реклама партнерів:
Головна » Португалець Сальвадор Собрал переміг і змінив «Євробачення»

Португалець Сальвадор Собрал переміг і змінив «Євробачення»


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Сенсаційна перемога представника Португалії на "Євробаченні-2017" в Києві підняла конкурс на новий якісний рівень. На "Євробаченні" знову перемогло не шоу, а пісня. Пише про це DW.

Сальвадор Собрал - розпатлане волосся, зібрані в неохайний пучок, мішкуватий піджак, куца борідка і трохи божевілля в карих очах. Так виглядає 27-річний переможець "Євробачення-2017". Він виступав не на головній сцені конкурсу в Києві, напханій світлодіодами, софітами та іншою технікою, без якої не обходиться жоден сучасний концерт, а на додатковій, розташованої в центрі залу, посеред публіки.

Для більшості цієї публіки, як і для тієї, що в суботній вечір зібралася перед екранами телевізіров, "Євробачення" - це перш за все гігантська весела вечірка. На неї люди приходять вирядженими і розфарбованими, як на карнавал. Який же проникливий голос, яку чарівливість потрібно мати, щоб за такої антигламурної зовнішності змусити замовкнути, нехай всього на три хвилини, 9300 людей, які зібралися в київському Міжнародному виставковому центрі. І "Євробачення" знову, як і в минулому році в Стокгольмі, віддало перевагу не яскравому шоу, а пісні і її виконанню.

"Музика - це почуття"
"Музика - не феєрверк, музика - це почуття", - сказав переможець "Євробачення-2017", вийшовши на сцену за кришталевим мікрофоном. Його він отримав за майже інтимне виконання джазової любовної балади з елементами фадо "Amar pelos dois". Музика фадо лунала на "Євробаченні", але не перемагала, як досі й не перемагала на конкурсі Португалія. Пісню для Сальвадора Собрала написала його сестра Луїза. Вона ж на найперших репетиціях в Києві заміняла його на сцені. Не випадково брат і сестра з'явилися на ній після закінчення фіналу разом.

Собрал в прогнозах букмекерів довго був другим. І лише за день до фіналу вони поставили на його перемогу. Як спортсмен, який готується до важливого змагання, Собрал від етапу до етапу ставав кращим, щоб показати все те, на що здатний, в потрібний день. Цієї витримки не вистачило веселунові італійцеві Франческо Габбані, фавориту букмекерів і більшості журналістів, акредитованих на конкурсі. Але Габбані просто перегорів.

У Києві він охоче жартував з журналістами і фанатами, робив селфі з ними і прихильниками, уособлював собою всі відомі кліше про італійців. Але Габбані просто втомився бути фаворитом. На сцені в Києві він не показав і половини того, що продемонстрував на конкурсі в Сан-Ремо, який виграв до цього. Його іронічна танцювальна пісня "Occidentali's Karma" висміює схильність людини Заходу наслідувати модним явищам.

Молодо - не зелено
Завдання, з яким не впорався Собрал, майстерно вирішив наймолодший учасник конкурсу, 17-річний Крістіан Костов, який представляв Болгарію. Він проспівав свою баладу "Beautiful Mess" так, як ніби співає востаннє. За це Крістіан був винагороджений високими балами національних журі та телеглядачів.

Цього разу думки журі та публіки, на відміну від "Євробачення-2016" в Стокгольмі, зійшлися як у виборі переможця, так і "срібного" призера. А ось третє місце Молдові - це справжня, хоча і зрозуміла, несподіванка. SunStroke Projekt з композицією "Hey mama" був приречений стати улюбленцем глядачів: мотив, що запам'ятовується, проста хореографія, веселе шоу з трьома бек-вокалістами, сукні, які прямо на сцені перетворюються на весільні. SunStroke Projekt - рецидивіст "Євробачення". У 2010-му гурт виступав в Осло і посів там лише 22 місце. Однак соло на саксофоні Сергія Степанова з того виступу стало хітом на YouTube. Відзначився Степанов і цього разу.

Варто відзначити успіх 17-річної Бланш з Бельгії. Її електро-поп-композиція "City Lights" - найсучасніша на нинішньому "Євробаченні" і має усі шанси стати хітом.

Новий скандал на "Євробаченні"?
Німеччина виявилася лише за крок від повторення фіаско двох останніх років. Пісня Левіни (Levina) "Perfect life" всього на один пункт - 6 проти 5 - випередила іспанця манеле Наварро з "Do it for you lover", який посів останнє місце. І справа тут дійсно в пісні, а не у виконанні. Прикрим є і 24-е - третє місце з кінця - українського гурту O.Torvald.

Не обійшлося в фіналі конкурсу в Києві і без некрасивої сцени. Під час виступу переможниці "Євробачення" минулого року Джамали, яка "привезла" конкурс до Києва - один з глядачів з прапором Австралії на плечах вискочив на сцену і встиг, перш ніж його скрутив охоронець, оголити філейну частину свого тіла. Навряд чи це була політична акція.
Між тим цікаво, як керівництво Європейської мовної спілки - правовласника Євробачення, розцінить вітання "Слава Україні!". Його проголосила в прямому ефірі представниця Литви, яка оголошувала оцінки професійного журі цієї країни. Політичні гасла і висловлювання заборонені на конкурсі. І таке вітання саме по собі не несе політичної заяви. Але в тому контексті, в якому воно зазвичай вживається, чітко дає зрозуміти, якої позиції дотримується той, хто його вимовляє. Черговий політичний скандал на "Євробаченні" запрограмований?







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини