реклама партнерів:
Головна » Шоколадна війна Росії з Україною може розділити СНД

Шоколадна війна Росії з Україною може розділити СНД


Коментарі: 5 ЕКОНОМІКА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Розпочата рівно тиждень тому українсько-російська шоколадна війна на відміну від усіх колишніх торговельних суперечок вилилася в політичне протистояння в масштабах СНД, - пише Тетяна Івженко в російській Независимой газете.
Росію, як і очікувалося, підтримали партнери по Митному союзу - Казахстан і Білорусь. Але на боці України несподівано зіграв Таджикистан, а незабаром до нього може приєднатися Молдова. У Києві знову згадали про ідею 10-річної давнини - про перетворення України в другий, альтернативний російському, центр впливу в СНД.
Про можливі претензії Росспоживнагляду до якості українських цукерок стало відомо 11 липня. Глава відомства Геннадій Онищенко зазначив, що особливу тривогу викликає продукція компанії Roshen, яка контролюється депутатом Верховної Ради, екс-міністром економічного розвитку і торгівлі Петром Порошенко. Компанія об'єднує чотири кондитерські фабрики - київську, маріупольську, вінницьку та кременчуцьку. Більша половина продукції поставляється на експорт, причому левова частка припадає на ринки СНД. Однак значні партії шоколаду і цукерок поставляються до країн Балтії та Східної Європи, в США, Канаду, Німеччину та Ізраїль. Для українців Roshen - своєрідний символ, одна з візитних карток країни.
Тому оголошений 29 липня заборону на постачання продукції на російський ринок викликав скоріше подив, ніж обурення. Навіть перший віце-прем'єр українського уряду Сергій Арбузов прокоментував ситуацію, запевнивши, що мова йде не про чергову торгової війни, а скоріше про непорозуміння. "Буде формуватися група, яка займеться розслідуванням цього питання. Думаю, через два-три дні ми розберемося", - сказав він.
Але через пару днів ситуація не тільки не вирішилася, а ще більше ускладнилася. Росспоживнагляд офіційно оголосив про причину заборони: в продукції української компанії було виявлено канцерогенна речовина бензапірен. Хоча фахівці в Києві стверджують, що в регламентованих дозах вміст цієї речовини в продукції є нормою, однак контролюючі органи ряду країн СНД розпочали власні перевірки української продукції. Першою про це заявила Молдавія, яка поки що не оприлюднила результати аналізів. Таджикистан, долучився до проблеми останнім, встиг відзвітувати напередодні вихідних: за даними українських інформагентств, заступник директора Агентства з стандартизації, метрології, сертифікації та торгової інспекції при уряді Таджикистану Ібодулло Курбонов повідомив, що продукція Roshen відповідає всім вимогам якості. "Ми постійно проводимо перевірку продуктів, які ввозяться в Таджикистан. Жодного разу в продукції даної фабрики не було виявлено недоліків, вся продукція відповідала нормативним документам Таджикистану. Після того як ЗМІ почали мусувати цю тему, ми за пропозицією Міністерства внутрішніх справ знову провели перевірку, але з того, про що писали російські ЗМІ, нічого не підтвердилося ", - передали українські агентства слова Курбонова. У Києві очікують, що Молдова сьогодні-завтра приєднається до Таджикистану.
Керівник українського Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала сказав НГ, що зараз мова йде не про формування політичного клубу "друзів України", а тільки про бажання окремих країн СНД ситуативно об'єднатися, щоб спільно протистояти торговим війнам з боку Росії. "Торгові бар'єри і обмеження, на жаль, використовуються Росією як політичний інструмент впливу. У підсумку в СНД є чимало країн, які постраждали від торгових воєн. Та й загалом, треба визнати, у Росії склалися напружені відносини з усіма сусідами і партнерами - політика батога в дії. Не дивно, що ті, хто зіткнувся з подібним тиском, групуються, щоб у майбутньому вистояти ", - сказав експерт.
Віталій Бала, як і багато українських експертів, впевнений, що на цьому тижні Білорусь і Казахстан, які почали свої перевірки української продукції, підтримають російську позицію. "Якщо раніше Україна вела складні переговори щодо молочних, м'ясних, сирних та інших воєн тільки з Росією, то тепер їй демонструють силу всього Митного союзу, від членства в якому Україна відмовилася", - зазначив експерт. Він нагадав, що найгучніші торгові війни розв'язувалися рівно в той момент, коли Україна мала проводити з Євросоюзом черговий раунд переговорів про євроінтеграцію.
Ситуація з продукцією Roshen, на думку експерта, це тільки перша війна наближення шторму, який буде наростати в міру наближення листопадового саміту Євросоюзу в Вільнюсі, де Україна сподівається підписати угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі.
Експерт нагадав, що Геннадій Онищенко збирається вже цього тижня перевірити якість українських борошняних виробів, яким теж може бути закритий доступ на ринки Митного союзу. А Росія вже скасувала квоту на безмитні поставки українських труб. Удар спрямований у першу чергу на прозахідно орієнтованих українських олігархів, звернув увагу керівник центру прикладних політичних досліджень Пента Володимир Фесенко. "Те, що відбувається зараз, - це квіточки. Це тільки початок демонстративної прочуханки українським олігархам, які виступають за євроінтеграцію, у тому числі Пінчука і Порошенка. Проте це сигнал Ахметову та іншим", - вважає він.
Керівник Міжнародного інституту демократій Сергій Таран зазначив, що у Росії залишилося мало важелів впливу на Україну: "Тільки ціна на газ і торгові війни". Але це демонструє слабкість Росії, упевнений модератор аналітичної групи Геостратегія, доктор політичних наук Сергій Даниленко. У студії Inpress-клуб він заявив: "Торгові війни наростають, як тільки Україна робить значний крок у напрямку євроінтеграції. Я думаю, що це тільки частина плану Росії з реалізації своїх інтересів - залишити Україну в зоні свого впливу і таки переконати її приєднатися до ТЗ, а далі до ЄврАзЕС. Війна йде на всіх фронтах. Я не виключаю, що вона йде і на дипломатичному рівні, що і в Брюсселі, і у Вашингтоні російські дипломати заходять з усіх боків, щоб зірвати процес української євроінтеграції ".
Однакове ставлення до шоколадної війни об'єднало навіть політичних супротивників в Україні. Представники партії влади та опозиції в унісон обурюються недружніми діями Росії, категорично спростовуючи претензії до продукції. Член партії УДАР Павло Розенко заявив Новому регіону: "Заборона Росспоживнагляду на ввезення якісної та роками перевіреної продукції Roshen - це не турбота про здоров'я російських громадян. Це надуманий привід з метою політичного тиску на Україну. Немає і найменшого сумніву, що це відповідь на те, що ми не увійдемо до Митного союзу". Член Партії регіонів Олександр Стоян висловив, по суті, таку ж точку зору: "Росія не вперше демонструє такий шантаж, економіки тут немає ніякої, як і немає підстав для заборони на ввезення нашої продукції, адже Roshen виробляє якісний товар. Але Росія чинить політичний тиск, щоб дотиснути нас, щоб ми вступили до Митного союзу. За шоколадками підуть і комплектуючі, і труби, і продукція машинобудування. Це економічна війна".
Асоціація українських кондитерів Укркондпром, що об'єднує всі провідні компанії галузі, заявила: "Будь-які адміністративні заборони з російського боку приведуть до створення штучних обмежень у взаємній торгівлі між двома країнами". Об'єднання закликало владу втрутитися в ситуацію.
Офіційний Київ ні слова не говорить про політику в цьому питанні і демонструє налаштованість на конструктивне вирішення шоколадної проблеми. Міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов, який очолив екстрено створену робочу групу для переговорів з російською стороною, запевнив, що українська сторона спробує діяти так, щоб не допустити загострення, зазначив: "Ситуація, яка виникла, зачіпає інтереси понад 8 тисяч працівників наших підприємств , може відбитися на сальдо торгового балансу, загрожує зменшенням податкових відрахувань на всіх рівнях. Ми будемо наполягати на об'єктивності та відстоювати національні інтереси ". Разом з тим він зазначив, що в Києві були готові до подібного сценарію: "Ми були готові, й у нас є план дій". Про який план йде мова, стане відомо на цьому тижні. На даному етапі українська сторона проводить свій контроль якості продукції, забракованої в Росії. Фахівці відзначають, що аналіз проводиться відповідно до європейських вимог і стандартів.
Але поки результатів немає, ситуацією користуються різні політичні сили. Так, минулої п'ятниці партія Братство, очолювана Дмитром Корчинським, який раніше був широко відомий зі своєї діяльності в організації УНА-УНСО, закидала Київськими тортами відділення Ощадбанку Росії в українській столиці. На відео, яке розміщене на сайті партії, видно, як ініціатори акції наносять на торти написи "Смерть москалям", "Бандера", "Братство" і "Полоній Путіну". Потім активісти із закритими обличчями кидають торти в скляну вітрину відділення банку. Про сенс скандальної акції теж можна дізнатися на сайті партії: "Сбербанк Росії шкодить українському споживачеві"; "Все українське є загрозою московським тоталітаризму"; "Братство" вимагає від української влади адекватної відповіді на московську економічну агресію. У першу чергу необхідно прищучити філії їх фінансових установ в Україні ".
Експерти відзначають, що ситуація розростається до небезпечних масштабів. І що тепер Росія, як і Україна, зацікавлена в якнайшвидшому врегулюванні питання, поки спекуляції на шоколадній війні не привели до серйозних і непрогнозованих наслідків.

Джерело: http://ua.korrespondent.

Продукція Roshen в Молдові безпечна
Міністр сільського господарства Молдови Василь Бумаков запевняє, що кондитерські вироби, імпортовані в країну компанією Roshen, безпечні для споживання.
Про це повідомляє молдовський сайт Publika.md.
"Ці цукерки протестовані, хоча в цьому не було великої необхідності. Споживачі можуть бути спокійні. У тих партіях, що були привезені до Молдови, не виявлено нічого небезпечного чи невідповідного якості", - заявив міністр.
Як відомо, глава Агентства з безпеки харчових продуктів заявляв раніше, що кондитерські вироби Roshen, зрублені в Україні, можуть бути заборонені на молдовському ринку.

За інформацією Українська правда






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини