реклама партнерів:
Головна » Рейдерство на Вінничині продовжується

Рейдерство на Вінничині продовжується


Коментарі: 0 Церква та суспільство

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Політичні сили Вінниччини нас неодноразово ставили до відома про те, що Вінницька влада в особі Домбровського та Заболотного – не українська влада.
Агресивну позицію місцевої влади до всього українського відчули на собі і представники Української Православної Церкви Київського Патріархату. З обранням нового Президента, намагаючись вислужитись перед новою владою, Домбровський та Заболотний, порушуючи закони України, організовують та усіляко сприяють паралельній реєстрації громад Московського Патріархату на парафіях Української Православної Церкви Київського Патріархату, чим штучно провокують міжконфесійну війну.
Метою таких дій є тільки одне: віддати Московському Патріархату відібрані нахабним та рейдерським шляхом від вірних Української Православної Церкви Київського Патріархату храми, які вони будували чи ремонтували власним коштом.
Так, спочатку – в селі Стадниця, Вінницького району Вінницької області був незаконно, з перевищенням службових повноважень сільським головою за вказівкою начальника відділу у справах релігій Вінницької ОДА- зачинений та опечатаний храм Вмч Димитрія Солунського, яким з 1946 року до останнього часу на правах правонаступників користувалася громада УПЦ Київського Патріархату. Сьогодні, ведеться підготовка до реєстрації паралельної громади Московського Патріархату та передачі їй вказаного храму.
Пізніше, від УПЦ Київського Патріархату був відібраний храм при психоневрологічній лікарні ім. акад. Ющенка , який на початку дев’яностих років був відремонтований та використовувався до цього часу вірними Київського Патріархату. Так, 03.03.2010 р. особистим розпорядженням голови Вінницької обласної ради Г.Заболотного був переданий в безоплатне користування (позичку) терміном до трьох років УПЦ Московського Патріархату вище вказаний храм при психоневрологічній лікарні ім. акад. Ющенка .
Проте верх нахабства і беззаконня зі сторони посадовців Вінницької ОДА – це храм Святого Дмитрія УПЦ Київського Патріархаті в с. Росоша, Липовецького району.
Так, релігійна громада Української Правоставної Церкви Київського Патріархату парафії Святого Дмитрія створилася в 1994 році. 19 травня 1995 року на 4 сесії 22 скликання Росошанської сільської Ради народних депутатів було прийнято рішення про виділення земельної ділянки «в кількості 0,10 га на місці бувшої церкви під будівництво Української Православної Церкви Київського Патріархату». Відтак, за кілька років силами вірних УПЦ КП була зведена церква. Проте, 04 березня 2010 р. священик УПЦ Московського Патріархату П.Кучерук після чергової реєстрації паралельної громади УПЦ Московського Патріархату, спільно із своїми прихильниками зірвав вхідні двері Свято- Дмитріївського храму Української Православної Церкви Київського Патріархату та захопив його. І це при тому, що в с. Росоша уже є два храми Московського Патріархату. Зазначена обставина унеможливила проведення релігійних обрядів громадою УПЦ КП, якій належить вказаний храм.
Українська Православна Церква Київського Патріархату переконана, що щодо неї зі сторони Вінницької обласної державної адміністрації та Вінницької обласної ради відбувається ДИСКРИМІНАЦІЯ.
Від сьогодні Українська Православна Церква Київського Патріархату розпочинає регулярні протести по всій області проти голови Вінницької обласної державної адміністрації Домбровського О.Г., голови Вінницької обласної ради Заболотного Г.М., начальника відділу у справах релігій Салецького І.О.
15.03.2010р. о 10-й годині відбулась акція протесту з молебнем релігійних громад УПЦ Київського Патріархату Вінницької області проти свавілля місцевої влади, яка відбирає храми у громад УПЦ КП та передає їх так званій УПЦ Московського Патріархату, при цьому принижує честь і гідність віруючих УПЦ КП, ставлячись до них зверхньо і позбавляючи їх права на свободу віросповідання.

Акцію підтримали Всеукраїнське Об’єднання «Свобода», Конгрес Української Інтелігенції, Конгрес Українських Націоналістів, «Український Дім», Братство Святого Андрія Первозванного, багато інших громадських проукраїнських організацій, Вінницьке Козацтво, представники інших конфесій, які виступають за справедливість і додержання законів Української держави.
Релігійні громади УПЦ КП оголосили про безстроковий термін цієї акції, поки влада не зверне на них увагу і законно не вирішить цієї ситуації, яка за їхньої ж владної ініціативи склалася – розпалювання міжконфесійних протиріч. Закликаємо усіх приєднатися до цих протестів, щоб не допустити знущання Вінницької влади над громадянами України – віруючими УПЦ КП.
Зібрання висловило недовіру начальнику відділу у справах релігій Вінницької ОДА п.Салецькому І.О., який, вийшовши до людей, нічого не хотів пояснювати, а тільки лукаво посміювався, немов би знущаючись над почуттями людей, які сьогодні страждають саме через нього, бо позбавленні храмів з його подачі: він все робить для того, щоб обманним шляхом передати храми УПЦ МП. Всі чітко і голосно виголосили йому: «Ганьба! Ганьба!! Ганьба!!! Боягуз!!! Зрадник!!! Запроданець!!!»
Усі люди готові до кінця відстоювати свої права.

