реклама партнерів:
Головна » Провальне голосування щодо посилення повноважень РНБО є програшем усієї країни

Провальне голосування щодо посилення повноважень РНБО є програшем усієї країни


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Провал голосування про внесення змін до закону про РНБО щодо вдосконалення координації та контролю в сфері національної безпеки та оборони є програшем всієї країни.
Про це заявили депутати Верховної Ради від фракції "Народний фронт", коментуючи голосування у вівторок, 23 грудня, за відповідний проект закону, під час якого для ухвалення документу забракло голосів трьох депутатів, повідомили у прес-службі "НФ".
"Сьогоднішній провал голосування у Верховній Раді за законопроект про систематизацію повноважень Ради національної безпеки і оборони, яким у разі прийняття фактично мала бути створена в Україні Ставка Верховного Головнокомандувача для боротьби із зовнішньою агресією, відновлення територіальної цілісності, формування центру координації державною політикою у сфері захисту та оборони, став перемогою Кремля і особисто Володимира Путіна", - зазначається у повідомленні.
"Незважаючи на розв’язану проти України війну, на існування східного фронту, на якому щодня від рук проросійських найманців гинуть бійці українських Збройних Сил, на втрати серед мирних мешканців Донбасу, на загрози терористичних диверсій в інших регіонах нашої держави і на багато інших викликів, пов’язаних із обороноздатністю країни та безпекою наших громадян, у Верховній Раді у результаті об'єднання певних фракцій парламентської більшості з учорашніми недобитками Партії регіонів, так званим Опозиційним блоком, було організовано торпедування надважливого законопроекту", - йдеться у заяві.
"Фракції "Самопоміч", Радикальна партія Ляшка, "Батьківщина" і Опозиційного блоку - лінійка політичних сил, яким сьогодні має завдячувати Путін за те, що країна, яку він бачить розтоптаною і приниженою, сьогодні втратила можливість швидко і ефективно зорганізувати всі свої можливості для посилення опору окупантові", - повідомили у прес-службі "НФ".
"Водночас, незважаючи на підтримку даного законопроекту президентом України, не проголосували також окремі депутати з Блоку Петра Порошенка. Таким чином для ухвалення закону не вистачило всього трьох голосів", - йдеться у заяві політсили.
У "Народному фронті" наголосили, що представники трьох фракцій Верховної Ради, членів парламентської коаліції - "Батьківщина", "Самопоміч" та Радикальний блок Олега Ляшка, - не дали жодного голосу.
Народний депутат, екс-заступник секретаря РНБО, заступник голови фракції "Народний фронт" Вікторія Сюмар написала на своїй сторінці у Facebook, що "хтось комусь помстився особисто за "політичне розлучення", хтось погрався в гру "з нами треба торгуватися", хтось показав, що форму ставить вище за суть".
"Програла країна, яка останній рік чекає на ефективність органів влади в забезпеченні ключового питання - захисту країни. Реального координаційного органу в цій сфері досі немає", - наголосила нардеп.
Перший заступник голови фракції "Народний фронт", командир добровольчого батальйону "Миротворець" Андрій Тетерук заявив, що під час вивчення положень цього проекту закону на засіданні Комітету національної безпеки і оборони були проведені ретельні обговорення кожної поправки, яка вносилась до цього закону депутатами від "Самопомочі" та "Батьківщини".
"Є ганебна ситуація, коли кулуарно за допомогою інтриги пані Тимошенко створює пану Турчинову шахматну позицію "шах", - написав Тетерук на своїй сторінці у Facebook.
"Боляче було дивитися, коли в створенні ситуації, що наші військовослужбовці на війні ще на деякий час залишаються нескоординованими, рукоплескали представники Опозиційного блоку, "радикали" та "Самопоміч". Це наводить на невтішні висновки. Коаліція на межі розпаду", - додав він.

Як повідомлялося, 23 грудня Верховна Рада не змогла ухвалити новий закон про Раду національної безпеки та оборони та відправила його на повторне друге читання. Законопроект набрав лише 223 голоси, тоді як для ухвалення позитивного рішення було необхідно як мінімум 226 голосів. За повернення до розгляду цього документу проголосували також 233 депутати. За відправлення законопроекту на повторне друге читання проголосували 302 депутати.

Нагадаємо, 11 грудня Верховна Рада України підтримала за основу законопроект про внесення змін до закону про Раду національної безпеки і оборони України, які розширюють повноваження цього органу, зокрема, РНБО може приймати рішення "з питань оголошення стану війни".
Відповідно до законопроекту, до статті про правові основи діяльності РНБО пропонується включити норму, що Радбез затверджує регламент своєї роботи, який поряд з законом "Про Раду національної безпеки і оборони" встановлює порядок роботи РНБО. Цим законопроектом запропоновано ввести в компетенцію РНБО координацію і контроль за діяльністю органів влади у сфері протидії корупції, забезпечення громадської безпеки та боротьби зі злочинністю.

Джерело: newsru

Верховна рада України повернеться до розгляду законопроекту про розширення повноважень Ради національної безпеки і оборони у четвер, 25 грудня.
Про це повідомив народний депутат фракції Партії «Блок Петра Порошенка», секретар комітету з питань національної безпеки і оборони Іван Вінник в ефірі каналу «Рада» у вівторок.
«Деструктивна позиція, яку ми бачили в сесійній залі, я б не вважав, що це є опозиція в середині коаліції. Це скоріше за все така форма піару», – прокоментував І.Вінник відмову фракцій «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», політичної партії «Об’єднання «Самопоміч», Радикальної партії Олега Ляшка підтримати законопроект про внесення змін до закону «Про Раду національної безпеки і оборони України».
За його словами, «окремі депутати вирішили таким чином зробити собі політичний піар».
Депутат підкреслив, що «запропоновані зміни до закону «Про Раду національної безпеки і оборони України» не суперечать діючій Конституції України та іншим законам України».
І.Вінник зазначив, що на даний момент РНБО являє собою більше консультаційний орган і не виконує контролюючі і координуючі функції. «Ті зміни, які запропоновані Президентом, фактично приводять цей закон у відповідність до Конституції України», – підкреслив він.
Депутат повідомив, що буде створено робочу групу з представників різних фракцій по доопрацюванню цього законопроекту.
«Я сподіваюсь, що на цьому тижні, в четвер ми зможемо ще раз цей законопроект винести у сесійну залу і він отримає необхідну кількість голосів», – сказав І.Вінник.




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
20:23
21-Бер-2024
Триває обговорення про введення французьких військ в Україну
І так, що відбувається у Франції і про що йдуть розмови в європейських столицях.
Усі новини