реклама партнерів:
Головна » Профспілки вимагають зняти з розгляду проект Закону України щодо пенсійної реформи

Профспілки вимагають зняти з розгляду проект Закону України щодо пенсійної реформи


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Днями в приміщенні Навчально-методичного центру профспілок відбулися збори профспілкового активу Федерації профорганізацій Чернігівської області, де розглядався проект Закону України «Про заходи, щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи». Більше 100 учасників зборів зібралися щоб висловити позицію профспілок щодо запланованих змін в пенсійному законодавстві та власну думку з цього питання.
Виступаючи перед присутніми Микола Богдан – голова Федерації профспілкових організацій області відзначив принципові недоліки законопроекту, які викликали незадоволення профспілок – представників людей найманої праці. Зокрема в рамках пенсійної реформи передбачається:
- підвищити пенсійний вік для жінок до 60 років та за спеціальними законодавчими актами для чоловіків до 62 років;
- збільшити тривалість страхового стажу (для жінок – з нинішніх 20 років до 30; чоловіків – з 25 до 35 років), необхідного для призначення пенсії за віком в мінімальному розмірі, що зумовить зменшення понаднормового стажу, а відповідно і пенсії;
- при призначенні пенсії буде застосовуватися показник середньої заробітної плати не за попередній рік, як нині, а за три календарні роки, що передують року звернення за пенсією. Це також зумовить зменшення розміру новопризначених пенсій;
- новопризначені пенсії обчислюватимуться лише із заробітної плати за період страхового стажу після 1 липня 2000 року, що теж призведе до ущемлення інтересів багатьох майбутніх пенсіонерів та інше.
Завершуючи свій виступ лідер профспілок області підкреслив, що ”нашій державі дуже необхідна пенсійна реформа, але в такому вигляді її приймати не можна, бо запропоноване в законопроекті значно погіршить пенсійне забезпечення громадян, перш за все тих, які ще будуть виходити на пенсію”.
З офіційною позицією профспілок щодо проекту пенсійної реформи виступили представники Федерації профспілок України: Володимир Максимчук – заступник керівника департаменту з питань соціального захисту та Наталія Чорнійчук – головний спеціаліст департаменту з питань соціального захисту.
В обговоренні взяли участь голови обласних організацій профспілок, профкомів: Віра Брожко – голова обласної організації профспілки працівників споживчої кооперації, Марк Шуба – голова профкому ВАТ “Чернігівський інструментальний завод”, Лариса Задерій – голова профкому ВАТ “Ніжинсільмаш”, Ольга Качан – заступник голови обласної організації профспілки працівників торгівлі, громадського харчування та послуг, Сергій Хоботня – голова обласної організації профспілки працівників АПК, Тетяна Матвеєва – голова обласної організації профспілки працівників освіти і науки. Більшість виступаючих висловилися за необхідність вжиття більш активних заходів, включно з масовими акціями протесту, у відстоюванні позиції членів профспілок. Тільки так можна добитися результатів і завоювати повагу членів профспілок.
Також з інформацією виступили: Микола Михалевич – голова правління обласного об’єднання роботодавців, Тетяна Яворська – заступник начальника головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області, Євген Сонник – голова обласного відділення фонду інвалідів.
Учасники зборів профспілкового активу області глибоко стурбовані діями Кабінету Міністрів України, який в грудні 2010 року в односторонньому порядку розробив та подав до Верховної Ради України Законопроект «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи», який несе явне погіршення пенсійних прав громадян, суперечить статті 22 Конституції України, порушує п.6.3 Генеральної Угоди між Кабінетом Міністрів, всеукраїнськими об'єднаннями організацій роботодавців та всеукраїнським профспілками і профоб'єднаннями на 2010-2012 роки, де передбачено здійснення соціального діалогу у процесі розробки проектів законів у сфері соціальних відносин для досягнення узгоджених інтересів і позицій сторін.
Уряд планує розв'язати проблеми бюджету Пенсійного фонду за рахунок легально працюючих громадян і сплачуючих в повному розмірі внески до Пенсійного Фонду. Заяви окремих високопосадовців про те, що пропонована пенсійна реформа «витягне» економіку країни викликають подив і свідчать про відсутність у них намірів приймати радикальні міри для покращення демографічної ситуації країни і встановлення дійсно справедливої пенсійної системи.
11 січня 2011 року спільний представницький орган всеукраїнських профспілок і профоб'єднань розглянув проект зазначеного Закону і прийняв рішення не підтримувати його.
Учасники зборів профспілкового активу області пропонують Кабінету Міністрів України для розв'язання проблем пенсійної системи:
здійснити міри щодо детінізація та зростання економіки країни;
створити нові та відновити раніше діючі робочі місця;
підвищити заробітну плату працюючим, як у бюджетній сфері так і в галузях економіки;
“легалізувати” заробітну плату;
забезпечити сплату внесків до Пенсійного Фонду всіма працюючими незалежно від форм господарювання за єдиними розмірами, що забезпечувало б необхідність зробити майбутні пенсії не менше мінімальних величин;
проводити призначення пенсій всім працюючим на підставі єдиних норм, визначених законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»та ін.
Учасники зборів профспілкового активу області вимагають від Верховної Ради України та Кабінету міністрів України не розглядати Законопроект України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» як такий, що порушує ст. 22 Конституції України, інші законодавчі акти та поданий без узгодження із сторонами соціального діалогу. А також доручити Кабінету Міністрів спільно із сторонами трьохстороннього соціального діалогу підготувати узгоджений Законопроект щодо пенсійної реформи та винести на загальнонародне обговорення.

Джерело: Віталій Копиш - заступник завідувача навчальним відділом Навчально-методичного центру Федерації профспілкових організацій Чернігівської області







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини