реклама партнерів:
Головна » Росія змусить Болгарію виступити проти євроінтеграції України?

Росія змусить Болгарію виступити проти євроінтеграції України?


Коментарі: 1 ЄВРОІНТЕҐРАЦІЯ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Чим менше часу залишається до Вільнюського саміту «Східного партнерства», на якому можливе підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС, тим активніше Росія протидіє євроінтеграції України. Як зазначають міжнародні експерти, Кремль може підключити до антиукраїнської кампанії як окремих європейських політиків, так і цілі держави. Серед таких держав фахівці називають Болгарію, яка також опинилась у «газовому полоні» Росії.
Восьмого листопада під час візиту до Києва міністр закордонних справ Болгарії Крістіан Вігенін висловив сподівання, що Україна виконає вимоги Євросоюзу і підпише у Вільнюсі угоду про асоціацію з ЄС. За його словами, підписання цього документа відповідає інтересам обох держав і дозволяє розширити співробітництво між Софією й Києвом.
«Співпраця Болгарії й України може охопити ще більше сфер, якщо Україна підпише угоду про асоціацію з ЄС у Вільнюсі. Ми у цьому зацікавлені, тому що маємо амбітні плани поглибити співробітництво у торгівлі, економіці, гуманітарній сфері», – наголосив Вігенін.
Євроінтеграцію України Вігенін підтримував і раніше, коли був обраний депутатом Європарламенту (2006–2013 роки) і працював у комітеті у закордонних справах.
При цьому Вігеніна, який є одним із керівників Болгарської соціалістичної партії, у Болгарії вважають проросійським політиком, розповів Радіо Свобода болгарський політолог, журналіст Чавдар Стефанов. Він нагадує, що саме ліві («Коаліція за Болгарію»), які традиційно симпатизують Росії, сформували уряд після дострокових парламентських виборів 12 травня.
«Маємо кризу у відносинах із Росією, точніше, з «Газпромом», якому потрібні нові покупці. За умов кризи усередині Болгарії платоспроможних покупців аж ніяк не більшає, за винятком хіба що олігархів, дотичних до сірих схем розподілу російських енергоносіїв. Для подолання економічної кризи Болгарії потрібна допомога Євросоюзу, як і нормальні відносини з Росією, – зазначає експерт.
Стефанов не виключає, що для захисту власних інтересів росіяни тиснутимуть і на Болгарію, і на Україну, котра дратує «Газпром», зменшуючи залежність від нього. У болгарському суспільстві також зростає незадоволення політикою нинішньої влади, каже експерт.
«Може трапитись і так, що Болгарія у переддень Вільнюського саміту буде змушена виступити проти євроінтеграції України. Хоча наразі ми зацікавлені в «українському успіхові» на саміті у Вільнюсі: в Україні мешкає одна з найбільших болгарських діаспор у світі», – повідомив Стефанов.

«Газофікація» Болгарії проти євроінтеграції України
Керівник міжнародного центру досліджень геополітичних конфліктів «Номос» Михайло Гончар у розмові з Радіо Свобода зазначив, що Болгарія є однією з перших держав ЄС, які підтримали проект енергетичного «Південного потоку», який проходитиме в обхід України і відтак зменшить наповнюваність української газотранспортної системи.
«По суті, нинішній уряд Болгарії являє собою механізм урахування інтересів Росії. Але це хибна ставка, нині у Болгарії не тільки існують, а й розвиваються проекти, пов’язані з енергетичною незалежністю цієї країни. «Південний потік» для багатьох в експертному середовищі і у політикумі Болгарії не розглядають як проект енергетичної незалежності Болгарії. Можливо, окремі міністри, котрі зорієнтовані проросійськи, розглядають його саме через цю призму», – зазначив Гончар.
З іншого боку, додає експерт, Болгарія є слабкою ланкою Євросоюзу і йтиме у фарватері євробільшості при обговоренні української проблематики. Не менш важливо, і щоб Україна виконала «домашнє завдання», подолавши корупцію і вибіркове судочинство, зазначив Гончар.

Росія: «НАТО – ні!»... але Болгарія – партнер
Експерт Інституту світової політики Сергій Солодкий також бачить проблему в тому, що Україна зволікає з виконанням передумов для успішного саміту в Литві. Щодо болгарсько-російських взаємин, то їхня ефективність спростовує кремлівський міф, що членство країни у НАТО нібито призводить до ворожості у відносинах, каже Солодкий.
«Між Софією і Москвою нічого подібного не відбулося. Ба більше, останнім часом намітилося пожвавлення співпраці. Зокрема, запущено «Південний потік». Болгарська верхівка почала лякати своїх співвітчизників повторенням газової війни між Україною і Росією. Усе це наштовхує на певні підозри, що Болгарія перетворюється (якщо вже не перетворилася) в такого собі троянського коня в ЄС. Такі тренди не можуть не викликати занепокоєння перед Вільнюським самітом», – зауважив Солодкий.
Болгарський політолог Огнян Минчев радить нинішньому урядові Болгарії визначитись, чи він надалі лобіюватиме інтереси Кремля, чи поглиблюватиме співпрацю з країнами «Східного партнерства» ЄС, включаючи Україну.
А експерти Міжнародної рейтингової компанії Control Risks оцінили Україну і Болгарію як найбільш економічно слабкі держави Чорноморського регіону. Болгарія як член ЄЄ може поліпшити ситуацію лише за підтримки Брюсселя. Економічні перспективи України залежать від підписання або не підписання угоди про асоціацію з ЄС на Вільнюському саміті «Східного партнерства». Тож Росія, яка має серйозний вплив у Чорноморському регіоні, цілком здатна найближчим часом нав’язати свою гру і Києву, і Софії, зазначають фахівці.

Джерело: Радіо Свобода




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:55
18-Бер-2024
Євросоюз не визнав вибори президента РФ на окупованих територіях України
Європейський союз 18 березня заявив про невизнання електоральної процедури, яку Росія
19:55
17-Бер-2024
Невідомі добрі безпілотники атакували шість російських нафтоперегонних заводів
Протягом тижня невідомі добрі безпілотники атакували зразу шість російських нафтопере
22:10
16-Бер-2024
Українські воїни знищили російську диверсійно-розвідувальну групу в Сумській області
Про це сьогодні, 16 березня, розповів голова ОВА Володимир Артюх в ефірі телемарафону
22:03
15-Бер-2024
Російський добровольчий корпус попереджує про масовану атаку по військових об'єктах у Бєлгородській і Курській областях
У зв'язку з проведенням обмеженої військової операції на території Курської та Білгор
21:19
15-Бер-2024
росія не припиняє тероризувати Одесу: 20 загиблих, 73 поранених
росія – країна-терорист.
На жаль, внаслідок російської ракетної атаки загинули
20:14
14-Бер-2024
Топоніми Чернігова на честь земляків — українських добровольців сучасної російсько-української війни
14 березня Чернігівщина, як і вся країна, відзначає на державному рівні День Українсь
19:39
12-Бер-2024
Знешкоджено масштабну агентурну мережу фсб, яка «під прикриттям» УПЦ (МП) намагалася дестабілізувати ситуацію в Україні
Служба безпеки нейтралізувала у Києві злочинну організацію, яка проводила інформаційн
15:09
12-Бер-2024
ЦПД та Кібердепартамент СБУ створили список безпечних каналів отримання інформації
Центр протидії дезінформації та Кібердепартамент Служби безпеки України створили спис
22:16
10-Бер-2024
Відзначення 210-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка у Чернігові
9 березня біля пам’ятника Тараса Шевченка на Валу, території Національного архітектур
21:56
10-Бер-2024
Успіхи ЗСУ на Таврійському напрямку
В операційній зоні оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія” за минулу доб
Усі новини