реклама партнерів:
Головна » Російські хіматаки та тотальна пропаганда в Сирії (лонгрід)

Російські хіматаки та тотальна пропаганда в Сирії (лонгрід)


Коментарі: 0 СОЦІУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
У 2012 році влада Сирії офіційно визнала, що країна володіє значними запасами хімічної зброї, яку вони обіцяють ніколи не використовувати проти мирного населення. Минуло вже шість років, а хімічну зброю як застосовували, так і продовжує застосовувати в Сирії.

Експерти Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ) встановили, що в сирійському місті Дума 7 квітня 2018 року була застосована хімічна зброя, а саме хлор. Про це йдеться в доповіді організації, оприлюдненій 1 березня. Сирійські і російські військові заявляли, що повідомлення про хіматаки в Думі не відповідають дійсності, а всі візуальні свідоцтва є постановкою.

З усіх постійних членів Радбезу ООН Росія єдина країна, яка має вплив на режим Асада і його політику. Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявляв, що російські експерти нібито не виявили слідів застосування хімічної зброї в передмісті Дума, і звинуватив Захід у антисирійській і антиросійській кампанії. Лавров продовжує блефувати. Ще в лютому 2018 року Він називав звинувачення США в застосуванні Дамаском хімічної зброї голослівними. У 2013 році Лавров особисто вів переговори з екс-держсекретарем США Джоном Керрі про передачу сирійської хімічної зброї під міжнародний контроль.

У Держдепартаменті США вважають, що відповідальність за інцидент в Думі несе Росія. Так як, в 2014 році арабська країна приєдналася до міжнародної Конвенції про заборону хімічної зброї та вивезла зі своєї території всі його задекларовані запаси під контролем експертів ОЗХЗ. Про його повне знищення було оголошено в січні 2016 року. Росія, в свою чергу, запропонувала стати посередником в хімічному роззброєнні Сирії.

З 2015 року військово-космічні сили РФ, російські найманці і добровольці, а також іранський спецназ надають військову допомогу військам Асада в громадянській війні в Сирії. Складається враження, що Москва навмисно перешкоджає позбавленню Дамаска можливості використовувати хімічну зброю. У листопаді минулого року Росія блокувала в Радбезі ООН проект резолюції США про продовження мандата спільної місії ООН і ОЗХЗ з розслідування хімічних атак в Сирії. Мета цієї місії - виявити всі можливі випадки застосування хімічної зброї в ході громадянської війни в Сирії і домогтися знищення всіх існуючих запасів, потужностей для його виробництва.

Зараз Башар Асад стверджує, що Сирія відмовилася від своїх запасів хімічної зброї. У 2013-2015 роках всі задекларовані сирійською владою запаси і матеріали для виробництва отруйних речовин були вивезені з території країни і знищені. Однак, в містах Аль-Сафіра, Латакія, Пальміра, Хама і Хомс залишилися 12 промислових об'єктів, які здатні виробляти кілька сотень видів хімічної зброї, включаючи зарін, іприт, табун і VX. Їх планувалося ліквідувати до кінця червня 2015 року, але міжнародні експерти не встигли це підтвердити через спалах бойових дій. Не виключено, що окремі види хімічної зброї досі виробляються на території Сирії.

Повідомлення про нові хіматаки з'являтися не перестали. Найбільша з них сталася 4 квітня 2017 року місті Хан-Шейхун в провінції Ідліб, де від бомби з заріном загинули 80 людей і постраждали ще більше 550. Експерти ОЗХЗ виявили ознаки застосування російськими військами в Сирії заріну або подібного йому отруйного газу.

Про це йдеться в щомісячній доповіді генерального директора організації Ахмеда Узюмджю, опублікованому в системі документів ООН. У документі підкреслюється, що до такого висновку фахівці дійшли після вивчення 11 передбачуваних випадків застосування отруйних речовин в Сирії.

«У деяких випадках потерпілі зазнали впливу деякої нестійкою подразнюючої речовини. В одному випадку аналіз деяких проб крові свідчить про те, що люди після авіаударів військово-повітряними силами Російської Федерації піддавалися впливу заріну або речовини, подібної заріну», - йдеться в доповіді.

Як підкреслили експерти, для того, «щоб визначити, коли і за яких обставин Росія застосовувала отруйний газ», потрібне подальше розслідування. Якщо буде доведено застосування парою Путін-Асад смертельного хімічної зброї в Сирії, тоді президента Росії, як і все військове командування терористичної Федерації, чекає гаазький трибунал.

Оскільки російське керівництво сприяє порушенню заборони на застосування хімічної зброї в Сирії, це означає, що отруйні речовини до сих пір сприймаються в Кремлі як дієве знаряддя ведення війни. Міністр оборони США Джеймс Меттіс підкреслив, що США варто звернути увагу на те, чому хімічну зброю до сих пір застосовується, в той час як РФ залишається ключовим гарантом по його знищенню.

Інцидент в Думі викликає асоціації з недавнім отруєнням Сергія Скрипаля та його доньки радянським бойовим інгібітором «Новачок» в британському місті Солсбері. Тепер підозри США, Великобританії та інших західних країн щодо використання Росією хімічної зброї як знаряддя вбивства будуть тільки рости.

Далі, щоб зняти з себе всякі підозри в питанні про застосування хімзброї в Сирії, Росія почала дезінформаційну кампанію проти «Сирійської цивільної оборони» (також відомої як «Білі каски»). В ході сирійської війни «Білі каски» зафільмували на камери деякі з найжахливіших проявів жорстокості та надали найважливіші докази масового порушення прав людини сирійською владою і російською армією. Через це вони стали об’єктом великої дезінформаційної кампанії, покликаної виставити їх «терористами».

Згідно з інформацією Bеllingcat, в середині 2018 року ця дезінформаційна кампанія зосередилася на спробах асоціювати «Білих касок» з хімічними атаками в Ідлібі. Російська та сирійська влади, а також підконтрольні державні ЗМІ послідовно просували звинувачення про зв'язок «Білих касок» з переміщенням або застосуванням хімічної зброї на підконтрольних повстанцям територіях на північному заході Сирії, в першу чергу, в провінції Ідліб.

Слід зазначити, що жодна авторитетна організація не виявляла причетності «Білих касок» до будь-яких хімічних інцидентів в Сирії, крім як в якості рятувальників після атак. При цьому було встановлено, що сирійська влада вчинила 23 хімічні атаки із застосуванням хлору і заріну. Вони, напевно, причетні до набагато більшої кількості атак. Як Росія, так і Сирія мають сумнівну репутацію щодо фактів про хімічні атаки: вони відомі звинуваченнями у масштабних міжнародних змовах, маніпуляцією супутниковими знімками і тенденцією до подання відео і скріншотів з комп'ютерних ігор в якості доказів.

Звинувачення про зв'язок «Білих касок» з хімічною зброєю асоціюються із територіями провінцій Ідліб, Алеппо і Хама. Найбільше звинувачень відносяться до населених пунктів Ель-Латамна і Кафер-Зайта на півночі провінції Хама, які неодноразово ставали цілями хімічних атак сирійської влади.

Незважаючи на постійні заяви про те, що хімічні атаки ось-ось відбудуться або вже відбулися, жодне пророцтво про хімічні атаки не збулося. З огляду на подальше застосування хімічної зброї сирійською владою в ході конфлікту, а також спроби внести сумніви з боку сирійської і російської влади, це навряд чи дивно. Схожим чином російська влада намагалися посіяти сумніви в своїй ролі в хімічній атаці в Солсбері, а також надали неправдиві свідчення Раді з безпеки Нідерландів, яке розслідувало обставини загибелі MH17.

Значна частина цих звинувачень виходила від російського Центру примирення ворогуючих сторін в Сирії. Ця організація, створена Міністерством оборони Росії, теоретично повинна відстежувати зіткнення в Сирії і намагатися здійснювати примирення ворогуючих сторін. Але насправді Центр відіграє важливу роль в поширенні дезінформації, спрямованої проти цивільних рятувальників. Це ставить під сумнів заявлену мету створення організації. Менша частина звинувачень була висунута російською владою і підконтрольними їм джерелами, наприклад, агентством «Супутник», Міноборони Росії або офіційними представниками російської влади.

З 22 заяв у всіх, за винятком чотирьох, говорилось, що майбутня хімічна атака в тій чи іншій формі виявиться «провокацією», покликаною змусити Захід нанести удари по сирійській владі у відповідь на застосування хімзброї проти мирного населення в підконтрольних повстанцям районах. Ні в одній з інших чотирьох заяв при цьому не йдеться про те, що «Білі каски» застосують хімічну зброю проти мирних жителів на підконтрольній владі території.

Звинувачення іноді доходять до абсурду. 11 і 12 вересня 2018 року російський Центр примирення заявив, що «Білі каски» співпрацювали з ХТШ, щоб влаштувати фейкову хімічну атаку. Центр заявив, що атака була знята «близькосхідними телеканалами» і «регіональним відділенням американського новинного каналу». Ці кадри нібито були передані ООН і ОЗХЗ. Не кажучи вже про абсурдність самої заяви, Центр примирення не опубліковав жодних свідчень щодо підтверждення цього факту, а нібито зняті кадри так і не були оприлюднені.

Якщо взяти до уваги слова російської і сирійської влади, то існує велика мережа різних груп, багато з яких в даний момент ведуть бойові дії один з одним, але при цьому спільно працюють над нанесенням таких атак - які при цьому жодного разу не здійснилися.

Незважаючи на практично повну відсутність перевірених свідчень, Міноборони Росії і створена ним моніторингова організація «Центр примирення» постійно висувають звинувачення так нібито вони є доведеними фактами. Їх риторика не залишає простору для сумнівів або невизначеності. У декількох звинуваченнях, оприлюднених в середині вересня і, мабуть, пов'язаних між собою, Центр примирення заявляв про наявність «незаперечної інформації» про атаку. Ця інформація так і не була опублікована. Раніше, коли Міноборони Росії говорило про «неспростовні докази», вони виявилися кадрами з комп'ютерної гри.

Російська влада неодноразово представляли докази, які виявлялися фейком, результатом маніпуляції або взагалі плагіатом у блогерів. Щоб звинувачення Міноборони Росії заслуговували хоч якоїсь довіри, вони повинні дотримуватися принципу прозорості та опублікувати свої «неспростовні докази». До тих пір, виходячи з наявного досвіду, до заяв МО РФ не можна ставитися серйозно.

Підсумки. «Сирійська громадянська оборона» - організація, співробітники якої працюють у важких умовах і добровільно ризикують життями заради порятунку інших людей. Як і будь-яка організація, що діє в зоні такого складного конфлікту, вони іноді приймають спірні рішення. Однак досить подивитися лише деякі з сотень відео, де вони витягують жертв з-під руїн розбомблених будинків, щоб зрозуміти, що вони справжні рятувальники, які допомогли врятувати тисячі життів в підконтрольних опозиції районах Сирії.

Дезінформаційна кампанія проти «Білих касок» виявилася наймасштабнішою і тривалою. Робилися спроби поставити під сумнів їх здатність представляти докази, виставити їх «терористами» і в результаті зробити їх «легітимними цілями». Очевидно, що Росія і Сирія вважають, що в рамках цієї кампанії необхідно прив'язати «Білих касок» до хімічної зброї. Незважаючи на заяви про наявність «неспростовних доказів», ні російська, ні сирійська влада досі не надали перевірених свідчень на рахунок своїх звинувачень.

Вкрай мала кількість свідчень, абсурдність деяких з них і нездатність передбачити хоча б одну реальну хімічну атаку говорять нам про реальну природу таких звинувачень: це навмисна і спланована дезінформаційна кампанія проти гуманітарної організації, що діє в складній ситуації в зоні конфлікту з метою «відводу очей »від самих себе.

Для України ескалація в Сирії не дуже вигідна, тому що недавня хімічна атака в передмісті Дума відволікає увагу міжнародної спільноти від триваючої агресії Росії. Обстріли на Донбасі тривають. Замість того, щоб повернути Україні анексуваний Крим, Росія створює передумови для введення кораблів Чорноморського флоту в Азовське море під соусом захисту своїх рибалок. Росія звинуватила Україну в піратстві, після того як наші прикордонники заарештували риболовецьке судно «Норд», зареєстроване в Керчі. Екіпаж незаконно змінив український прапор на російський, прийняв громадянство РФ, покинув кримський порт, непроінформувавши Київ. Може вийти так, що на планованих переговорах Трампа і Путіна основною темою буде не Україна, а Сирія. А це вже козир Путіна, яким він торгує в переговорах із Заходом.

Однак, суті можливих негативних наслідків для Росії це не змінює. США продовжать вводити нові санкції проти російських олігархів і їхніх підприємств з кремлівського списку, як це вже сталося з олігархом Олегом Дерипаскою і його активами. У США розуміють, що конструктивний діалог з Путіним і Асадом навряд чи можливий, тому готують про запас жорсткі заходи, щоб вплинути на їх зговірливість.

Росія не тільки дискредитувала себе як гарант незастосування отруйних речовин, але і постала в очах міжнародної спільноти як країна, яка сприяє застосуванню та поширенню забороненої зброї. Росія несе відповідальність за застосування Асадом хімічної зброї, оскільки перешкоджає продовженню розслідування хімічних атак в Сирії під егідою ООН.

За матеріалами «Інформаційного Спротиву».






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
Усі новини