реклама партнерів:
Головна » Презентовано видання другої книги «Реабілітовані історією. Чернігівська область»

Презентовано видання другої книги «Реабілітовані історією. Чернігівська область»


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Презентація другої книги Чернігівського тому «Реабілітовані історією» відбулася 18 березня у залі засідань головного управління культури, туризму та охорони культурної спадщини Чернігівської обласної державної адміністрації.
У цій книзі обсягом 710 сторінок на основі архівних документів проаналізовано причини репресій 1939 – 1991 років, особливості їх перебігу та наслідки. Один з трьох основних розділів «Мовою документів» наповнений документами як центрального, так і місцевого значення, які ілюструють методи роботи радянських та партійних органів. Розділ «Нариси та спогади про репресованих» присвячений особам, які проживали на території Чернігівської області та «Біографічні дані про громадян, що зазнали політичних репресій». Том «Реабілітовані історією» містить вступне слово голови обласної державної адміністрації Володимира Хоменка.
На початку заходу присутні переглянули фрагмент науково-популярного фільму про політичні репресії. Заступник голови облдержадміністрації, заступник голови обласної редакційної колегії книги Віктор Тканко у своєму виступі підкреслив велике соціальне, політичне значення державної програми «Реабілітовані історією», важливість навічного закарбування пам’яті про репресованих, актуальність увічнення трагічних подій ХХ століття. Він звернув увагу присутніх на те, що Президент України Віктор Янукович наголошував на необхідності вшанування пам’яті жертв політичних репресій.
Директор Інституту історії, етнології та права ім. О. М. Лазаревського Олександр Коваленко розповів про історію проекту «Репресовані історією», ініційованого постановами Президії Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України у 1992 році, та про здійснену роботу з підготовки власне другої книги Чернігівського тому.
Він висловив вдячність голові обласної державної адміністрації, голові обласної редакційної колегії видання Володимиру Хоменку за всебічну підтримку проекту та зазначив, що зараз триває робота уже над третьою книгою серії.
Відповідальний секретар головної редакційної колегії науково-документальної серії книг «Реабілітовані історією», старший науковий співробітник Національної академії наук України Роман Подкур у своєму виступі розповів про місце другої книги Чернігівського тому в загальноукраїнському проекті. Він також повідомив про Банк даних жертв політичних репресій, який можна знайти на офіційному Інтернет-сайті http://www.reabit.org.ua/nbr/. Зараз там міститься інформація про понад 91 тис. громадян, і готуються до включення дані ще про 100 тис. Коли проект тільки-но розпочинався, наголосив Роман Подкур, ніхто не очікував, що він виросте до таких глобальних масштабів, що кількість репресованих виявиться настільки значною, і що попит на нього серед громадян не лише України досягне таких величезних розмірів. Зараз з Інтернет-сайту проекту користувачі щомісяця скачують майже 20 гігабайт інформації про репресованих.
Про надзвичайно широку джерельну базу проекту розповіли заступник директора Пошукового агентства зі створення науково-документальних серіалів «Книга пам’яті» і «Реабілітовані історією» Олена Лисенко та директор Державного архіву Чернігівської області Раїса Воробей.
На презентації виступили історик і краєзнавець Олександр Добриця та директор Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського Сергій Лаєвський, який, зокрема, запропонував перетворити Пошукове агентство з комунального закладу у повноцінний науково-дослідний інститут.
Заступник голови Чернігівської ОДА Віктор Тканко та начальник управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації Андрій Курданов вручили Олені Лисенко Подяку голови облдержадміністрації. Віктор Тканко урочисто передав три примірники другої книги Чернігівського тому «Реабілітовані історією» до обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка. При цьому він зауважив, що дане видання є черговою цеглиною у будівництво демократичної держави, і надзвичайно важливо, що з книгою може ознайомитися велика кількість людей, особливо молодь.

Джерело: Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини