реклама партнерів:
Головна » Природна медицина. Смородина допоможе ниркам

Природна медицина. Смородина допоможе ниркам


Коментарі: 0 Медицина

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
За живильними і лікувальними властивостями смородина — одна з найцінніших ягідних культур.
Червона та біла смородина істотно поступаються чорній, оскільки в їх складі міститься набагато менше біологічно активних речовин, та й аскорбінової кислоти в червоних і білих ягодах в 4—5 разів менше, ніж у чорних. Але червона та біла смородина випереджають чорну за кількістю заліза, потрібного для наших судин, і калію, який благотворно впливає на серце і виводить з організму зайву рідину, запобігаючи набрякам і мішкам під очима.
Також у білій та червоній смородині виявлено оксикумарини — речовини, що знижують згортання крові. У зв’язку з цим систематичне споживання соку білої та червоної смородини запобігає тромбозу судин, зокрема, є профілактикою інфаркту міокарда.
Біла смородина — прекрасний засіб для лікування нирок і сечового міхура, оскільки має сечогінні властивості. Помічна біла смородина й у разі атеросклерозу, запорів, подагри та захворювань серцево-судинної системи. З неї можна приготували лікувальний квас: взяти сік 1 кг ягід білої смородини, 2—2,5 склянки цукру, 5 л води, закип’ятити і додати 15—20 г дріжджів, розтертих з 1 ч. л. цукру. Витримати 4—5 днів у темному місці за температури 25—30°С. Процідити. Зберігати в холодильнику. Пити по 0,5—0,6 склянки протягом дня.
Червона смородина володіє багатими живильними і цілющими властивостями.
У народній медицині плоди і сік використовують для зниження температури тіла, як легке проносне. Сік червоної смородини збільшує потовиділення і має сечогінну, легку жовчогінну, протизапальну і кровоспинну дію, сприяє виведенню з організму сечокислих солей. Червона смородина корисна для тих, хто страждає від хронічних запорів.
Застосовують червону смородину для лікування атеросклерозу, захворювань системи кровообігу: 1 ст. л. ягід з гілочками заварити склянкою окропу, настояти до охолодження. Пити по 0,5 склянки кілька разів на день у проміжках між їдою.
Ягоди і листя чорної смородини в медицині в основному застосовують як полівітамінний засіб, а також для підвищення опірності організму. Водний настій чорної смородини, як і самі плоди, знищує віруси грипу А і В, підвищує імунітет. Свіжий сік чорної смородини вживають за виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, запалень слизової оболонки шлунка, зниженої кислотності шлункового соку, порушень обміну речовин, хвороб печінки, високого вмісту сечової кислоти та пуринових основ в організмі.
Для того щоб запастися на зиму цілющими вітамінами, смородину можна посушити, заморозити або закрити свіжою з цукром. Наприклад.
Підготовлені ягоди насипають у банку шарами, пересипаючи кожен цукром. Зверху кладуть побільше цукру і закривають кришками або папером, целофаном.
Чорну смородину можна заготувати й без цукру. Свіжозібрані ягоди щільніше вкласти в чисті сухі пляшки, закупорити прокип’яченими пробками, обв’язати шпагатом і залити сургучем. Така смородина повністю зберігає смак і аромат свіжих ягід. Можна готувати з неї компоти, соки, киселі, начинки для пирогів. Пляшки зберігати в холодильнику.
Для сушіння плоди розсипають тонким шаром на полотні. Сушити можна на горищі, під наметом, у духовці. Найліпшим варіантом заготівлі ягід чорної смородини є використання спеціальних сушарок, у яких можна підтримувати потрібну температуру повітря — 50—60°С. Але тут потрібно стежити за тим, щоб ягоди не пересохли і не підгоріли. Ступінь готовності висушених плодів визначають під час стискання їх у руці: правильно висушені ягоди розсипаються, а не злипаються.
Аскорбінова кислота добре зберігається в заморожених ягодах смородини.
* У разі застуди, кашлю, як потогінний і протизапальний засіб: 1 ст. л. ягід залити 1 склянкою окропу, настояти, закутавши, 1—2 години. Процідити. Приймати по 1—2 склянки 3—4 рази на день.
* Для профілактики атеросклерозу і зниження артеріального тиску за гіпертонічної хвороби ягоди смородини перетерти з цукром у співвідношенні 1:2; приймати, розчинивши у воді (1:3), 1—3 ст. л. перетертої смородини на день (не більше!).
* Тонзиліт, фарингіт. 1 ст. л. ягід смородини розтовкти, залити 1 склянкою перевареної води, процідити, приймати по 0,5 склянки 3—4 рази на день.
* За ахілії і катарів, а також у разі хвороб кишечнику приймають сік ягід по 200—300 мл тричі на день.
* Гастрит зі зниженою кислотністю. Пити по 0,3 склянки соку 5—7 разів на день за 20—25 хв до їди.
* Незамінні ягоди чорної смородини і для сечостатевої системи: 20 штук ягід, свіжих або сухих, залити 0,6 склянки окропу (ліпше в термосі), настояти від 4 до 8 годин. Приймати настій теплим по 1 ст. л. 5—6 разів на день незалежно від їди.
* Серцева недостатність: 2 ст. л. сухих ягід залити 1 склянкою води, кип’ятити 5 хв на малому вогні, настояти 1 годину, приймати з ягодами по 0,25—0,5 склянки тричі на день до їди.
* Анемія. 1 ст. л. суміші (плоди шипшини коричної і чорної смородини — по 25 г) залити 1 склянкою окропу, варити на водяній бані 15 хв, настояти 15 хв, відтиснути, довести перевареною водою до початкового об’єму. Приймати по 0,5 склянки 3—4 рази на день.
* Чорну смородину використовують для зміцнення нігтів, для цього сік втирають у нігтьову пластинку і шкіру навколо неї.
Увага! Чорна смородина протипоказана за тромбофлебіту у зв’язку з високим вмістом вітаміну К і фенольних сполук, тривале споживання великих кількостей ягід може зумовити підвищення згортувальної здатності крові. Також у разі гастритів із підвищеною кислотністю і виразкової хвороби смородину теж ліпше вилучити з меню. Занадто кислі ягоди можуть зумовити загострення цих захворювань.

Підготувала Алла ГРІШИЛО.
Джерело: "Ваше здоров"я"







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини