реклама партнерів:
Головна » Про економічний і соціальний розвиток Чернігова в 2009 році

Про економічний і соціальний розвиток Чернігова в 2009 році


Коментарі: 0 ЕКОНОМІКА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Про підсумки виконання Програми економічного і соціального розвитку міста Чернігова за 2009 рік доповіла на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради начальник управління економіки міської ради Людмила Максименко.
Вона зазначила, що протягом 2009 року кризові явища розгорталися різними темпами практично в усіх сферах економіки міста, що значною мірою відобразилось на результатах роботи господарського комплексу та показниках виконання Програми економічного і соціального розвитку міста Чернігова на 2009 рік.
Так, у 2009 році за розрахунковими даними обсяг виробництва промислової продукції у порівняних цінах знизився порівняно із відповідним періодом минулого року на 35,8 % і становив 64,2% при запланованому 93,5%.
Незважаючи на здійснені заходи щодо розширення торгової мережі, впровадження сучасних підходів до ведення торговельного процесу, низька купівельна спроможність населення негативно вплинула на показник роздрібного товарообігу, який очікується у сумі 3700 млн.грн. (82,7% від запланованого). На одного мешканця міста за місяць продано товарів на суму 1036,4 грн., що на 54,3 грн. менше, ніж у 2008 році. Обсяг послуг, реалізований споживачам, склав 718,5 млн. грн., що на 0,5% менше, ніж у 2008 році, і складає 79,0% від запланованого на 2009 рік.
Обсяг інвестицій в основний капітал за 2009 рік очікується у сумі 616,6 млн. грн. - 52,1 % рівня минулого року та на 41,1% менше від запланованого. Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій за станом на 1 січня 2010 року орієнтовно складає 16,7 млн. дол. США (51,9% від запланованого).
За попередніми підрахунками, введено в експлуатацію майже 49 тис. кв. метрів загальної площі житла, що на 53,9% менше показника минулого року та на 41,6% - від запланованого.
В умовах скорочення обсягів промислового виробництва має місце суттєве падіння обсягів перевезень вантажів автомобільним транспортом міста, які становили лише 75,8% до показника 2008 року. Обсяги пасажирських перевезень автомобільним транспортом міста зменшились на 0,2 % при запланованих 2,5% росту.
Л.Максименко повідомила, що за 11 місяців 2009 року підприємствами і організаціями міста за фінансовими результатами від звичайної діяльності до оподаткування одержано збитків (сальдо) у сумі 273,5 млн. грн., що на 48,1 млн.грн. більше за відповідний показник минулого року. Прибутково працювали 186 підприємств – 45,6 % від загальної кількості підприємств, що звітують. Їхні прибутки склали понад 187,7 млн. грн. Решта підприємств отримали збитки на загальну суму 461,2 млн. грн.
Скорочення обсягів виробництва у хімічній, машинобудівельній, металургійній, будівельній та інших галузях промислової діяльності стали прикрою реальністю скорочення чисельності працівників на підприємствах міста. Протягом року вивільнено 2728 осіб, або у 2,3 раза більше за показник 2008 року.
За видами економічної діяльності найбільше вивільнених у переробній промисловості – 1296 осіб (47,5 % всіх вивільнених), у будівництві – 219 осіб (8 %), у торгівлі, ремонті автомобілів, побутових виробів та предметів особистого вжитку – 459 осіб (16,8 %), у фінансової діяльності - 206 осіб (7,6%).
Малий бізнес забезпечив роботою майже 42 тис. осіб. Це майже 33% від загальної чисельності зайнятих у галузях економіки.
На початок 2010 року у місті налічується 2,8 тис. малих підприємств, що на 35 одиниць більше від запланованого. Займаються підприємницькою діяльністю понад 19,2 тис. фізичних осіб підприємців (на 1% менше від планового показника).
Реалізація у 2009 році державної політики щодо поступового підвищення мінімальної заробітної плати сприяла зростанню рівня оплати праці. Середньомісячна номінальна заробітна плата штатних працівників (без урахування найманих працівників статистично малих підприємств та у фізичних осіб-підприємців) у 2009 році, порівняно з відповідним періодом минулого року, збільшилась на 2,9% та становила 1542,58 грн. При цьому темп росту індексу споживчих цін склав протягом звітного періоду 112,7%.
Критичною залишається ситуація із своєчасністю виплати заробітної плати працівникам підприємств, установ і організацій міста (далі – заборгованість). Заборгованість у господарському комплексі міста за станом на 1 січня 2010 року склала майже 12 млн. грн. (11968,0 тис.грн.), що удвічі більше, ніж на початок року.
Заборгованість із виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери, що фінансуються з місцевого бюджету відсутня. Заборгованості з виплати пенсій та стипендій також немає.
Протягом 2009 року шляхом викупу приватизовано шість об’єктів нерухомості комунальної власності територіальної громади м. Чернігова. Забезпечено надходження коштів від приватизації до міського бюджету у сумі 2 357,7 тис. грн., що становить 42,7% від річного завдання.
Сума надходжень за 2009 рік від орендної плати до міського бюджету складає 12 031,6 тис. грн., з них за нерухоме та інше окреме індивідуально визначене майно – 4094,8 тис. грн., що на 44,4% більше від запланованого, за цілісні майнові комплекси – 7936,8 тис.грн., що на 1,9% більше від запланованого.
За 2009 рік бюджет м. Чернігова отримав до загального і спеціального фондів (з урахуванням міжбюджетних трансфертів) 604,7 млн.грн., забезпечивши виконання затвердженого річного планового показника з урахуванням змін на 96,2 % та збільшення надходжень 2008 року на 0,5 % або 3,1 млн.грн. З них власні та закріплені надходження загального фонду бюджету склали 287,1 млн.грн. Фінансовий ресурс міста зменшено проти 2008 року на 11,3 млн.грн. або 3,8 %.
За 2009 рік видаткова частина загального фонду бюджету міста Чернігова склала 506,9 млн.грн., у тому числі без урахування субвенцій з державного та обласного бюджетів – 379,0 млн.грн.
Фінансування бюджетної сфери міста протягом 2009 року проводилось відповідно до затвердженого обсягу бюджетних призначень. Першочергово, за рахунок коштів міського бюджету забезпечено фінансування захищених статей видатків бюджету. Протягом звітного періоду виконувались цільові програми у комунальному господарстві, освіті, медицині, культурі, інших галузях життєдіяльності міста. Але ряд програм, як зауважила начальник управління економіки, у зв’язку із зменшенням доходної частини бюджету фінансувались не у повному обсязі, або залишились без фінансування.
Рішенням виконкому міської ради заступникам міського голови, головам Новозаводської та Деснянської районним у м. Чернігові радам, керівникам управлінь та відділів міської ради, міського центру зайнятості доручено сконцентрувати зусилля на забезпеченні функціонування на належному рівні господарського комплексу міста, виконанні першочергових заходів щодо мінімізації негативного впливу фінансової кризи на економіку і соціальну сферу м.Чернігова та продовжити роботу щодо розв’язання невирішених проблем, які негативно впливають на соціально-економічний стан міста.
Крім того їм рекомендовано першочергово звертати увагу на вирішення соціальних проблем пільгових категорій громадян та інших соціально незахищених верств населення.
Управлінню економіки міської ради слід забезпечити розробку Програми підвищення ефективності використання енергоресурсів у бюджетній сфері м. Чернігова, а також дієвий контроль за ефективністю роботи підприємств комунальної власності міської ради.
Управлінню торгівлі та послуг міської ради доручено забезпечити підтримку місцевого товаровиробника, сприяти розширенню присутності товарів місцевого виробництва у торгівельній мережі міста та активізації продажу продукції місцевого виробництва і своєчасності розрахунків за неї.
Міському центру зайнятості потрібно спрямовувати роботу на зменшення дисбалансу між професійно-кваліфікаційним складом безробітних і потребами роботодавців, для чого забезпечити професійну підготовку та перепідготовку 730 осіб, розширивши при цьому обсяги навчання під конкретні замовлення роботодавців та за спеціальностями, орієнтованими на організацію безробітними власної справи, навчання і стажування безпосередньо на виробництві.
Управлінню інвестицій і туризму міської ради рішенням виконкому доручено забезпечити поширення інформації про інвестиційні та туристичні можливості міста Чернігова на регіональному, державному та міжнародному рівнях; сприяти активізації роботи підприємств міста щодо технологічного оновлення виробництва, націлювати керівників господарюючих суб’єктів на розроблення перспективних інноваційно-інвестиційних проектів та підготовку їх для участі у конкурсах з метою залучення інвестицій.
Цілий ряд заходів передбачено для виконання управлінням житлово-комунального господарства та управлінням транспорту і зв’язку, іншим структурним підрозділам міської ради.

Повний текст рішення буде опубліковано в рубриці "нормативні документи" на офіційному веб-порталі міської ради.

Джерело: Відділ зв'язків з громадськістю міської ради





QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
20:23
21-Бер-2024
Триває обговорення про введення французьких військ в Україну
І так, що відбувається у Франції і про що йдуть розмови в європейських столицях.
Усі новини