реклама партнерів:
Головна » Придністров'я інтегрується з Україною

Придністров'я інтегрується з Україною


Коментарі: 1 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
15 травня лідер фракції Компартії України Петро Симоненко запропонував підключити Придністров'я до виборів Верховної Ради, запланованих на осінь, - пише Світлана Гамова в російській Независимой газете.
Він повідомив, що в Раді буде створена комісія з Придністров'я. За 20 років посередництва України на переговорах Молдавії з Придністров'ям це перший політичний крок Києва в сторону регіону, де проживають 150 тис. українських громадян. Український політолог Сергій Толстов зауважив НГ, що до такої активності Київ підштовхує Кишинів, влада якого веде Молдавію до об'єднання з Румунією.
Те, що Молдова все більше стає румунською, в Києві бачили давно. Принаймні з квітня 2009 року, коли в Кишиневі було сформовано правлячий альянс прорумунської орієнтації. Але коли недавно в Бухаресті на зустрічі з президентом Румунії Траяном Бесеску новообраний молдавський лідер Ніколає Тимофтій "скасував" молдаван, заявивши, що в обох країнах живуть тільки румуни, в українській столиці задумалися. І пригальмували дію двостороннього молдавсько-української угоди, що гарантує дотримання прав нацменшин: у Молдові - української, а в Україні - молдавської. "Якщо немає такої нації, як молдавани, то права кого ми повинні гарантувати?" - Поставив питання НГ зав. відділом Інституту світової економіки і міжнародних відносин Національної академії наук України Сергій Толстов. На його думку, ситуація в Молдові, яка за нинішньої влади взяла курс на інтеграцію з Румунією, змусила київських політиків звернути увагу на Придністров'ї, в якому російські міста, але села - українські.
У цих селах говорять, вчать дітей в школах по-українськи, як це було до 1940 року, коли регіон входив до складу України. Досі Київ проводив щодо Придністров'я обережну політику - пам'ятав, що там живуть одноплемінники, але при цьому рахувався з позицією Кишинева, завжди і скрізь повторюючи, що регіон де-юре - частина Молдавії.
При Леоніді Кучмі Київ протегував "своїм" у Придністров'ї, але при Вікторі Ющенку - підтримав економічну блокаду регіону, ініційовану президентом Молдавії Володимиром Вороніним. Ющенко не міг забути придністровцям того, що вони в 2004 році голосували на президентських виборах за Віктора Януковича. Тоді громадяни України, які живуть у Придністров'ї, були позбавлені права голосувати. Тепер ситуація змінюється. За словами Толстова, Симоненко в своїх заявах показав тенденцію до зміни інтересів Києва - в плані захисту одноплемінників і ролі у придністровському врегулюванні. Лідер українських комуністів шукає передвиборчу платформу, яка б принесла йому нові голоси, і, на думку експерта, йому це вдається.
Але крім передвиборних інтересів у Києва в придністровському регіоні є й інші. У Тирасполі хотіли б, щоб Київ займався Придністров'ям так само серйозно, як і Москва. Тим більше що прорумунські гасла, що звучать у Кишиневі, реанімували питання: що буде з регіоном в разі відходу Молдавії до Румунії? Днями керівник депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Республікою Молдова Анатолій Кінах висловив думку, що найближчим часом придністровська проблема не вирішиться, і більше того: якщо Молдова продовжить зближення з Румунією, їй загрожує повна втрата Придністров'я. Тобто регіон може залишитися або з Росією, або влитися в сусідню Україну. Про такі перспективи українські політики голосно не говорять, але в думці тримають. А в самому Придністров'ї свого вибору на випадок злиття "двох Румуній" не приховують: якщо воно відбудеться, то без придністровців.
Міністр закордонних справ Придністров'я Ніна Штанскі, відповідаючи на запитання читачів агентства Новий регіон, звернула увагу на факт посилення експансіоністських настроїв в Румунії: "Недавні заяви румунських лідерів про те, що немає молдавської нації, на мій погляд, черговий серйозний сигнал", - сказала вона. Додавши, що не допускає "можливості ситуації, коли хтось ззовні визначав би проходження своїх кордонів по території Придністров'я - зоні безпеки, де безпека і мир гарантуються миротворчою операцією під егідою Росії". Раніше президенти РФ і України звірили позиції щодо миротворців і заявили, що вони в Придністров'ї необхідні - до повного врегулювання конфлікту. Але днями в Києві президент Молдавії Миколу Тимофтій зауважив, що російська військова присутність на Дністрі, у тому числі і миротворці, - фактор нестабільності в регіоні. У Тирасполі, де наполягають на продовженні місії МС РФ, хотіли б заручитися підтримкою українців. Президент Придністров'я Євген Шевчук заявив на зустрічі з керівниками України, що сподівається на активізацію її - як гаранта - в процесі придністровського врегулювання.

Джерело: http://ua.korrespondent.net






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини