реклама партнерів:
Головна » Що означає заява Міністерства оборони?

Що означає заява Міністерства оборони?


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Військові експерти, коментуючи заклик армії до президента навести лад в країні, впевнені, що про надзвичайний стан не йдеться.
В п’ятницю зранку міністерство оборони повідомило, що керівництво Збройних сил 30 січня провело спеціальне засідання, на якому обговорило ситуацію в Україні та звернулося до президента "вжити невідкладних заходів щодо стабілізації ситуації в країні та досягнення злагоди в суспільстві".
Військові назвали неприпустимими силове захоплення державних установ. Хто брав участь у засіданні й хто саме підтримав таке звернення – не вказано. Повідомляється про участь у засіданні військовослужбовців та працівників апарату міноборони.
Після знаходження викраденого лідера Автомайдану Дмитра Булатова в пресі та соцмережах побільшало спекуляцій щодо участі спецслужб та військових інших держав, зокрема Росії, в українських подіях.

Підживили ці повідомлення розповіді самого Булатова, який сказав, що катували люди з "російським акцентом". Цю ж інформацію повідомляв викрадений раніше активіст Ігор Луценко.

Про НС не йдеться
"В заяві Міноборони немає згадки про надзвичайний стан", - наголосив BBC Україна екс-міністр оборони, депутат від Партії регіонів та радник президента Олександр Кузьмук.
За його словами, звернення військових пов’язане з інформаційними провокаціями, які останнім часом відбуваються навколо армії.
"Казали, що аеромобільні армійські бригади передаються у внутрішні війська МВС. Це брехня. Крім того, групи людей приїздять до розташування частин Збройних сил у Львівській області, зокрема Яворів, Калинів, приїздять у Васильків, Житомир, прикордонні та внутрішні війська з ультиматумами переходити на бік незрозуміло кого. З погрозами командирам", - заявив пан Кузьмук.
Радник президента стверджує, що армія чітко дотримується вимог Конституції бути поза політикою.
"Вони добре розуміють, що втягування ЗСУ у конфлікт – це біда. В кожній частині є об’єкти, де зберігаються зброї та набої, які треба охороняти. А ми бачимо захоплення адмінбудинків. Тому міноборони звернулось до президента, що пора закінчувати, адже ми на межі, стоїть питання існування нашої держави", - вважає Олександр Кузьмук.
Він виступає проти запровадження надзвичайного стану, бо це може тільки загострити ситуацію.
Колишній міністр оборони, а нині депутат від "Батьківщини" Анатолій Гриценко впевнений, що запровадження надзвичайного стану може привести до втрати великої кількості зброї військовими.
"Ця заява направлена на те, щоб показати, що армія з президентом і готова виконувати його накази. Це ганебна річ, армія не має таким займатися", - резюмував пан Гриценко.

Моральна підтримка Януковича
Колишній начальник військової контррозвідки СБУ та управління розвитку міноборони, екс-заступник глави СБУ Олександр Скіпальський заявив BBC Україна, що звернення військового керівництва варто сприймати як спробу заспокоїти армію, щоб та не бунтувала та не виказувала своєї позиції.
Хоча він вважає, що подібна заява військових не піде на користь стабілізації ситуації в Україні.
"В заяві немає заклику до "мирного" вирішення ситуації, а тільки у межах законодавства", - висловив занепокоєння пан Скіпальский.
Він звертає увагу, що заява виглядає штучною, адже в документі не вказані конкретні прізвища та звання тих, хто звертається.
Колишній начальник головного управління контррозвідки СБУ Олександр Скибінецький вважає, що крок міноборони є швидше психологічною підтримкою пана Януковича.
"Заява Міноборони - це скоріше акція на підтримку президента Януковича у його протистоянні з людьми. Підтримка центрального апарату армії головнокомандувачу - це швидше психологічна акція. Якби ця ініціатива мала реальну підтримку армії, то ми б мали побачити величезний перелік прізвищ, які це підписали, а так обмежились апаратом", - розповів BBC Україна Олександр Скибінецький.

Без російського сліду
Майже всі співрозмовники BBC Україна відкидають можливість участі у вуличних протистояннях в Україні іноземних силовиків.
"Я не думаю, що російські спецслужби тут працюють відкрито й займаються викраденнями. Допускаю, що окремі люди можуть у нас перебувати, проте штатні одиниці російських спецслужб тут не працюють", - заявив BBC Україна Олександр Скіпальський.
Олександр Скибінецький також називає російський слід у викраденні людей малоймовірним.
"Низка резонансних злочинів міліції проти народу, зокрема вбивство Гонгадзе, Врадіївка, показують, що у нас самих вистачає спеціалістів зі вбивства та катувань людей", - заявив BBC Україна пан Скибінецький.
Радник президента України Олександр Кузьмук заперечив будь-які можливості участі російських спецслужб в українських подіях. За його словами, подібні провокації були ще в 2004 році й не підтвердились.
"Навіщо це, в Україні є свої сили, щоб протистояти загрозі громадянської війни", - заявив BBC Україна пан Кузьмук.
Він вважає, що втручання Росії у внутрішні справи в Україні буде не можливо приховати. "У Росії у зв’язку з Олімпіадою багато своїх безпекових проблем, це їм зараз ні до чого", - резюмував представник Партії регіонів.

Анатолій Гриценко має іншу позицію.
"В мене немає сумніву, що російські спецслужби присутні в Україні й їхня присутність посилилась останнім часом. Але документальних підтверджень цьому немає, окрім свідчень людей, які бояться про це розповісти відкрито", - констатував пан Гриценко.

За матеріалами: ВВС Україна






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
Усі новини