реклама партнерів:
Головна » Саміт крихкої надії, або як Путін змінив хід дискусії в ЄС

Саміт крихкої надії, або як Путін змінив хід дискусії в ЄС


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Лідери країн-членів ЄС відклали обговорення нових санкцій проти Росії через нові мінські домовленості. Їх називають "проблиском надії", однак сподівань на ефективність - небагато. Подробиці - в репортажі німецького видання DW.

Питання української кризи та відносин з Росією мало стати одним з головних на неформальній зустрічі керівників країн ЄС. Однак розвиток подій вніс свої корективи. Зустріч у Мінську канцлерки Німеччини Анґели Меркель, президентів Франції Франсуа Олланда, України Петра Порошенка та Росії Володимира Путіна, яка тривала близько 17 годин і, зрештою, призвела навіть до затримки початку європейського саміту на дві години, принесла новини про можливість врегулювання конфлікту.

Утім, питання з порядку денного знімати не стали - тим більше, що до Брюсселя вже запросили українського президента, щоб він розповів про ситуацію на місці. Порошенко прилетів одразу з Мінська, виглядав дещо заклопотано і з журналістами спілкуватися не став, залишивши це на пізніше. А от його колеги з Німеччини та Франції виглядали більш свіжими.

Мінські домовленості не дають гарантій
Президент Франції Франсуа Олланд зазначив, що Європа має залишатися дуже обережною в оцінці досягнутих домовленостей. "Угода не гарантує, що в найближчі дні будуть покращення", - сказав він. Водночас, посмішка на обличчі свідчила про те, що господар Єлисейського палацу задоволений результатами мінської зустрічі. "Те, що угода досягнута, - вже дає світло надії", - сказав Олланд.

Канцлерка Німеччини, яка також намагалася посміхатися, майже повністю повторила слова свого французького колеги. "Ще раз хочу сказати: це лише проблиск надії - не більше й не менше. Ці спроби треба використати, але зараз найважливіше, щоб слова стали ділом", - наголосила вона.

Санкції відкладені до березня
Нова мінська угода змінила також і наміри європейських лідерів обговорити можливість подальшого посилення санкцій проти Москви. "Нам треба зробити паузу", - сказав прем'єр-міністр Фінляндії Александер Стубб. А верховна представниця ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Федерика Могерині розповіла, що замість пропозицій про санкції підготувала ідеї, як забезпечити належний моніторинг виконання мінських домовленостей, однак з журналістами своїми ідеями не поділилася.

Утім, як розповів DW високопосадовий європейський дипломат, йдеться передусім про надання допомоги місії ОБСЄ, кількість спостерігачів в якій необхідно збільшити, а також у співпраці з Радою Європи для здійснення необхідних реформ, в тому числі, конституційної "Це не лише питання грошей, це, наприклад, коли йдеться про ОБСЄ, - сприяння тому, щоб країни-члени ЄС направили більше спостерігачів до місії", - сказав дипломат.

За словами президентка Литви Далі Грибаускайте, тепер до питання економічних санкцій лідери європейських країн зможуть повернутися лише за місяць - під час формального саміту 19-20 березня.

"Усе в цьому питанні стосується європейської безпеки. Російська агресія, боротьба у Східній Україні - чітка загроза миру в Європі", - пояснив необхідність зберігати обережність в оцінках та уважно відстежувати реалізацію домовленостей в зоні конфлікту голова Європейської Ради Дональд Туск.

Головне - солідарність
Слово "солідарність" знову весь вечір лунало в кулуарах Ради ЄС. Здається, це те, в досягнення чого не вірять інколи і самі європейці, тож і дивуються, коли їм вдається мати спільну позицію щодо українського конфлікту. Про це ж говорив сьогодні лідерам ЄС та журналістам президент України Петро Порошенко. "Я думаю, це - ключове питання: єдність в солідарності", - сказав він.

Український президент розповів, що три дні стали йому високою ціною: "За останні 72 години я спав лише 5 годин". Поїздка до обстріляного Краматорська, потім - 17-годиннні переговори у Мінську, переліт до Брюсселя та зрештою виступ на саміті ЄС - такою видалася його програма. Чи стануть всі ці зусилля дійсно прелюдією до миру, чи просто черговою спробою Москви відтягнути час стане зрозуміло вже у неділю, коли має розпочатися домовлене припинення вогню на Донбасі.






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
Усі новини