23 березня 2010р. біля стін Вінницьких ОДА та Облради відбувся повторно молебень за участі релігійних громад УПЦ Київського Патріархату сіл Стадниця Вінницького р-ну та Россоша Липовецького р-ну та прихожан, які відвідували храм при психоневрологічній лікарні ім. акад. Ющенка у м.Вінниця. Люди знову прийшли сюди, щоб помолитися за врозумлення керівництва області, а також висловити своє невдоволення свавіллям Вінницької влади, яка продовжує потурати беззаконню, яке чиниться на Вінниччині.
Їх прийшли підтримати багато священиків Вінницької Єпархії УПЦ КП, проукраїнські політичні партії та громадські організації: Народний Рух, Український Дім, Конгрес Української Інтелігенції, Конгрес Українських Націоналістів, Братство Святого Андрія Первозванного, Український Козацький полк ім.Івана Богуна, а також багато віруючих Української Греко-Католицької Церкви та Української Автокефальної Православної Церкви та ін.
Молебень розпочався о 10-ій годині і тривав близько півтора години, потім кожний бажаючий міг висловити свою думку з приводу усіх тих подій, які відбуваються навколо храмів УПЦ КП та навколо самої УПЦ КП на Вінниччині. Усі, хто тут зібрався одноголосно дійшли висновку, що на УПЦ КП у Вінницькій області розпочалися гоніння зі сторони обласної влади. До людей з представників влади ніхто не виходив. Тоді було стихійно перекрито (в знак протесту) рух транспорту по центральній вулиці міста Вінниці (Соборній). Цю молитовну ходу масово підтримували випадкові перехожі, які співчували віруючим УПЦ КП. Сюди негайно прибули високі чини МВС у Вінницькій області і міліція намагалася протидіяти, застосовуючи фізичну силу. Зокрема, підполковник Анісімов збив з ніг одного із учасників молитви. Люди одностайно виголосили таким діям підполковника: «Ганьба! Ганьба!! Ганьба!!!». На що підполковник не зміг нічого відповісти, оскільки зрозумів, що повів себе протизаконно.
Після таких подій, які розгорнулися на вулиці Соборній, уповноважених представників від людей запросив на розмову заступник голови ОДА п.Прокопчук Олександр, який під час розмови пообіцяв усі вимоги донести до голови ОДА та просити його ініціювати комісію щодо розгляду всіх цих конфліктних ситуацій навколо храмів.
Пану Прокопчуку було роз’яснено як начальник відділу у справах релігій Вінницької ОДА п. Салецький І.О. зумисно сфальсифікував установчі документи на користь громад УПЦ Московського Патріархату, маючи на меті позбавити права користуватися храмами громади УПЦ КП. Віруючі УПЦ КП одностайно проти такої посадової особи, яка зловживає своїм владним становищем і на далі жодних справ з ним не хочуть мати. Пан Салецький до людей не вийшов, а ховався у владних коридорах ОДА. Чому він боїться людей, якщо він такий «справедливий»?
Громадяни України (віруючі УПЦ КП) ще не раз прийдуть сюди, якщо влада не відреагує на їхні звернення та не почне виконувати їхні вимоги, адже вони законні!
Пан Домбровський О.Г. клянеться, що він ніякого документу про передачу храму у с. Стадниця громаді УПЦ Московського Патріархату не підписував, тоді постає питання на якій основі сільський голова п.Яклюшин зняв опечатування храму і торжественно передав ключі старості новоутвореної громади УПЦ МП, що документально зафіксовано. Чому обласна влада мовчить, бездіє та не бере пояснень у п.Яклюшина, адже храм належить ОДА, а не сільському голові? Питання відкрите…

Усі ці храми за останні 16-ть років реставрувались, ремонтувались, будувались на кошти релігійних громад саме УПЦ КП, то як же ж можна так зухвало їх забрати нічого не пояснюючи людям, що з останнього жертвували на храми.
Як бачимо влада сама спровокувала цей конфлікт, а винними робить людей, які насправді є потерпілими і важко переживають усі ці події.
Хочеться ще додати, що як молитву 15-го березня, так і 23-го у новинах місцевих телеканалів висвітлено не було. Що це хіба новина, яка не достойна уваги жителів Вінницької області? Прикро.
З усього видно, що у Вінницькій області формується до такої влади опозиція, серцевиною якої є релігійний конфлікт, а не політичний, не соціальний, ні економічний чи ін.
Напевно владі потрібно задуматись над цим, бо люди настроєні дуже рішуче і готові до нових акцій протесту.

ВИМОГИ:
(повторні)
1)Вимагаємо від Вінницької обласної державної адміністрації та Вінницької обласної ради виконання ЗУ «Про свободу совісті та релігійних організацій», в тому числі вимог ст. 5 вказаного Закону, якою передбачено обов’язок держави по захисту наших права і законних інтересів; сприяння встановленню відносин взаємної релігійної і світоглядної терпимості й поваги між громадянами та між віруючими різних віросповідань і їх релігійними організаціями. Вимагаємо поваги да наших традицій та внутрішніх настанов .
2) Вимагаємо від Вінницької обласної державної адміністрації та Вінницької обласної ради рівноправного ставлення до нас, вірних УПЦ Київського Патріархату, вимагаємо негайного усунення порушень вимог чинного законодавства України, яке полягає в наданні переваг громадам УПЦ (Московського Патріархату) над нашими громадами УПЦ Київського Патріархату.
3) Вимагаємо від голови Вінницької обласної ради Г.Заболотного скасувати видане ним розпорядження № 34 від 03.03.2010 р. «Про передачу в користування приміщення, що знаходиться в оперативному управлінні комунального закладу «Вінницька обласна психоневрологічна лікарня ім. акад. О.І.Ющенка»
4) Вимагаємо від голови Вінницької обласної ради Г.Заболотного прийняти рішення, яким надати дозвіл комунальному закладу «Вінницька обласна психоневрологічна лікарня ім. акад. О.І.Ющенка» передати єпархіальному управлінню Української Православної Церкви Київського Патріархату в безоплатне користування приміщення так званої домової церкви, загальною площею 199,0 кв.м., яке розташоване за адресою: вул. Пирогова, б.109 у м. Вінниці.
5) Вимагаємо від голови Вінницької обласної ради Г.Заболотного подати заяву про звільнення з займаної посади за власним бажанням.
6) Вимагаємо від начальника відділу у справах релігій Вінницької ОДА І.Салецького скасувати виданий ним наказ від 1 березня 2010 р. про реєстрацію Статуту релігійної громади УПЦ (Московського Патріархату) с. Россоша Липовецького району у новій редакції та скасувати Свідоцтво про реєстрацію статуту релігійної громади у новій редакції від 1 березня 2010 р. № 1004\2060.

7) Вимагаємо від начальника відділу у справах релігій Вінницької ОДА І.Салецького скасувати виданий ним наказ про реєстрацію Статуту релігійної громади УПЦ (Московського Патріархату) с. Стадниця Вінницького району у новій редакції та скасувати Свідоцтво про реєстрацію статуту релігійної громади УПЦ (Московського Патріархату) с. Стадниця Вінницького району у новій редакції.
8) Вимагаємо від Вінницької обласної державної адміністрації та Вінницької обласної ради вжити заходів по захисту прав та законних інтересів релігійної громади Української Православної Церкви Київського Патріархату парафії Святого Дмитрія с. Росоша Липовецького району, а саме, вжити заходів по поверненню у користування громади храму Святого Дмитрія Української Православної Церкви Київського Патріархату в центрі села Росоша, Липовецького району Вінницької області (біля школи) по вул. Шкільній без номера.
9) Вимагаємо від Вінницької обласної державної адміністрації та Вінницької обласної ради вжити заходів по захисту прав та законних інтересів релігійної громади Української Православної Церкви Київського Патріархату парафії Святого Великомученика Димитрія Солунського с. Стадниця Вінницького району, а саме, вжити заходів по поверненню у користування громади храму Святого Великомученика Димитрія Солунського Української Православної Церкви Київського Патріархату в селі Стадниця, Вінницького району Вінницької області .
10) Вимагаємо від голови Вінницької ОДА негайно звільнити із займаної посади начальника відділу у справах релігій Вінницької ОДА Салецького І.О.

11) Вимагаємо від Президента України негайно звільнити із займаної посади голову Вінницької ОДА Домбровського О.Г.
12) Вимагаємо від прокурора Ленінського району м. Вінниці негайної відповіді на заяву про злочин, яку подав керуючий Вінницькою Єпархією УПЦ КП Єпископ Онуфрій з приводу незаконного продажу приміщення Єпархіального управління (пров. Станіславського, 7 м. Вінниця) та привласнення коштів, подану ще в грудня 2009 року та скаргу адвоката Чубенко С.В. від 15 лютого 2010 р.
13) Вимагаємо від прокурора Липовецького району негайної відповіді на повторну заяву про злочин і скаргу на постанову про відмову в порушенні кримінальної справи, подану адвокатом Чубенко С.В. та іншими від 9 березня 2010 р.

Секретар Єпархіального управління Вінницької Єпархії
Української Православної Церкви Київського Патріархату
протоієрей Ігор Сіранчук

Настоятель парафії Святого Дмитрія
с. Росоша Липовецького р-ну
протоієрей Степан Шевчук

Голова релігійної громади парафії
Святого Дмитрія с. Росоша
Липовецького р-ну
Олена Супрун

Настоятель парафії Святого
Великомученика Димитрія Солунського
с. Стадниця Вінницького району
протоієрей Микола Мельник

Голова релігійної громади парафії
Великомученика Димитрія Солунського
с. Стадниця Вінницького району
Михайло Вовк

Джерело: прес-служба УПЦ Київського патріархату





QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини