реклама партнерів:
Головна » Природна медицина. Липовий цвіт омолоджує організм

Природна медицина. Липовий цвіт омолоджує організм


Коментарі: 0 Медицина

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Липовий цвіт — це давній і дуже поширений лікувальний засіб.
Наші пращури вважали липу священним деревом і ототожнювали з богинею любові та краси Ладою. Жодне свято не обходилося без обрядових сцен біля лип. Під липами водили хороводи, які неодмінно присвячувалися липовому цвіту, липовому аромату і липовому меду.
Тож липовий сезон у розпалі, запасіться вдосталь пахучим та цілющим цвітом.

ЗАГОТУЙТЕ УНІКАЛЬНІ ЛІКИ
У квітах липи міститься багато корисних речовин, які роблять липові ліки унікальними. Це й фітогормони, за складом дуже близькі до жіночих статевих гормонів, і глікозид таліцин, який справляє потогінний і жарознижувальний ефект. Також у квітках липи містяться глікозиди, що володіють бактерицидною активністю, флавоноїди, які допомагають зняти запалення, вітамін С — зміцнює імунітет і судини, каротин — корисний для зору.
Липа має потогінну, спазмолітичну та сечогінну дію, вона помічна за підвищеної температури, захворювань дихальних шляхів, грипу, бронхіту, бронхіальної астми, нервових збуджень, мігрені; в разі запаморочень, захворювань нирок і сечового міхура, кольок, проносів, склерозу, цукрового діабету, ревматичної хвороби.
Зовнішньо відвари суцвіть застосовують для полоскання рота і горла за стоматитів, ангін та гінгівіту, а також для лікувальних ванн у разі невралгії, подагри, суглобового ревматизму.
Липовий цвіт (можна з листочками) збирають, коли більшість квітів уже розпустилися, в суху погоду. Зібраний цвіт кладуть тонким шаром на папір у затіненому місці, в добре провітрюваному приміщенні. Зберігають у паперовій чи дерев’яній тарі протягом 2—3 років.

ЛИПОВИЙ ЦВІТ У НАРОДНІЙ МЕДИЦИНІ
Від кишкових кольок і здуття приймають ванни з липовим цвітом: 8 жмень липового цвіту заварити 1 л гарячої води, закип’ятити, дати настоятися і вилити в гарячу ванну. Тривалість процедури — 15 хв, проводити перед сном.
У разі стоматиту, ангіни та гінгівіту липовий відвар усуває запалення порожнини рота і горла. Змішати липовий цвіт — 2 частини і квітки ромашки — 3 частини; 1 ст. л. суміші залити 1 склянкою окропу, укутати на 30 хв, потім перецідити. Полоскати горло кілька разів на день до зникнення запалення. Або: 1 ст. л. квіток на 1 склянку окропу, настояти протягом 25 хв, додати 5 г питної соди — це чудовий засіб для полоскання горла в разі ангіни.
За ревматизму, грипу та застуди п’ють такий відвар із квіток липи: 1 ст. л. сухих квітів залити склянкою води, кип’ятити 10 хв на малому вогні, перецідити. Приймати на ніч по 2—3 склянки гарячого відвару.
За цих само захворювань помічний настій липи з калиною: липовий цвіт — 1 частина, плоди калини — 1 частина, 2 ст. л. суміші залити 2 склянками окропу, кип’ятити 5—10 хв, перецідити. Пити на ніч (гарячим) по 1—2 кухлики.
У разі кашлю помічний такий настій з липового цвіту, сушеної малини і шавлії. Взяти 2 ст. л. приготовленої суміші (1:1:1), залити 1 склянкою окропу і настояти під кришкою протягом 1 години. Пити відвар потрібно теплим перед сном, поки кашель повністю не зникне.
За бронхіту готують відвар із квітів липи і плодів малини звичайної (по 50 г): 1 ст. л. суміші залити склянкою води, кип’ятити 1 хв, настояти 30 хв, перецідити. Приймати гарячим по 1 склянці на ніч.
У разі ангіни 1 ст. л. цвіту і листя липи залити 1 склянкою окропу, настояти 2 години, перецідити. Приймати по 0,25 склянки тричі на день до їди.
Коли застуда, бронхіт, туберкульоз легень, головний біль, кашель, катар бронхів, п’ють такий настій липи: 1 ст. л. подрібнених квітів залити 1 склянкою окропу. Настояти 40 хв, перецідити. Приймати настій гарячим по 1 склянці 3—4 рази на день. Зовнішньо застосовувати у вигляді полоскань за ангіни та хвороб порожнини рота.
У разі опіків, гемороїдальних шишок, подагри, болю в суглобах, ревматизму застосовують настій (жменю липового цвіту залити 1 склянкою окропу, настояти 10—20 хв, перецідити) у вигляді примочок та припарок на хворі місця.
Від головного болю помічний такий засіб: 1 ст. л. липового цвіту на 1 склянку окропу, дати настоятися 30 хв, перецідити. Пити як чай.
У разі хейліту (запалення слизової оболонки і шкіри губ): 2 ст. л. суцвіть і листя липи залити 1 склянкою води, кип’ятити протягом 1 хв, дати настоятися 2 години, перецідити; робити примочки, полоскати ротову порожнину.
За ревматизму застосовують настій із липового цвіту: 1,5 ст. л. сировини залити 1 склянкою окропу, настояти 20 хв, перецідити. Робити компреси.
Від хронічного кашлю, скупчення мокротиння в легенях, болю в животі, який спричинений зашлакованістю жовчного міхура та печінки, п’ють липовий чай (4 ст. л. липового цвіту заварити 1 л окропу, настояти 10—15 хв) по 0,5 склянки 2—3 рази на день.
Липовий чай вживають і як потогінний засіб.
Липа — одна з рослин, які містять фітогормони, речовини, які близькі за складом до жіночих статевих гормонів, завдяки їм липа має омолоджувальний вплив на жіночий організм. Жінкам віком понад 35 років корисно протягом місяця 1 раз на півроку пити вранці маленькими ковтками настій липового цвіту (1 ч. л. на склянку окропу). Липовий чай нормалізує порушення менструального циклу і віддалить настання клімаксу.
У давнину липовим настоєм лікували фіброміоми. Для цього потрібно збирати липовий цвіт під час Молодого місяця. Пити липовий чай за цього захворювання слід постійно.
У разі запалень піхви можна робити липові спринцювання. Для цього 4 ст. л. суміші (липового цвіту — 40 г і квіток ромашки — 60 г) залити склянкою окропу, дати настоятися 20 хв, перецідити. Спринцюватися теплим настоєм двічі на день до зникнення запалення.
Рецепт для схуднення: насичений липовий настій — 50 мл, березовий сік — 450 мл, відвар ревеню — 500 мл. Слід пити таку суміш двічі на день по 1 склянці.

ЛИПА В КОСМЕТИЦІ
Чудово діє липа на шкіру та волосся.
Рецепт маски, яка відновлює пружність шкіри: жменю квіток залити 100 мл гарячої води і нагрівати до утворення гарячої маси. На жирну шкіру цю масу наносять грубим шаром, а на суху — тонким. Залишити на 20 хв, потім не вмиватися, а витерти обличчя сухою тканиною.
Для того щоб «оживити» волосся, повернути йому втрачений блиск і запобігти випаданню, після кожного миття голову слід обполіскувати настоєм липового цвіту (на 0,5 л води 8 ст. л. цвіту), процедура має тривати не менше 5 хв.
Настоєм липового цвіту у співвідношенні 1:20 рекомендується вмиватися, щоб надати шкірі еластичності. Для приготування настою 3 ст. л. сировини залити 1 склянкою окропу, нагрівати на повільному вогні 15 хв, охолоджувати за кімнатної температури 45 хв, перецідити.
Живильний липовий крем зволожує, омолоджує шкіру обличчя, робить її ніжною і пружною. 3 ст. л. мигдалевої олії змішати з 4 ст. л. цвіту липи і 1 ст. л. ланоліну. Суміш кип’ятити на водяній бані протягом 1 години. Потім перецідити і, збиваючи масу, повільно додати приблизно 0,5 склянки теплої води.
l Від зморщок допоможе такий засіб: липу, ромашку і шавлію взяти в рівних частинах, 2 ст. л. збору залити 1 склянкою окропу, дати настоятися півгодини, перецідити і заморозити. Кубиками такого косметичного льоду протирати обличчя двічі на день.

Підготувала Олеся СТЕПАНОВА.
Джерело: "Ваше здоров"я"







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини