реклама партнерів:
Головна » Регіоналу Колесніченку не подобається український фестиваль "Гайдамака.UA"

Регіоналу Колесніченку не подобається український фестиваль "Гайдамака.UA"


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко просить голову СБУ Валерія Хорошковського перевірити законність проведення фестивалю "Гайдамака.UA". Про це йдеться у зверненні "регіонала", повідомляє його прес-служба.
"Під час проведення фестивалю організаторами планується низка концертів українських музичних колективів з яскраво вираженою націоналістичної і ксенофобською спрямованістю", - зазначив Колесніченко.
Також, ідеться у зверненні, плануються "презентації "повстанських книжок", лекції та зустрічі з відомими націоналістично налаштованими музикантами, письменниками, політиками та громадськими діячами, майстер-класи з українських традиційних бойових мистецтв".
"На думку організаторів, саме формат вшанування української повстанської та бойової пісні має стати закликом до дії молодих українців, про що свідчить і афіша заходу", - заявив "регіонал".
За його словами, "музичні групи, виступ яких планується, вирізняються явною ксенофобською і націоналістичною спрямованістю текстів пісень".
"Фестиваль підбором своїх учасників явно спрямований на розпалювання міжнаціональної ворожнечі і людиноненависницьких настроїв", - вважає Колесніченко.
Він зазначив, що "проведення фестивалю також може бути кваліфіковано як злочин, що підпадає під дію статті 4 Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації".
Колесніченко просить Хорошковського "перевірити на предмет законності проведення фестивалю "Гайдамака.UA" і забезпечити дотримання Конституції, законів" та повідомити його про вжиті заходи.
Крім Колесніченка, лист підписали президент Єврейського форуму України Аркадій Монастирський і голова ВГО "Правозахисна організація "Спільна мета" Руслан Бортник.
Зазначимо, фестиваль повстанської та патріотичної пісні "Гайдамака.UA" пройде 24-26 вересня 2010 у парку Перемоги в місті Ірпінь (Київська область).

У фестивалі "Гайдамака.ua" візьмуть участь українські дисиденти радянських часів
Фестиваль патріотичної та повстанської пісні "Гайдамака.ua", присвячений 20-річчю Студентської революції на граніті, є неполітичним, але ідеологічним дійством. Про це в ефірі ТВі заявив керівник агенції "ОsтаNNя Барикада", народний депутат від НУ-НС Олесь Доній, повідомили в прес-службі телеканалу.
"Кожний день (фестивалю — ред.) буде починатися з лекції одного з дисидентів. Я запросив Левка Лук’яненка, який розкаже про дисидентський рух, запросив Василя Овсієнка, який розкаже про Василя Стуса, якого він знав особисто, Степана Хмару, який розкаже про концтабори. Це реальні герої України! Не ті, хто мають якусь там цяточку на піджаку, а люди, які боролися за незалежність і щось зробили для цієї незалежності", - сказав Доній.
Він повідомив, що організатори фестивалю свідомо відмовилися у рамках заходу від будь-яких політичних зустрічей, аби уникнути політизації та "партизації", хоча визнав, що особисто запрошував на фестиваль усіх опозиційних політичних діячів.
"Політики можуть приходити, але вони повинні приходити "на рівних". Якщо хочуть послухати", - зазначив Доній.
Крім того, відповідаючи на запитання, наскільки популярним може бути такий фестиваль у сучасній Україні, депутат зауважив, що організатори отримують заявки на участь у заході від людей з усієї України. "Це люди з Донецька, Житомира, Львова, Харкова… І це не просто фестивальний люд, який хоче послухати музику! Значна частина людей їде саме на розмову, як жити далі і що робити далі. Це представники громадських організацій. Я не думаю, що це будуть десятки тисяч людей. Я думаю, що якщо нам вдасться зібрати 500-1000 людей - представників громадських організацій - для розмови, це буде колосальний успіх", - переконаний Доній.
Водночас Доній заперечив тезу про те, що незалежність України була українському народу "подарована". Коментуючи результати Студентської революції на граніті, 20-та річниця якої відзначається 23 вересня, він сказав, що це явище було логічним продовженням поступу українського народу до незалежності. "Я думаю, що нічого не минає даремно! І ті, хто сьогодні намагається згорнути все українське в країні, переламати й українську мову, й українську культуру, українську історію і створити з України "міні-Росію", другу російську державу, вони повинні усвідомити, що тут є люди, які боролися за незалежність, і готові її відстоювати", - наголосив він.

Доній порадив Колесніченку звернутися до психіатра
Жодних провокаційних та образливих висловлювань на фестивалі "Гайдамаки.UA" не буде. Про це сьогодні в коментарі Gazeta.ua заявив організатор події, нардеп від НУ-НС Доній.
"У нас на вході до фестивалю висітиме величезний транспарант: "провокаційні гасла, українофобські, антисемітські, нацистські, комуністичні висловлювання - заборонено". Порушників будуть виводити за межі фестивалю", - зазначив Доній. - Що з цього переліку зачепило пана Колесніченка, не знаю. Для нього вже є проблемою, що на фестивалі все буде українською мовою".
У листі Колесніченко заявив, що гурти, які виступатимуть на фестивалі, зокрема це "Мертвий півень", "ТНМК" та "ОтVinta", "відзначаються явною ксенофобською і націоналістичною спрямованістю текстів пісень".
"Ви чули ці пісні не фестивалі? Українофобських, антисемістських пісень у програмі фестивалю не має. Захід ще не відбувся, а Колесніченко вже закидає, що там буде", - прокоментував Доній. Також організатор фестивалю наголосив, що подія не є політичним заходом.
"Спочатку ми запросили опозиційних діячів, але запрошення не було політичним, тому що ми їх запросили на рівних з журналістами, громадськими діячами. "Партію регіонів" не запрошували, бо у нас будуть лише патріотичні партії, тих, хто є російськими націоналістами, не буде", - сказав Доній. Заяву "регіонала" до СБУ Доній вважає нераціональною.
"Те, що Колесніченко подав заяву до СБУ, це проблема вже не політичного характеру, а психічного. Пан Колесніченко потребує психіатричної експертизи - людина подає скаргу на захід, який ще не відбувся. Ми, що, не можемо поспівати пісень?" - додав Доній.

Фестиваль повстанської та патріотичної пісні "Гайдамака.uа" відбудеться 24-26 вересня в Ірпені Київської області.

Джерело: http://newsru.ua







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини