські цінності та стандарти мають стати засадничими рисами економічної політики України. Демократичні пріоритети розвитку повинні бути головними у державній політиці. Прозорість економічної політики. Прозора, спрощена і зрозуміла система державних закупівель. Відкрита публікація статистичних показників економічного розвитку.
Також серед пріоритетів Порошенка - свобода підприємницької діяльності, підтримка національного виробника, захист бізнесу від силового тиску, спрощення системи реєстрації прав власності. Відкритий доступ до ЄДРПОУ тощо.
Посада міністра економіки стала вакантною після того, як перший віце-прем'єр-міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв був звільнений, а першим віце-прем'єром став Валерій Хорошковський.
Про те, що президент Віктор Янукович запропонував очолити МЕРТ голові ради Нацбанку Петра Порошенка, стало відомо 23 лютого.
Наступного дня прес-служба глави держави поширила заяву, з якої випливало, що 22 лютого відбулася зустріч Януковича і Порошенка, "під час якої останній коротко виклав своє бачення організації роботи Мінекономрозвитку і власних кроків як його керівника".
У відповідь президент попросив від Петра Порошенка письмового викладу плану цих дій. Після цього прем'єр-міністр Микола Азаров повідомив, що новий голова МЕРТ буде призначений до 5 березня. Замість кількох днів процес обдумування рішення Порошенко затягнув на місяць.
Порошенко з 2007 року керує Радою Національного банку України, з жовтня 2009 по березень 2010 року очолював Міністерство закордонних справ, а в 2005 році при президентові Вікторі Ющенку був головою Ради національної безпеки і оборони.

В опозиції розуміють, навіщо Януковичу так потрібен Порошенко в міністрах
Народний депутат України з фракції "БЮТ-Батьківщина" Сергій Сас вважає, що Петро Порошенко на посаді міністра економічного розвитку і торгівлі допоможе президенту реалізувати його соціальні ініціативи.
"Це допоможе, можливо, реалізувати президенту соціальні ініціативи", - сказав він під час брифінгу, коментуючи призначення Порошенка головою МЕРТ, передає "Інтерфакс-Україна".
За словами Саса, "це вибір Петра Олексійовича (Порошенка)".
Депутат також зазначив, що "можливо, у Порошенка є бажання допомогти президенту Януковичу виконати ті обіцянки, які той давав під час передвиборної кампанії".
А ось народний депутат України Олесь Доній (фракція НУ-НС) вважає згоду Петра Порошенка очолити Міністерство економічного розвитку і торгівлі, як його помилку. "Я це сприймаю, як його (Порошенка) помилку", - сказала Доній журналістам, коментуючи призначення Порошенка головою МЕРТ.
Доній зазначив, що позиція політика повинна бути дотримана і бізнесмен не повинен займатися політикою. Депутат підкреслив, що рішення влади поставити на чолі МЕРТ Порошенка - "крок зрозумілий".
"Я розумію зацікавленість влади в його призначенні, тому що у них провал в соціально-економічній політиці. Вони зацікавлені, з одного боку, в хорошому менеджменті, а з іншого боку - вони зацікавлені в ослабленні опозиції. І, відповідно, таким кроком вони досягають двох цілей: посилюють кадровий склад Кабінету міністрів і заодно вдаряють по опозиції...", - сказав Доній.
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин позитивно оцінює призначення Петра Порошенка міністром економічного розвитку і торгівлі України. "Я позитивно оцінюю таке рішення президента", - сказав він в ефірі телеканалу "Рада".
"Я позитивно оцінюю мужній крок Порошенка", - додав Литвин, зазначивши, що він зважився очолити таку складну ділянку роботи перед парламентськими виборами, коли вигідніше бути в опозиції.
Спікер нагадав, що будучи депутатом Порошенко очолював комітет з питань бюджету і він розуміє процеси, що відбуваються в економіці та фінансовій сфері. "Його динамізм і креативність будуть затребувані", - вважає Литвин.

Джерело: http://www.newsru.ua/




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
20:23
21-Бер-2024
Триває обговорення про введення французьких військ в Україну
І так, що відбувається у Франції і про що йдуть розмови в європейських столицях.
Усі новини