реклама партнерів:
Головна » Редька — цілителька

Редька — цілителька


Коментарі: 0 Медицина

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Так уже склалося: як біда — звертаємося до матері: Матінки Божої, своєї матусі, матінки-Природи.
Як тільки можуть, вони допомагають нам: і розрадять, і обнадіють, і діями зарадять. Ось і в нинішній скрутний час навали різноманітних хвороботворних організмів, що спричиняють тяжкий перебіг бронхолегеневих хвороб та грипу, ми насамперед вдаємося до дарів матінки-Природи, які нам рекомендує і народна медицина, й офіційна.

Часник, цибуля, сало, а до них варто ще додати редьку (чорну), адже вона володіє неабиякими бактерицидними властивостями. Це зумовлюють ефірна олія, якої в 100 г сухої сировини міститься до 8—50 мг, та глікозиди, що надають їй гострого смаку та аромату. У редьці виявлено протимікробну речовину лізоцим, що сприяє розчиненню клітинних стінок багатьох шкідливих мікроорганізмів: мікобактерій, кашлюкової, дифтерійної палички, золотистого стафілококу, стрептококу та ін.
Крім того, редька сприяє виведенню з організму отруйних речовин, якими під час захворювання є віруси, бактерії та продукти їх розпаду. Лікарі радять пити більше рідини, щоб прискорити процес видалення їх з організму. Редька тут може прислужитися, адже містить дуже багато калію (трохи менше, ніж картопля-рекордсмен), який регулює водно-сольовий обмін. Крім посилення сечовиділення, редька завдяки наявності великої кількості клітковини сприяє активності перистальтики кишечнику, тобто, пришвидшує виведення кишкового вмісту, а з ним різних отруйних продуктів обміну. Існує думка, що редька найбільше містить речовин, які сприяють очищенню організму від баласту.
Про ці цілющі властивості редьки люди, мабуть, знали з початку її культивування (приблизно 3000 років тому почали вирощувати культуру в Китаї та Єгипті, а тоді і в прилеглих країнах). Адже Гіппократ рекомендував застосовувати редьку для лікування легеневих хвороб та водянки, а стародавні греки знали, що редька поліпшує травлення, зір і тамує кашель.
У народній медицині редьку часто вживають як протизастудний та сечогінний засіб. Існує такий рецепт боротьби проти грипу: коренеплоди потерти на дрібній тертці, здушити сік і обтерти все тіло (на ніч). Лягти в постіль і добре накритися. Випити дрібними ковтками 1 склянку суміші: сік редьки, вода (навпіл), 1 ст. л. меду.
А в разі застуди можна обтирати тіло (або хоча б груди, спину, ноги) сумішшю кашки редьки та часнику (3:1), після чого лягти в теплу постіль і випити 1 склянку води, де розчинено 1 ст. л. меду та 1 ч. л. кашки часнику. Разом із рясним потовиділенням має вийти з організму і хвороба.
У разі легеневих хвороб сік редьки доцільно приймати, бо вона розріджує мокротиння, зменшує запалення слизової оболонки дихальних шляхів, вгамовує кашель.
Нежить теж боїться редьки, лікування таке. Добре погрітися в бані чи ванні і натерти поперек сумішшю тертої редьки та тертого хрону (1:1), куди додано трошки меду і солі, випити чай: звіробій, м’ята, малина. Лягти в теплу постіль.
Сік редьки навпіл з медом — ефективні ліки проти застудних хвороб верхніх дихальних шляхів, особливо, якщо спостерігається сухий кашель і хрипкість голосу. Дорослим рекомендують по 1—2 ст. л. 2—3 рази на день, а дітям дають чайними ложками. Ліки можна одержати так: зрізати з коренеплоду кришечку, видовбати середину і заповнити її медом, накрити кришечкою, поставити в тепле місце на 4 години, тоді злити сік.
Для дітей ліки, що поліпшують відходження мокротиння, можна приготувати так: редьку порізати дрібними кубиками, посипати в каструлі цукром і поставити в духовку на 2 години, підтримувати слабкий вогонь. Тоді шматочки редьки викинути, а рідину злити в пляшечку, давати по 2 ч. л. 4 рази на день перед їдою і на ніч перед сном. Ліки годяться для лікування кашлюку, катару верхніх дихальних шляхів, задавненого бронхіту, кашлю, пневмонії. У разі туберкульозу легень п’ють сік навпіл з медом по 50 мл тричі на день перед їдою.
Якщо застуда спричиняє цистит, теж допоможе сік редьки з медом (1:1). Пити по 1 ст. л. тричі на день за 30—40 хв після їди. Тривалість лікування — 3—4 тижні.
Редьку використовують для холодних інгаляцій, для цього коренеплід натирають, складають у банку і щільно закривають. За півгодини знімають кришку і 5—6 разів глибоко вдихають випари, затримавши дещо дихання під час вдиху. Процедуру повторюють 6—8 разів на день.
Ефірна олія редьки прискорює виділення шлункового соку, поліпшує кровообіг у шлунку та кишечнику, активізує діяльність жовчовидільних органів, допомагає швидкому спорожненню кишок. Тому як проносний засіб у разі запору п’ють теплий сік редьки, а також споживають салати з овочем.
Хворим із жовчно- та сечокам’яною хворобою для розчинення каменів рекомендують пити сік по 1 ст. л. за годину після їди 2—3 рази на день. Якщо немає болю в ділянці печінки, дозу поступово збільшують до 3 ст. л. Курс — 4—5 тижнів.
Гіпертонія. Взяти по 1 склянці соку редьки, моркви, буряків та хрону, додати 0,25 склянки горілки і настояти впродовж доби. Видушити в суміш сік 1 лимона. Пити по 1 ст. л. тричі на день за 1 годину до їди або за 2 години після їди.
Свіжий сік редьки п’ють по 1 ст. л. тричі на день у разі атеросклерозу, позаяк редька виводить холестерин. Також дуже корисно споживати страви з редькою.
Ефективною вважають редьку у боротьбі з недокрів’ям. Ліки готують так: з 0,5 кг редьки, 0,5 кг моркви та 0,5 кг буряків витискують сік, зливають у посудину з темного скла, нещільно заліплюють тістом і ставлять у нагріту духовку чи піч на 3 години. Пити по 1 ст. л. тричі на день за 15 хв до їди. Курс — 3 місяці.
Зовнішньо редьку застосовують у багатьох випадках. У разі ревматизму, радикуліту, неврозу накладають компрес із кашки чи соку редьки; міжреберної невралгії, міозиту, ішіасу — свіжий сік втирають в уражене місце по ходу нерва. За хворих суглобів виконують таку процедуру: в 1,5 склянки свіжого соку розчинити 1 ст. л. солі, додати по 0,5 склянки меду та горілки, все добре перемішати, суміш втирати у хворі місця, після чого їх добре утеплити.
Суміш соку з медом п’ють також як молокогінний та глистогінний засіб. Редька корисна і як засіб, що активізує діяльність підшлункової залози та зміцнює еластичність капілярів.

ВІТАМІННІ СТРАВИ
Хоча редька — низькокалорійна (у чималому коренеплоді, 450 г, до 60 ккал), та вона містить великий набір корисних для людини речовин. Насамперед — це мікро- та макроелементи: калій, кальцій, натрій, магній, залізо, фосфор, сірка, мідь, йод, хлор та інші речовини, що справляють лікувальну дію. Є цукри, білки, вуглеводи, клітковина, ферменти і вітаміни — С, групи В, Р, ефірна олія.
Українці люблять гірку редьку і вживають зі сметаною, майонезом, кислим молоком, олією, томатним соусом. Дуже добре поєднувати редьку з яблуками, айвою, апельсинами, журавлиною, лимоном, кислими соками, квасом та оцтом, а також з вареними м’ясом, рибою, твердим і домашнім сиром.

Редька з кальмарами
Редька —1—2 шт.; філе кальмарів —150—200 г; олія — 1—2 ст. ложки; цибуля ріпчаста —1—2 шт.; зелень петрушки; оцет; сіль.
Варені кальмари нарізати соломкою, змішати з натертою на тертці з великими отворами редькою, додати олію, сіль та оцет, все старанно перемішати, покласти в салатницю і посипати дрібно нарізаною зеленню петрушки. Салат можна заправити обсмаженою на олії посіченою ріпчастою цибулею, а також сметаною чи майонезом.

Салат з редьки з морською капустою
Редька — 300 г; морська капуста варена —200 г; цибуля ріпчаста — 100 г; олія — 50 г; оцет або лимонна кислота; сіль; перець.
Зварену морську капусту, редьку та цибулю нарізати соломкою, покласти в салатницю, додати олію, оцет чи лимонну кислоту, посолити, поперчити, перемішати і поставити на 2 години в холодильник. Подаючи на стіл, прикрасити кружальцями цибулі та зеленню.
Салат з редьки та моркви з горіхами
Редька — 1 шт. (середніх розмірів); морква — 1 шт., невелика; горіхи волоські — 6 шт.; часник — 2—3 зубки; лимон для соку — 1/2 шт.; цедра лимонна; сіль.
Підготовлені редьку та моркву натерти на тертці з дрібними отворами, ядра волоських горіхів та часник потовкти і все перемішати, додавши лимонний сік, сіль та трохи лимонної цедри. За бажанням салат можна заправити сметаною або майонезом.

Салат з редьки з морквою та сиром
Редька — 100 г; морква — 100 г; сир кисломолочний — 100 г; сметана — 3—4 ст. ложки; сіль; цукор; цибуля зелена.
Підготовлену редьку натерти на тертці з великими отворами, моркву — з дрібними, зелену цибулю нарізати, сир протерти. Усе старанно змішати із сметаною, додавши на смак солі та цукру.

Кисломолочний напій
Редька гірка — 1 шт. (невелика—100 г); кефір — 1 склянка; корінь петрушки або селери — 1 шт.; сіль. Підготовлені редьку та корінь петрушки (селери) натерти на тертці з дрібними отворами, перемішати з кефіром або кислим молоком і видержати 1/2—1 годину на холоді, після чого процідити і посолити на смак.

Джерело: "Ваше здоров"я"





QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
20:23
21-Бер-2024
Триває обговорення про введення французьких військ в Україну
І так, що відбувається у Франції і про що йдуть розмови в європейських столицях.
Усі новини