реклама партнерів:
Головна » Шахи. Допоможіть українці Юлі

Шахи. Допоможіть українці Юлі


Коментарі: 0 Спорт

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Юлі запропонували пожити в Англії, в хороших умовах, позайматися з потужними тренерами, отримувати стипендію 2000 фунтів (25 тис. гривень) на місяць і виступати за Англію на всесвітніх чемпіонатах. Тоді ще 10-річна, Юля відповіла: "Як же я буду грати за Англію?! Я ж українка."
В понеділок переможниця Юля Осьмак прилетіла в аеропорт Бориспіль, де її зустріла вся її родина, яка за неї вболіває і любить. Серед дівчат у своїй віковій категорії - 12 років - вона, українка, стала найкращою в світі! На іншому чемпіонаті світу з шахів у Грузії у 2006 році Юля була другою. А першими, третіми і т.д. були індуски, яких на такі змагання приїжджає найбільша кількість. Вони прибувають із власними тренерами і навіть психологами, які їх підтримують і готують до кожної гри.
Цього року їхній психолог навіть був йогом. Він емоційно готував дівчат до кожної гри, а тренер, особливо перед іграми з Юлею (адже вони знали, що вона - їхня найсильніша суперниця), показував її попередні ігри і наставляв, як саме треба проти неї грати.
Юля ж з усім справлялася самотужки, а моральну підтримку отримувала від люблячої мами, яка приїхала разом із нею. Їхати довелося власним коштом: ні держава, ні шахова федерація не змогли оплатити дорогу і перебування в Греції, тому тренера з Юлею не було, не кажучи вже про психолога. На цю поїздку родина витратила більше 1500 Євро - велика сума для пересічної родини з двома дітьми, а в державному форматі, тим більше, міжнародному - адже Юля підвищує престиж України в світі, - це взагалі не сума.
Уявіть, яка унікальна ця дівчинка, що змогла вибороти такий титул власними силами і любов'ю мами. Як же вона справилася?
"Перед кожною грою я сідала за комп'ютер, знаходила там своїх суперниць, вивчала їхні попередні партії і потім разом з мамою вибирала, який дебют з ними грати", - каже Юля. Мама Ольга у свій час була чемпіонкою з шашок, але не шахів, тому на питання «Як же мама допомагала вибрати, який дебют грати?" Юля говорить - "За психологією".
Тепер вона отримає звання майстра FIDE (Світова шахова федерація), адже набрала необхідний рейтинг і перемогла в партіях проти суперниць із вищими титулами. Звання майстра спорту з шахів в Україні, хоч давно вже й заслужила, поки що не дали, тому що цю процедуру в нас завжди "затягують".
За весь турнір у Юлі лише дві нічиїх, де вона починала з виграшними позиціями, а потім пропускала деякі моменти і виходила на нічию. В ході передостанньої гри індуска Іванна Марія Фуртадо відчула, що починає програвати і запропонувала Юлі нічию, але після того, як та зібралася погодитись, Фуртадо швидко передумала, побігла до судді і сказала, що в неї просто боліла голова. А тепер уже не болить і можна грати далі. Дещо збита з пантелику, Юля зробила помилку і програла партію - перший і єдиний її програш на цьому турнірі. Засмучуватися Юлі не було коли, тому що треба було готуватися до наступної партії. Вона знала, що якщо виграє наступну партію, то посяде перше місце.
В останній переможній партії Юля буквально "задавила" росіянку Олександру Горяшкіну, повністю спростувавши вислів "білі починають і виграють". Граючи чорними дебют "слов'янський захист", з перших ходів, знаючи, що повинна виграти, Юля розгорнула потужний натиск і таки змусила суперницю припуститися помилки, коли та дозволила Юліній королеві пробитися в тил незахищених пішаків і нещадно розгромити поле Горяшкіної.
"У мене хороша партія була з китаянкою. І з в'єтнамкою - красиво вийшло виграти", - оцінює свої ігри Юля.
На церемонію нагородження Юля загорнулася в український прапор. Їй було приємно, що вона виграла, але спочатку було незвично, що вона - чемпіонка світу.
В далекому дитинстві першим суперником і тренером Юлі був її дідусь Володимир Михайлович. Коли Юля почала вигравати (у п'ятирічному віці) її віддали в руки професійного тренера. Улюбленого тренера Леоніда Леонідовича Бородіна Юля не проміняє ні на кого. Одного разу, коли вона представляла український ліцей на шаховому турнірі в Лондоні, її помітили тамтешні тренери. Вони запропонували Юлі пожити в Англії, в хороших умовах, позайматися з потужними тренерами, отримувати стипендію 2000 фунтів (25 тис. гривень) на місяць і виступати за Англію на всесвітніх чемпіонатах. Тоді ще 10-річна, Юля відповіла: "Як же я буду грати за Англію?! Я ж українка."
Юля щодня зранку робить зарядку і бігає. Це їй допомагає підтримувати спортивний дух. Любить займатися шопінгом: купувати одяг і вибирати іграшки для молодшої сестрички. Їй дуже подобається малювати і писати. Нещодавно завершила написання книги: пригодницький роман «Няйня» (так Юлю називає її молодша сестричка), в якому події розгортаються у фантастичній країні, що знаходиться під Україною (під землею). Вчить свою 3-річну сестричку Оленку грати в шахи, на що та вигукує: "Я САМ навчився!" (вона грає в таку гру, де вона - хлопчик, а не дівчинка).
На питання, чи хоче Юля бути відомою, вона відповідає: "Хотілося б, щоб знали, що є така дівчинка Юля Осьмак, яка грає в шахи. Але щоб ніхто не думав, що я якась не така стала, щоб ми всі продовжували дружити".
Наступного року Всесвітній чемпіонат із шахів відбудеться у Ріо де Жанейро, а ще перед ним проводитиметься чемпіонат Європи в Дубаї. Поїде Юля представляти Україну чи ні залежить лише від того, чи вдасться знайти на це кошти. Сподіваємося, що знайдуться добрі люди і Юлі не доведеться думати про кошти, а весь час можна буде присвятити підготовці до турніру.

Джерело: Чемпіон





QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини