реклама партнерів:
Головна » #RutaFEST Відбірковий конкурс фестивалю «Червона рута» визначив переможців у Чернігові (ВІДЕО)

#RutaFEST Відбірковий конкурс фестивалю «Червона рута» визначив переможців у Чернігові (ВІДЕО)


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
У 2018-2019 роках відбувається Ювілейний ХVI Всеукраїнський фестиваль сучасної пісні та популярної музики «Червона рута». Уся культурна громадськість України святкуватиме 30-річчя фестивалю, який починаючи з обласних відбіркових конкурсів 1988 року та фіналу 1989 року у Чернівцях до нині формує українську національну музичну масову культуру.

19-20 травня у Чернігівському академічному облмуздрамтеатрі ім.Т.Шевченка культури відбувся відбірковий конкурс XVІ Всеукраїнського фестивалю сучасної пісні та популярної музики «Червона рута».

Конкурс є дванадцятим з 25-ти відборів, що проходять з березня по листопад 2018 р. в усіх 24 областях України та м. Київ, згідно з графіком проведення відбіркових конкурсів, відповідно до Плану роботи Міністерства культури України.
На відміну від інших, «Червона рута» залишається єдиним некомерційним фестивалем, який цілеспрямовано підтримує саме молодих ще невідомих українських виконавців. Участь у конкурсах «Червоної рути» не потребує від учасників жодних вступних внесків, а вхід для глядачів є вільним.

Два дні поспіль – 19 та 20 травня - у Чернігівському обласному академічному українському музично-драматичному театрі ім. Т.Г.Шевченка (проспект Миру, 23) та частково у Кіно-культурному молодіжному центрі (вул. Магістратська, 3). проходили конкурсні виступи солістів та гуртів у жанрах український автентичний фольклор, популярна, акустична та рок-музика.

Надвечір 20 травня в драмтеатрі відбувся Гала-концерт найкращих учасників й нагородження дипломами переможців з участю Лауреату фестивалю «Червона рута» 2015 року – Ізабелли Іващенко (місто Ніжин).

"Так сталося, що фінал відбіркового туру проводиться саме 20 травня — на День пам’яті жертв політичних репресій та 80-ті роковини «Великого терору» 1937—1938 років. Це символічно, адже він присвячений всім діячам Української культури, всім Українським композиторам, співакам, поетам і музикантам, репресованим і загубленим комуністичним режимом", - в інтерв'ю зазначив голова оргкомітету відбіркового конкурсу Олександр Майшев.

Успішне проведення вже 30 років поспіль фестивалю «Червона рута» наочно показує, Українська культура, українська пісня живі, відроджується, успішно розвиваються на благо Української нації та всіх народів світу.
І ці конкурсні дні були не виняткові. Претендентів на участь у найбільшому і найпрестижнішому в Україні україномовному фестивалі сучасної музики було багато. Через сцену перед очима вимогливого журі пройшло близько 60 солістів та гуртів загальною кількістю понад 120 осіб.

Варто зазначити, що переважна більшість конкурсантів продемонстрували високу ерудованість у мистецькій тематиці, і були легкими на підйом у виконанні пісень поза своїм усталеним репертуаром, в тому числі іноземними мовами.
За словами Мирослава Мельника на фоні попередніх 11 областей, де йому допіру довелося побувати на відбіркових турах, Чернігівщина перебуває в числі перспективних. І саме в Чернігові відбувся невеличкий рекорд – найбільша кількість зареєстрованих учасників у жанрі популярна музика.

- Чернігів – зазначив він, зокрема, - для нас традиційно бачиться як лабораторія акустичної та рок-музики, тут постійно з’являються цікаві музиканти цього жанру - інструменталісти, барабанщики, гітаристи. Є і доволі цікаві цілісні рок-команди.
І ці похвальні слова не були перебільшенням – рок-гурт «Лєна Іванова» (м. Чернігів) став переможцем відбіркового туру у цьому жанрі.

Популярна музика, як найбільш масова, традиційно була представлена відповідною кількістю учасників. Дипломи переможців отримали чернігівець Максим Пузан і Іван Кошовий з Корюківки.

Приємним творчим відкриттям стався гурт «Стейк» з міста Мена. Заснували гурт донеччани –два брати Артем та Ілля Тихонови. Після початку війни на сході браття з родиною переїхали до Мени, де швидко потоваришували з активною молоддю міста і вирішили продовжити свій творчий шлях. Суддівська рада відзначила хлопців Дипломом переможця у жанрі акустичної музики і таким чином надала перепустку до фіналу.

І це не один переможець у жанрі акустичної музики. Своїм професійним виступом також підкорив суддів Академічний ансамбль пісні і танцю «Сіверські клейноди» Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм, котрі отримали відразу два Дипломи переможців: у жанрах акустичної музики та українського автентичного фольклору.

Окрім цього було відібрано 11 резервістів, а це означає, що до кінця цього року хтось із «резервістів» може теж бути відібраний до фінальних змагань.

Вимогливе і компетентне журі об’єктивно оцінило здібності кожного з виступаючих і кращим з кращих серед них відкрило дорогу на всеукраїнську фестивальну сцену «Червоної рути».
Бо головна мета відбіркових конкурсів – залучити українську молодь до формування патріотичної свідомості засобами української масової музики, здійснити цілеспрямований пошук молодих обдарованих виконавців по всій Україні, зокрема в глибинці, відкрити нові імена і вивести їх на велику сцену.

Дирекція фестивалю висловлює подяку всім організаторам, волонтерам, ведучим та партнерам відбіркового конкурсу. Зокрема, Обласному центру народної творчості, і, звичайно, Чернігівському академічному облмуздрамтеатру ім.Т.Шевченка за організацію та злагоджену роботу всіх служб. Щира вдячність за сприяння у проведенні конкурсу Департаменту культури і туризму, національностей та релігій ОДА; Департаменту сім'ї, молоді та спорту ОДА; Управлінню освіти і науки ОДА та ін.

"Європейська Україна"








Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини