реклама партнерів:
Головна » «Розгромлені»: війна в Україні знищила колись грізну російську бригаду

«Розгромлені»: війна в Україні знищила колись грізну російську бригаду


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
«Розгромлені»: війна в Україні знищила колись грізну російську бригаду, - The Washington Post
Переклад Ira Zhurovska

Кривава доля 200-ї окремої мотострілецької бригади символізує зрив планів Володимира Путіна щодо вторгнення.
Атомні підводні човни запливають і випливають з холодних вод вздовж узбережжя російського Кольського півострова на північному краю Європи. Ракети, здатні знищувати міста, десятками зберігаються в бункерах, закопаних глибоко в пагорбах.
З часів холодної війни цей арктичний арсенал захищав бойовий підрозділ, який вважався одним із найгрізніших в Росії — 200-та окрема мотострілецька бригада — до часу, поки цього року найкращі бійці і озброєння були надіслані в Україну й оперативно розгромлені.
200-та була одною з перших, які вторглися в Україну 24 лютого під час страшного штурму міста Харків. Відповідно до внутрішніх документів бригади, з якими ознайомилася The Washington Post, і раніше неопублікованих деталей, наданих українськими і західними військовими та розвідувальними посадовцями, до травня підрозділ повертався через російський кордон, відчайдушно намагаючись перегрупуватися.
Документ з детальним описом її порядків у середині війни показує, що на кінець травня в двох батальйонних тактичних групах залишилося менше 900 солдатів, які, за словами західних офіційних осіб, покинули гарнізон бригади в Росії разом із понад 1400 солдатами. Командира бригади було важко поранено. А деякі з тих, хто все ще вважається частиною підрозділу, були внесені до списку госпіталізованих, зниклих безвісти або «відмовників», які не бажали воювати, згідно з документом, частиною внутрішнього архіву російських військових, отриманого спецслужбами України і наданого The Post.
Розгром бригади частково відображає складність її завдання на війні і доблесну роботу українських військових. Але уважніший погляд на 200-ту показує, що її доля також була сформована тими самими силами, які й зірвали плани вторгнення російського президента Володимира Путіна — ендемічна корупція, стратегічні прорахунки і неспроможність Кремля зрозуміти справжні можливості власної армії чи армії супротивника.
Після місяців здачі території і втрати тисяч солдатів Путін тепер намагається врятувати свої грандіозні цілі цілою силою, яка нагадує 200-ту: сильно виснажена, значно деморалізована і замінена недосвідченими призовниками.
Ця реконструкція розгрому бригади базується на документах, інтерв’ю з членами частини та їхніми сім’ями, а також розповідях офіцерів українських військових частин, які зіткнулися з 200-ою в бою. Більшість говорили на умовах анонімності, щоб обговорити конфіденційні розвіддані або, у випадку з російськими солдатами, щоб гарантувати власну безпеку. Міноборони Росії не відповіло на запити про коментарі.
За словами чиновників і експертів, які вивчали документи на прохання The Post, запис показує, що бригада перебуває в кризовому стані.
«Вони ледь досягають 60% чисельності, змушені покладатися на підкріплення, якого і близько недостатньо», — сказав в інтерв’ю Пекка Товері, колишній директор Служби оборонної розвідки Фінляндії. «У вас є хлопці, які відмовляються воювати, хлопці, які зникли безвісті. Все це говорить нам про те, що для Росії війна пішла в жахливо неправильному напрямку».
Війна продовжувала загострюватися для 200-ої.
Як свідчать внутрішні документи бригади, під час удару командир підрозділу отримав настільки важке поранення голови, що він блював, був дезорієнтований і не міг пригадати подій на полі бою, і незабаром його довелося госпіталізувати. Багато найпотужнішої зброї підрозділу, включаючи мобільні ракетні установки і танки, було знищено або захоплено.

За кілька місяців після травневої інвентаризації бригада зазнала нових втрат в боях, включаючи липневу перестрілку в селі Гракове на північному сході; і вона була серед російських сил, розбитих у вересневому наступі України з метою відвоювати значні частини Харківської області.
Весь цей час бригада деградувала зсередини. Кваліфіковані війська і професійні офіцери, відправлені в бій на початку війни з найсучаснішими танками Т-80БВМ, поступилися місцем групі погано навчених строковиків, які прийшли на службу з мізерним або застарілим спорядженням.
Деякі бійці бригади описали її стан як жахливий.
«Підрозділ перебуває в стані занепаду», — сказав солдат, який зараз служить в 200-ій після того, як був призваний відповідно до наказу про мобілізацію, виданого Путіном у вересні. Йому та іншим спочатку видали «пофарбовані каски 1941 року і жилети без плит», — сказав він в інтерв’ю The Post цього місяця. «Нас навіть не вчать. … Вони просто кажуть: «Тепер ти стрілець. А це кулемет».
У війні, яка стала катастрофічною для більшої частини російської армії, розгром 200-ої виділяється з-поміж усіх. Вона вступила в конфлікт з кращою підготовкою, новішим обладнанням і більшим досвідом, включаючи попередні бойові місії в Україні, ніж більшість інших підрозділів. Тепер, враховуючи масштаби втрат, за словами одного європейського військового чиновника, їх «не можна вважати бойовою силою».

«Буде стрілянина»
В мирний час 200-та дислокується на спартанських базах за Полярним колом, менш ніж за 10 миль від кордону Росії з Норвегією. Розташування в муніципалітеті Печенга, на північний захід від Мурманська, підкреслює її місію: служити клином між силами НАТО на заході і базами Північного флоту Росії в Баренцевому морі.
Порти, з яких відправлявся вигаданий підводний човен у «Полюванні за Червоним Жовтнем», мають екзистенційне значення в російській стратегічній доктрині. Північний флот є основою ядерного потенціалу Росії для «другого удару», тобто очікується, що його підводні кораблі маневруватимуть в Атлантиці і нанесуть останній, катастрофічний загороджувальний удар, якщо Сполученим Штатам вдасться вивести з ладу російські наземні ракетні шахти.
200-та є частиною взаємозв’язаної системи захисту флоту і його баз, яка також спирається на їхнє віддалене розташування, рівні охорони периметра та додаткові підрозділи на Кольському півострові.
Незважаючи на важливість завдання в Арктиці, Кремль неодноразово обирав 200-ту для виконання пріоритетних місій. Офіцерів направляли до Сирії, щоб допомогти президенту Башару Асаду втримати владу, і, згідно з українськими офіційними особами та звітом розслідувального видання Bellingcat, підрозділ був таємно залучений до спроби Росії захопити територію на сході Донбасу в Україні в 2014 році.
В січні цього року дві батальйонно-тактичні групи з важким озброєнням зі складу 200-ої почали посадку на потяги до кордону з Україною. На онлайн-зображеннях видно вагони-платформи, які перевозять танки по засніженому ландшафту, і солдатів, які грають в карти в переповнених пасажирських вагонах.
Війська, як і інші сили вторгнення, змусили вважати, що їх розгортають для участі в навчаннях, за словами українських чиновників, які посилаються на свідчення полонених солдатів з 200-ої. Лише о третій годині ночі 24 лютого повідомили: «Буде стрілянина», — сказав чиновник.
Колона з близько 100 машин бригади розпочала перетин кордону того ранку. На фотографіях, зроблених цивільними, видно, як один з танків підрозділу використали як блокпост на північній околиці Харкова — спроба навести порядок, яка незабаром виявилася марною.
До кінця дня кілька підрозділів 200-ої потрапили в засідку або були атаковані, десятки солдатів було вбито або поранено, а техніка, включаючи танки і мобільні реактивні установки «Град», знищена або покинута на узбіччях доріг, згідно з українськими і західними даними.
Частково розгром був результатом того, що 200-та виконувала одне з найскладніших завдань вторгнення. «Фронт, який їм було призначено, виявився добре захищеним дуже вмотивованими українцями», — сказав високопоставлений чиновник європейської розвідки.
Український військовий план був побудований насамперед навколо захисту Києва, столиці країни, але він також передбачав залучення кількох бронетанкових підрозділів, в тому числі 92-ї механізованої бригади, щоб зосередити вогневу міць на захисті другого за величиною міста України — Харкова.
Покарання 200-ої в тих перших боях і десятках наступних залишається причиною бойової гордості вищих українських офіцерів. «Що про них треба знати?» Генерал-полковник Олександр Сирський, який згодом командував харківською наступальною операцією, нещодавно в інтерв’ю на запитання про 200-ту сказав: «Вони дуже добре втікають».
Бригаду також гальмували проблеми, від яких страждали й інші російські частини. За словами офіційних осіб, в них було мало їжі і пального після споживання або продажу критично важливих магазинів за кілька тижнів до вторгнення. Рішення Путіна тримати в невідомості навіть старших радників залишило командирам мало часу для підготовки військ, не кажучи вже про координацію планів нападу з іншими підрозділами.
Приголомшена опором України, 200-та провела наступні тижні, відбиваючи подальші атаки, вкопуюючись на оборонних позиціях на північ від Харкова, кажуть офіційні особи. Саме тоді командир бригади 44-річний полковник Денис Курило отримав важке поранення в результаті удару, який, за словами західних офіційних осіб, знищив його автомобіль. Українські чиновники спочатку повідомляли, що удар стався вкінці березня і Курила було вбито. Але у внутрішніх записах бригади йдеться про «бойове поранення від 22 квітня», в результаті якого його госпіталізували.
В штабі бригади оприлюднили лише натяки на криваві битви. В середині березня губернатор Мурманської області Росії, до складу якої входить 200-ий гарнізон, оголосив в Інтернеті про загибель трьох солдатів і одного офіцера в Україні, назвавши їх «справжніми героями».
Але це була лише мала частка справжніх жертв.

Внутрішні записи бригади містять детальний підрахунок вцілілих особового складу в травні після того, як вони відступили через російський кордон в Бєлгородську область. Справжність документів підтвердили західні силовики.
На одній сторінці міститься таблиця з переліком 892 військовослужбовців, які ще «наявні» і додані до двох батальйонних тактичних груп, які напередодні війни дислокувалися з Печенги. Офіційні особи з європейських служб безпеки, які уважно стежать за 200-ою, сказали, що ці два підрозділи починали із загальною чисельністю від 1400 до 1600 солдатів.
Один чиновник охарактеризував шкоду, яку такі втрати завдали б ефективності і моральному духу підрозділу, як «катастрофічну».
Серед тих, хто залишився, в таблиці 21 позначено як госпіталізованого, 6 як зниклих безвісти і 9 як «відмовників». Вона також показує, що бригада чекала 138 осіб для підкріплення, хоча не вказує на їхню підготовку чи кваліфікацію.
Формулювання у верхній частині документа вказує на те, що він мав бути затверджений 28 травня Курилом, припускаючи, що він все ще перебуває в підрозділі, незважаючи на нещодавнє поранення. Однак медична карта вказує на те, що він страждав від серйозних симптомів "черепно-мозкової травми", включаючи нудоту, блювоту, втрату пам'яті і "короткочасну дезорієнтацію". В ній йдеться про те, що 11 липня він залишив частину для лікування у військовому госпіталі імені Бурденка в Москві і був звільнений вкінці серпня. В медичній картці також зазначено, що його обов’язки тимчасово покладено на іншого офіцера.
Від Курила, чий паспорт і військове резюме також є в колекції, не вдалося отримати коментаря. В середу по номеру, пов’язаному з Курилом, відповіла жінка, яка назвалася його дружиною. Вона розповіла, що він не служив у 200-ій близько пів року, тобто періоду, який відповідає початку його госпіталізації. За її словами, його перевели в іншу військову частину і він недоступний.
Аватар облікового запису Курила в WhatsApp —знак «Z», який використовується російськими військами в Україні, а також російські слова, які означають «за перемогу».
При всій позірній точності поіменного обліку бригади помітно бракує окремих категорій. Там не вказано, скільки солдатів спочатку входило до складу двох батальйонних тактичних груп, і не згадується про поранених чи вбитих до того моменту в бою.
Товері, колишній керівник розвідки Фінляндії, сказав, що запис, схоже, свідчить про спробу командування облікувати свої війська без пояснення причин їхнього скорочення.
«Вони щойно провели нову бухгалтерію», — сказав Товері, додавши, що це відповідає російській військовій культурі, яка вважається більш бездушною щодо втрат, ніж у західних колег. "Вони були на війні протягом трьох місяців і не згадують жодного вбитого в бою", - сказав Товері. «Нехай минуле буде минулим».

«Вони просто спливли кров'ю»
Втрати спричинили подвійну кризу для 200-ої: вони намагалися знайти підкріплення в Мурманську, навіть коли розбитим батальйонам в Бєлгороді було наказано повернутися в Україну.
Як результат зростаючого відчаю бригада в червні почала формувати те, що назвала «змішаним добровольчим батальйоном», до складу якого увійшли моряки, зняті з кораблів Північного флоту, спеціалісти з матеріально-технічного забезпечення зі складів та інші, яких часто примушували до дій, незважаючи на те, що вони мали небагато або зовсім не мали досвіду чи підготовки на місцях, за словами західних чиновників.
Залишки батальйону в Бєлгороді вкінці весни попередньо повернулися в Україну і зайняли позиції біля кордону з Росією.
Українські військові чиновники охарактеризували 200-ий підрозділ, який повернувся, хоча й зменшеним, але професійнішим, ніж підтримувані Росією сепаратисти, з якими вони раніше стикалися під Харковом.
«200-та» була менш схильною до розмов по відкритих телефонних лініях, мала значно більшу вогневу міць і виявилася вправною у цілевказанні, — сказав Тарас Шевченко, командир підрозділу артилерії і розвідки 127-ї окремої бригади територіальної оборони України.
За його словами, на початку червня його підрозділ зіткнувся з 200-ою в селі Великі Проходи, на північ від Харкова. За словами Шевченка, українців застала зненацька серія ударів, в тому числі один, в результаті якого було знесено третій поверх будівлі, яка використовувалася як військова база, і він отримав струс мозку.
За словами Шевченка, після серії безрезультатних переговорів він переконав українські артилерійські підрозділи припинити вогонь на кілька днів, сподіваючись створити враження, що в них мало боєприпасів, тоді як для чіткішого визначення російських позицій використовували безпілотники-квадрокоптери.
Серед затишшя на знімках з камер спостереження видно, що 200-та бригада втратила пильність.
«На них нічого не нападало, тому вони могли безпечно засмагати», – сказав Шевченко. «Вони приймали душ просто неба. Вони бігали без бронежилетів, без касок».
Українські війська скористалися перевагою, розпочавши 40-хвилинний обстріл з мінометів, танків і артилерії радянських часів, а потім – подальшу атаку наступного дня після настання ночі.
«Вони не знали, куди бігти», — сказав Шевченко. Після звільнення села, за його словами, він спілкувався з жителями, які оцінили, що внаслідок дводенного бою загинуло близько 100 російських військових, хоча офіційних цифр немає. За його словами, в результаті ударів було знищено транспортні засоби, якими можна було евакуювати поранених. «Місцеві розповідали, що багато загинуло вночі», – сказав Шевченко. «Вони просто стекли кров'ю, тому що поранених не змогли евакуювати».

«Самовільне залишення військової частини»
200-та показала, що може бути як смертельно ефективною, так і фатально недисциплінованою. Нестабільна продуктивність характерна для підрозділу, який західні силовики називають одною з найефективніших російських бригад, але, тим не менш, враженою системною гниллю і дисфункцією.
Прикомандировані до елітного Північного флоту, військовослужбовці 200-ої отримують спеціальне спорядження і навчання для арктичних умов і часто є першими в черзі за найсучаснішою технікою Росії. В 2017 році бригада першою в ЗС Росії отримала нові танки Т-80БВМ, які щойно зійшли з конвеєра.
І все ж люди з Заходу, які наважилися відвідати Печенгу до того, як Росія обмежила в’їзд, описують базу як похмурий гарнізон, де офіцери нехтували моральним духом військ, а солдати, здається, не розуміли ідентичності та місії бригади.
Томас Нільсен, редактор Barents Observer — норвезького новинного сайту, який уважно стежить за 200-ою — описав зустріч кілька років тому з солдатами в барі поблизу бази, які не помічали близькості до НАТО, доки він не відкрив карту на телефоні і не показав їм.
Згідно з розслідуванням російського видання «Сєвєр.Реалії», в 2020 році троє військовослужбовців загинуло — один вчинив самогубство, а інший — захлинувся блювотою, і кілька отримали поранення внаслідок інцидентів, які викликали занепокоєння щодо умов і безпеки бригади. Один солдат осліп, а інший втратив руку під час навчань з мініатюрним дроном, озброєним потужною вибухівкою.
Того ж року прапорщик 200-ої опублікував в соцмережах відео, в яких звинуватив начальство в недбалості та корупції. Одне відео показувало сцени убогості в квартирах, відведених для офіцерів, з іржавою технікою, пліснявою на стінах, і купами сміття, скинутими в порожні приміщення.
«Ось так живуть прапорщики і офіцери російської армії!» – сказав на відео прапорщик Михайло Баленко, приправивши з’єднання лайкою. «Командир бригади навіть не заходить сюди. Йому байдуже, як живуть його підлеглі».
В іншому відео Баленко звинуватив командирів в розкраданні постачань, підкупі військових інспекторів і продажі пального, яке призначалось для бригадної техніки. Баленко не відповів на запит про коментар.
Здається, війна загострила проблеми моралі та згуртованості.
За словами представників західних служб безпеки, десятки солдатів в Печензі відмовилися брати участь в перші місяці вторгнення. Незрозуміло, що з ними сталося.
Українські командири описували бої, в яких солдати 200-ої не брали участі або ігнорували накази. В середині липня українська розвідка перехопила аудіо, де командир російського танка в Граковому кричав на підлеглих.
«Мені вам показати, як вбивати українців? Я сам залізу в танк», – кричав командир незадовго до того, як танк був знищений ракетою «Джавелін», за словами Олександра, розвідника 92-ї механізованої бригади ЗСУ, який говорив за умови, що його прізвище не буде назване для його безпеки.
До кінця цього бою десятки російських військових були вбиті або поранені, а 12 танків – знищено, сказав Олександр, додавши, що додаткові перехоплення вказують на те, що численні солдати в той чи інший момент відмовлялися застосовувати зброю.
Бригадні документи також вказують на внутрішні негаразди. В одному наборі матеріалів перераховані кримінальні провадження, подані російській військовій прокуратурі щодо чотирьох солдатів 200-ої — старшого лейтенанта, двох єфрейторів і рядового.
Двох звинувачували в «незаконному збуті вибухових речовин», ще двох — у «самовільному залишенні військової частини». В документах зазначено, що прокуратура відмовилася висунути звинувачення солдатам, хоча причини не називаються. В записах фігурують прізвища солдатів, але спроби зв’язатися з ними не увінчалися успіхом.
Точна кількість втрат 200-ої залишається невідомою. Бригада не оприлюднила жодних цифр, і в публічних заявах влади Мурманська було визнано лише кілька загиблих солдатів.
Тим не менш, були й інші докази того, як війна вплинула на сім’ї військових в Мурманську. Вкінці серпня обласна влада прийняла закон про безкоштовне харчування для школярів, батьки яких служили в Україні або були вбиті чи поранені, і оголосила, що закону підпадають 1274 учні.

«Відновлення займе роки»
Участь 200-ої в облозі Харкова завершилася в вересні розгромом під Куп'янськом під час українського наступу, сказав полковник Павло Федосенко, командир 92-ї механізованої бригади ЗСУ, підрозділу, який завдав удару і протистояв 200-ій більше, ніж будь-хто інший.
Опісля, залишилися лише фрагменти єдиного батальйону, який складався з групи солдатів, що мало нагадувало досвідчені підрозділи, які вирушили в Україну сім місяців тому, сказав Федосенко.
За словами Федосенка, більшість офіцерів підрозділу загинуло або було поранено, а близько 70% техніки, включаючи близько 32 танки і 100 автомашин, знищено або захоплено.
«Від цієї бригади не залишилося нічого», — сказав він в нещодавньому інтерв’ю The Post. «Вона повністю знищена».
Подібні оцінки дали і західні силовики. Через те, що було втрачено так багато солдатів-контрактників і старших офіцерських кадрів, «відновлення 200-ої армії займе роки», — сказав високопоставлений чиновник європейської розвідки.
17 вересня Курило припинив командування бригадою і став заступником начальника іншої мотострілецької дивізії, йдеться в копії наказу міністра оборони Росії Сергія Шойгу, яка була серед документів.
Пізніше залишки 200-ої з’явилися в Луганській області, де перехоплені повідомлення, надані The Post українським військовим чиновником, показали, що російські офіцери лютують через непокору. В одній розмові командир полку сварить підлеглого за те, що солдати покидають свої позиції.
«Я за****ся після півтора місяців з цими людьми», — сказав командир. Далі він описує скорочення взводів і його спроби затягнути солдатів назад в бій. В одному випадку «було 30 людей, які залишили позиції, а зараз це ***** більше 60, 75, можливо, весь взвод», – сказав він. Назвавши подібні проблеми в інших підрозділах, він сказав: «Що, б****, ти робиш? Ти збереш батальйон чи ні?»
Як мінімум 20 військовослужбовців 200-ої отримали поранення під час нещодавніх бойових дій в Луганську, повідомив представник української розвідки. В інформаційному листі, наданому офіційною особою, перераховані імена і дати народження поранених солдатів; їхній вік коливається від 20 до 50 років.
Один з цих солдатів, з яким зв’язався The Post, визнав, що перебуває вдома і відновлюється, але відмовився детально розповідати про свою участь чи поранення. Він описав себе як «цивільну людину. В мене є сім'я, діти. В мене навіть ніколи не було думки про те, що потрібно йти воювати», поки не розпочалась путінська мобілізація.
«Коли я лежав в лікарні, там були хлопці з Москви, прості хлопці, дехто працював на автосервісі чи ще десь», — розповів він. «Їх просто вирвали з цивільного життя і відправили «брати села». Багатьох запевнили, що «ми будемо в тилу, а не на передовій», – сказав він. «Але виявилося навпаки».
Солдат, якому може загрожувати тюремне ув’язнення за розмови про війну, був одним зі знищеної групи з приблизно 500 призовників, відправлених в жовтні в Україну в рамках чергової спроби поповнити там 200-ту, за словами західних представників безпеки. Відхід призовників з Кольського півострова довершив значне спустошення підрозділу, який мав захищати кордон Росії з Норвегією, країною НАТО, і з Фінляндією, яка прагне приєднатися до альянсу.
В серпні і вересні Росія перекинула ескадрилью бомбардувальників, здатних нести ядерну зброю, на авіабазу поблизу Фінляндії, згідно зі супутниковими знімками та повідомленнями в ізраїльській пресі. Західні офіційні особи сказали, що вони інтерпретували це як ознаку того, що Росія, ймовірно, більше, ніж будь-коли, покладатиметься на ядерне стримування на Кольському півострові, враховуючи скорочений штат 200-ої та інших частин.
«В Мурманській області наші кордони тепер оголені», — сказав поранений військовий. «Вони зараз всі порожні. Там нікого не залишилося».

Агія Загребельська






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини