реклама партнерів:
Головна » Росія в найближчому майбутньому вступить до НАТО, впевнений колишній генсек Альянсу

Росія в найближчому майбутньому вступить до НАТО, впевнений колишній генсек Альянсу


Коментарі: 0 ЄВРОІНТЕҐРАЦІЯ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Росія все ближче підходить до вступу в НАТО.
За словами Джорджа Робертсона, колишнього генерального секретаря Північноатлантичного альянсу, який прибув днями до Москви, сьогодні приєднання РФ до альянсу навіть більш реальне, ніж ще десять років тому.
Нині Росія і НАТО є союзниками, а вже в найближчому майбутньому РФ неминуче вступить до альянсу, якщо організація і далі розростатиметься, заявив він в інтерв'ю газеті "КоммерсантЪ".
Зараз кількість країн - союзників альянсу зросло до 27. Стати його членами планують Чорногорія, Боснія, Сербія і Албанія. На думку Робертсона, НАТО перестає бути військовим альянсом і перетворюється радше на політичне об'єднання, новий тип організації безпеки, і Росія в такому разі неминуче стане частиною цих загальноєвропейських процесів.
Також колишній генсек альянсу відзначив поліпшення відносин США і Росії після приходу до влади Барака Обами. "І в росіян, і в американців зараз є неудаване бажання залишити всі колишні розбіжності часів холодної війни позаду," - зазначив він.
За словами Робертсона, "підозрілість поступово зникає", і сторони готові до переговорів. Так, він відзначив, що США, зокрема, вже заморозили плани з розміщення ПРО в Польщі та Чехії, а Росія запропонувала у відповідь більш активну допомогу у врегулюванні ситуації в Афганістані.
На запитання про створення до 2020 року єдиної для Росії і НАТО системи ПРО Робертсон відповів, що робота над цією проблемою ведеться вже давно і має стояти на порядку денному Ради Росія-НАТО (РРН). Він підкреслив, що, бувши на посаді генсека альянсу, опікувався цією проблемою разом з маршалом Сергеєвим, міністром оборони РФ в період з 1997-го по 2001 рік, однак, як видно, "недостатньо наполегливо".
Крім того, Робертсон висловив свою думку з приводу розбіжностей і взаємних претензій, якими регулярно обмінюються Росія і Північноатлантичний альянс. Він не погодився з тим, що дії НАТО можуть становити загрозу Росії, про що написано у нещодавно опублікованій військовій доктрині РФ, і назвав її "лише папірцем".
На початку лютого прокоментував нову військову доктрину Росії і чинний генсек НАТО Андерс Фоґ Расмуссен. "Я повинен сказати, що нова доктрина не відбиває реальний світ... НАТО не ворог Росії. Вона (доктрина РФ) не відбиває реальності і явно суперечить усім нашим спробам поліпшити відносини між НАТО і РФ", - заявив генсек.
Робертсон підкреслив, що загрози у Росії і НАТО спільні: міжнародний тероризм, організована злочинність, релігійний екстремізм, поширення зброї масового знищення. Про це саме, втім, говорили і натовські "мудреці" під час нещодавнього візиту до столиці.
Робертсон підтвердив, що "Рада мудреців" зараз проводить консультації з різними країнами з приводу нової концепції альянсу, яка має бути затверджена наприкінці 2010 року і, на думку глави МЗС РФ Сергія Лаврова, суперечить Статуту ООН.
Екс-генсек НАТО запевнив російську сторону в тому, що "мудреці" візьмуть до уваги необхідність співпраці з РФ з низки питань у галузі міжнародної безпеки.
Серед проблем, подолання яких має об'єднати Росію і НАТО, Робертсон назвав ситуацію в Афганістані. Він підкреслив, що РФ також має бути зацікавлена в тому, щоб "Талібан" і "Аль-Каїда" не відновилися, іншакше це загрожує новими конфліктами на Кавказі.
Поряд з цим колишній генсек НАТО високо оцінив статтю російського посла при НАТО Дмитра Рогозіна в International Herald Tribune, в якій той писав, що вірить в успіх альянсу в Афганістані. Сам Робертсон, утім, щодо місії в Афганістані прогнозів не робить.

Джерело: http://newsru.ua





QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини