реклама партнерів:
Головна » Реконструкцію Мистецького Арсеналу довірили скандальній компанії–забудовнику

Реконструкцію Мистецького Арсеналу довірили скандальній компанії–забудовнику


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Реконструкцію Мистецького Арсеналу довірили скандальній компанії–забудовнику, в якої падають крани і повзе ґрунт.
Національний культурно–мистецький та музейний комплекс Мистецький Арсенал чекає на грандіозну реконструкцію. Уже цього року розпочнуться будівельні роботи, результат яких буде просто революційним: вулиця Лаврська стане пішохідною, сам комплекс Арсеналу доповнить концертний майданчик, під землею відкриють паркінг. Забудова «перекинеться» і через історичні насипи: під валами зроблять пішохідні проходи, за ними — ще кілька скляних будівель для архіву, концертної зали та туристичного комплексу.
Про ці плани не так давно писала газета «Сєгодня», поспілкувавшись із автором проекту — 50–річним архітектором Андрієм Миргородським. За його словами, площа, що відкриється біля Мистецького Арсеналу, стане найбільшою в Європі, паркінг просто необхідний Лаврі, а від пам’ятника Голодомору праворуч проведуть нову вулицю, яка вестиме до Цитадельної. Відтак пішохідна Лаврська проблемою для транспорту не стане. За словами Миргородського, проект оцінюється в третину ціни оновленого «Олімпійського» — 1,5 мільярда гривень, і замовником виступило Державне управління справами при адміністрації Президента. Попередній строк виконання — до 2015 року.
Поки архітектори, історики й політики сперечаються на предмет того, чи доцільно в цьому році розпочинати дороге будівництво, прокладати дорогу у «вузенькому коридорі» перед «Арсеналом» та зачіпати вали, «УМ» вирішила дослідити, кому ж держава довірила таку «золоту» реконструкцію. Як повідомили нам у відповіді на запит з адміністрації Президента, замовником реставраційних робіт є не ДУСя, як зазначає пан Миргородський, а сам Мистецький Арсенал. Генпроектувальником є «УкрНДІпроектреставрація» та «інші субпідрядні проектні організації», а тендер на виконання робіт виграло українсько–французьке спільне підприємство «Основа–Солсіф». Строки виконання — 60 місяців (якщо почнуть цьогоріч, справді мають закінчити до 2015–го), але на них впливають обсяги асигнувань із Державного бюджету України.
Як нам вдалося з’ясувати, переможець тендера на будівництво «Основа–Солсіф» та автор проекту Андрій Миргородський пов’язані між собою одним не вельми приємним для киян будівництвом. Пан Миргородський та його колега Лев Парцхаладзе (депутати Київради, обрані від блоку Кличка, а з 2010 р. — члени фракції «Сильна Україна») мають безпосередній стосунок до однієї великої бізнес–структури — «Інвестиційної компанії  «XXI століття». За даними сайту Київради, Миргородський там — член спостережної ради, Парцхаладзе — її голова. Додаткова інформація: коли обоє виходили з політсили боксера, ЗМІ констатували, що Кличко втрачає чи не головних своїх спонсорів.
Два роки тому і «XXI століття», і «Основа–Солсіф» опинилися в центрі скандалу. Як повідомляли мешканці й активісти «Збережи старий Київ», для будівництва готелю Sofitel на вулиці Лютеранській, 14 в, на схилі вирубали дерева, а паркан поставили просто під вікнами гімназії, викупивши частину спортивного майданчика. Потім ґрунт почав сповзати по схилу, а у вересні 2011–го на сусідній будинок іще й упав кран. Формальний власник ділянки, де до 2015 року поспішають відкрити готель, — ТОВ «Промінвестгруп–1». Але, на переконання «ЗСК», це фактична власність компанії «XXI століття», яка є акціонером ТОВ. А «Основа–Солсіф», яка виграла тендер на реконструкцію Мистецького Арсеналу, є генпідрядником будівництва «готелю з падаючим краном».

До речі, анекдотична деталь: коли будівництво тільки починалося і відбувалася вирубка, Миргородський був екозахисником — членом постійної комісії Київради з питань екологічної політики та тимчасової контрольної комісії з розгляду колективних звернень громадян із перевірки рішень Київради щодо надання земельних ділянок юридичним та фізичним особам під забудову та фактів порушення забудовниками діючого законодавства. Зрозуміло, що, попри розголос і невдоволення киян, пан Миргородський не реагував на звернення.
Наразі лишається лише сподіватися, що на будмайданчиках довкола Мистецького Арсеналу не повзтиме ґрунт і не завалюватиметься техніка. А Київрада, без погодження якої, на переконання голови постійної комісії Київради з питань культури і туризму Олександра Бригинця, ніякі роботи не почнуться, уважно розгляне і дослідить проект, залучивши фахівців. А ще хочеться вірити, що, коли почнеться реконструкція, держава подбає про контроль використання бюджетних коштів, бо сума справді немала. БЮТівець Микола Томенко уже на цьому наголошує — у нього, мовляв, уже є матеріали Головного контрольно–ревізійного управління Києва, де вказуються серйозні зловживання під час попередньої реконструкції.

Максим САВЧУК
Джерело: Україна молода






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
Усі новини