реклама партнерів:
Головна » Поза законом: як народитись і одружитись у "ДНР"

Поза законом: як народитись і одружитись у "ДНР"


Коментарі: 0 СОЦІУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Як підтвердити народження та одруження у "ДНР" українськими документами?
Жителі самопроголошених республік на Донбасі перебувають в правовому вакуумі. Отримати українські документи вкрай важко, а видані у "ДНР" не визнаються за її межами. Німецьке видання DW з'ясовувала ситуацію.

Згідно з українським законодавством, мешканці самопроголошених "ДНР" та "ЛНР" є громадянами України. Однак де-факто уже рік три мільйони людей живуть у сірій зоні. Українські документи на неконтрольованих територіях не видаються. А бланки з грифом, наприклад, "ДНР" недійсні за її межами.

Щоправда, до друку власних паспортів справа у "ДНР" так і не дійшла. Але "ЗАГСи", як називають відділи реєстрації актів цивільного стану, поповнюються вже новими "республіканськими" свідоцтвами. "У нас немає відбою від бажаючих", - каже співробітник Донецького палацу одружень. Але попереджає - за межами "ДНР" ці свідоцтва про шлюб недійсні. Так само, як і свідоцтва про народження дитини.

У "ЗАГСах" ще є українські бланки, але вони вже з листопада минулого року не мають юридичної сили на території, підконтрольній Україні. Саме тому соціальні мережі переповнені питаннями молодих мам: "Донеччанки, підкажіть, будь ласка, як отримати українське свідоцтво про народження дитини? Хто стикався з такою проблемою?"

Непередбаченість у законодавстві
Алгоритм отримання українських документів для мешканців в зоні війни у поясненнях чиновників видається простим: необхідно звертатись у відповідні відомства на мирній території України. Зокрема, за свідоцтвами - до українських РАЦСів, за паспортами, у тому числі і закордонними - в міграційні служби. І тут починаються проблеми: отримання перепустки для перетину лінії розмежування і вистоювання багатокілометрових виснажливих черг.

І це тільки півбіди. Далі - нові труднощі та плутанина. Адже лікувальні установи, що опинилися під владою сепаратистів, у разі народження або смерті видають довідки на бланках так званого міністерства охорони здоров'я "ДНР". А їх не визнають у відділах української реєстраційної служби - у РАЦСах. "Для усіх сімей з новонародженими, яких я знаю, це справжня проблема - отримати українське свідоцтво, не маючи на руках медичної довідки з печаткою України", - каже молода мати з малюком у візочку.

У головному територіальному управлінні юстиції в Донецькій області, яке розташовується на території, підконтрольній Україні, це протиріччя визнають. І, як повідомили в коментарі DW, чекають, що профільне міністерство спільно з міністерством охорони здоров'я України знайдуть рішення цієї проблеми. А поки такі спірні ситуації радять вирішувати через суд.

Блат знову шанується
Однак люди від безпорадності знаходять інший вихід. Знайомства, посередники, блат - в умовах війни вони стали потрібні, як ніколи, про яку б державну послугу чи документ не йшлося. "Український паспорт для моєї 16-річної дочки мені обійшовся у дві з половиною тисячі гривень, тобто близько 100 євро. Я не могла з дочкою виїхати, щоб отримати документ, - у нас не було перепусток. Довелося шукати "знайомих", - розповідає мешканка Донецька. Співрозмовники називають величезні суми, які вони віддають посередникам, щоб отримати закордонний чи український паспорт, або вклеїти фото в останній.

Інакше - ізоляція в межах псевдо-республіки. Адже з простроченим українським паспортом навіть до сусідньої Росії не виїхати. Це розуміють навіть найгарячіші прибічники "незалежності", яких час від часу очільники "республік" запевняють про видачу російських паспортів усім бажаючим. "Для нас Росія вже друкує паспорти, у листопаді видаватимуть", - домислюють такі заяви деякі. Інші упевнені, обіцянки про видачу російських паспортів - це не більше, ніж спекуляції. Утім, де і як законно отримати український паспорт, багатьом мешканцям на непідконтрольних територіях теж невідомо.

Усі паспортні послуги в Україні - безкоштовні
Як з'ясувала DW, на сьогодні вже у дев'яти обласних центрах України, а також у Києві працюють центри надання адміністративних послуг (ЦНАП). У них і переселенці з зони конфлікту, і мешканці, які залишилися там, у разі потреби можуть безкоштовно отримати новий український паспорт або вклеїти фото в прострочений. Лише у Києві працюють 11 таких центрів, пояснює в спілкуванні з DW директор київського міського ЦНАП Наталія Шамрай.

"Проблем із отриманням документів в Києві взагалі немає. Навіть черги, які були в жовтні-листопаді минулого року, сьогодні відсутні", - наголошує Шамрай. У містах же, де не створені ЦНАПи, громадяни, які проживають на неконтрольованій Україною території Луганської та Донецької областей, мають право звертатися в міграційні служби для оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України за місцем фактичного проживання.

"Ми теж чуємо від наших заявників, що в зоні АТО вони платять посередникам величезні кошти за отримання документів", - каже в спілкуванні Шамрай. Але, насправді, всі "паспортні" послуги безкоштовні. Тож не варто шукати посередників та провокувати корупційні діяння", - наголошує співрозмовниця.




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини