реклама партнерів:
Головна » Профспілки Чернігівщини про виконання норм Генеральної угоди

Профспілки Чернігівщини про виконання норм Генеральної угоди


Коментарі: 0 СОЦІУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Днями, в приміщенні Чернігівської обласної держадміністрації відбулося засідання Соціально-економічної ради, де розглядалося питання реалізації положень та гарантій, передбачених Генеральною угодою.
На засіданні головували представники сторін соціального діалогу: Тканко Віктор Миколайович – заступник голови обласної державної адміністрації з гуманітарних та політико-правових питань, Микола Богдан – голова Федерації профспілкових організацій Чернігівської області та Микола Михалевич – голова обласного об’єднання роботодавців.
У своєму виступі Микола Богдан окреслив соціальне становище в області, а також зосередився на проблемах виконання Генеральної угоди. Завдяки вжитими соціальними партнерами заходам, в області щорічно збільшується кількість підприємств, де колективний договір став основним нормативним актом, що збалансовує інтереси працівників з реальними можливостями підприємства. У поточному році проведено 20 семінарів-навчань з питань поліпшення змісту колдоговорів.
Найефективніші приклади використання колективного договору в інтересах працівників ілюструє робота профкомів ВАТ «Чернігівська швейна фабрика «Елегант», Гнідинцівський газопереробний завод, комунальне енергогенеруюче підприємство «Чернігівська ТЕЦ» та інші.
На обласному рівні Федерація профспілкових організацій неодноразово вносила пропозиції до облдержадміністрації щодо співпраці у напрямку реалізації державницьких цілей, таких як досягнення повної зайнятості, забезпечення гідних умов праці та рівня соціального захисту населення. Федерація профспілок області взяла участь у розробці Програми зайнятості населення Чернігівської області на 2010–2011 роки. З метою оперативного реагування на порушення трудового законодавства щодо несвоєчасної виплати заробітної плати у Федерації профспілок області діє "гаряча" телефонна лінія
На жаль проблем, пов’язаних із забезпеченням гідної зайнятості населення залишається чимало. До Федерації профорганізацій області зверталися за допомогою колективи Чернігівського тролейбусного управління, Прилуцького управління бурових робіт НГВУ «Чернігівнафтогаз» ВАТ «Укрнафта», підприємства «Служба автомобільних доріг у Чернігівській області», ВАТ “Прилуцький завод “Білкозин” та інші стосовно порушених прав працівників з питання припинення трудових відносин.
Прагнучи до співпраці у досягненні спільних цілей було укладено Угоду про співпрацю між Державною інспекцією праці Чернігівської області та Федерацією профспілок області. Разом з Держінспекцією у поточному році проведено 2 спільні перевірки, за результатами якої винесено припис на усунення виявлених порушень та складено протоколи до суду про адміністративне правопорушення.
На підприємствах, в установах і організаціях області перевірялась відповідність оплати праці нормам угод і колективних договорів. За підсумками перевірок надана необхідна методична та правова допомога. Проблемним питаннями на сьогодні залишається погашення заборгованості із заробітної плати. Зокрема, працівники підприємства ВАТ “Прилуцький завод “Білкозин” та Чернігівського тролейбусного управління вимушені були вдатися до страйку для захисту своїх конституційних прав на своєчасне одержання заробітної плати.
На сьогоднішній день ситуація на «Білкозині» знову ускладнилася: адміністрація не виконує зобов’язань щодо виплати зарплати, які були підписані під час примирних процедур. Станом на 8 вересня заробітна плата 2/3 працівникам за липень не виплачена.
Актуальним завданням для членських організацій ФПО залишається здійснення громадського контролю за створенням на виробництві здорових та безпечних умов праці. Під час укладання колективних договорів рекомендується включати до них зобов’язання щодо здійснення комплексних заходів, спрямованих на усунення шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища (п. 3.1. Генеральної угоди), визначити перелік робіт, на яких за умовами виробництва працівник не має права відлучатися з робочого місця та використовувати час обідньої перерви на свій розсуд.
Федерація профорганізацій області та її членські організації активно провели дитячу літню оздоровчу кампанію. Спільними зусиллями разом з облдержадміністрацією та обласним об’єднанням роботодавців вдалося добитися прийняття правлінням Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування з тимчасової втрати працездатності постанови № 8 від 15.04.2010 р. Відповідно до неї, як виняток, у 2010 році правлінням відділень Фонду дозволено приймати рішення щодо фінансування оздоровлення дітей застрахованих осіб у дитячих закладах тривалістю зміни не менше 14 днів (замість 21). Це було зроблено, зважаючи на складну фінансово-економічну ситуацію та з метою недопущення зменшення кількості оздоровлених дітей застрахованих осіб
На жаль, не виконується п. 3.5. Генеральної угоди щодо включення в установленому законодавством порядку представників профспілок до складу комісій з приватизації, реструктуризації та ліквідації суб’єктів господарювання. Не вдалося досягти максимальної реалізації норми Генеральної та галузевих угод відносно тарифної ставки робітника І розряду.

Для довідки.
За ініціативою Федерації профспілок України 2 вересня відбулася робоча зустріч Голови ФПУ Василя Хара з Прем’єр-міністром України Миколою Азаровим, під час якої було обговорено низку актуальних соціально-економічних проблем, що найбільше турбують членів профспілок. А в Будинку профспілок відбулася розширена зустріч представників Уряду з активом профспілкових організацій України. Одним із питань зустрічі було обговорення підготовки підписання нової Генеральної угоди. На даний час є декілька розбіжностей у переговорному процесі. Найсуттєвіші – це тариф І розряду, який на сьогодні складає 120%. Проте враховуючи складний стан економіки країни профспілки погодилися на 115%, а роботодавці тільки на 101%. З такою позицією профспілкова сторона не погоджується.
Ще одна розбіжність: з січня 2011 року тариф І розряду за єдиною тарифною сіткою оплати праці працівників бюджетної сфери буде набагато нижче мінімальної заробітної плати. Сьогодні розмір мінімальної заробітної плати 888 грн. а розрахункова величина тарифу І розряду менше ніж 600 грн.

Джерело: Віталій Копиш - заступник завідувача навчальним відділом Навчально-методичного центру Федерації профспілкових організацій Чернігівської області







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини