реклама партнерів:
Головна » Презентація збірника «Дніпровське: минуле та сьогодення»

Презентація збірника «Дніпровське: минуле та сьогодення»


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
26 жовтня об 11.00 в читальному залі обласної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка відбудеться презентація четвертого збірника з історії сіл Чернігівського району «Дніпровське: минуле та сьогодення».
Книга видана на кошти відомого земляка Анатолія Матвійовича Новіка, народного депутата України 3-го скликання (1998-2002 рр.). Голова редакційної колегії – Олександр Борисович Коваленко (кандидат історичних наук, професор, директор Інституту історії, етнології та правознавства імені О.М.Лазаревського Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка). Упорядник – Андрій Леонідович Курданов (генеральний директор Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», голова Чернігівської районної організації Всеукраїнської спілки краєзнавців).
У новому виданні розповідається про село Дніпровське. Як відомо з писемних джерел, його історія розпочинається із стародавнього містечка Навози. Місто збудували на двох берегах річки Дніпро, сюди звозили землю для будівництва укріпленого городища (звідси й назва міста – Навози). Містечко належало з 1097 року преподобному Миколі Святоші, сину чернігівського князя Давида Святославича (засновнику Борисоглібського собору у Чернігові), Печерському чудотворцю (помер 1143 р.).
Тож не випадково, що у жовтні 2009 року в селі встановлено пам’ятник засновнику міста Навози – Миколі Святоші (скульптор Владлен Караченцев, родом із Запорізької області). Вже тоді уродженець села Анатолій Новік запропонував збудувати в Дніпровському церкву та пообіцяв надати допомогу у виданні книги про старовинне містечко.
Завдяки праці краєзнавців та науковців і вийшов у світ цікавий ілюстрований літопис громади села Дніпровське з найдавніших часів і до сьогодення (понад 700 сторінок). У книзі розміщено багато нових матеріалів, зокрема описи села 1713, 1755, 1767 рр.; про відомого снайпера Григорія Симончука; про бойові дії біля села Навози у серпні 1941 р. У виданні також розповідається про відомих земляків, зокрема Віктора Михайловича Геращенка (начальника Головного управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації), Миколу Васильовича Кудрика (голову Чернігівської районної держадміністрації), Валентину Олександрівну Мележик (вчителя світової літератури, заслуженого вчителя України). Загалом у книзі згадується про багатьох односельців, розповідається про їх долю. Тобто, увічнюється пам’ять про старовинне містечко Навози та його мешканців. І таким чином, село Дніпровське продовжує свою багатовікову історію.
До речі,27 жовтня в Дніпровському відбудеться велике свято – освячення новозбудованої церкви преподобного Миколи Святоші. Старенький храм, збудований в кін. ХІХ – на поч. ХХ ст., простояв в селі до початку 60-х рр. ХХ століття. За відповідним приписом пожежників церкву закрили і розібрали. Але в селі до 1976 року залишався священик Терентій, який продовжував здійснювати православні обряди, він користувався великим авторитетом і повагою серед односельців. Довгий період Дніпровське було без церкви. Анатолій Матвійович Новік допомагав своїм землякам завжди. Завдяки його фінансовій підтримці в 2011 році збудовано і церкву. Храм споруджено на честь матері Анатолія Новіка – Галини Семенівни, яка виховала чотирьох дітей. Нова церква, велична і просторна, збудована на зразок Свято-Троїцького храму у селі Грабівка Куликівського району.




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини