реклама партнерів:
Головна » Склад ДВК на парламентських виборах буде сфальсифіковано

Склад ДВК на парламентських виборах буде сфальсифіковано


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Майже ніхто не звернув уваги на те, що доленосне для парламентських виборів 28 жовтня 2012 року жеребкування відбулося на день Незалежності України. Через два дні, 26 серпня 2012 року, ЦВК сформувало окружні виборчі комісії (надалі – ОВК). Їх головний обов’язок: формування, забезпечення діяльності дільничних виборчих комісій та встановлення результатів голосування у межах одномандатних виборчих округів.
При цьому ЦВК на свій розсуд (законодавець надав їй виключне право встановлювати порядок жеребкування при утворенні ОВК і ДВК!) шляхом одноразового жеребкування визначила політичні сили, які делегували своїх представників до всіх ОВК.
З 81 партії (23 з яких чомусь висунули лише одного кандидата в одномандатному окрузі!?!) ЦВК визначило лише 19 партій, які і сформували склад усіх ОВК. Ще п'ять парламентських партій (блоків) за підписом керівників фракцій автоматично без жеребкування делегували своїх представників до ОВК. Це – фракції Партії регіонів, Народної партії(В.Литвина), ВО «Батьківщина», «НУ-НС» і КПУ.
Серед тих, хто висунув від одного до декількох кандидатів в одномандатних округах та отримав представництво у всіх 225 ОВК, опинилися партії: «Молодь до влади», «Братство», «Єдина родина» і «Русь Єдина». Трохи менше членів ОВК отримали «Руська єдність» – 221, «Союз анархістів» – 220, ХДПУ – 219.
Фахівці з виборчого права переконані, що ці партії добирали членів комісій «на замовлення» і за кошти потужних політичних гравців. Ніхто з фахівців не сумнівався, що після створення ОВК, більшість «заброньованих» у такий шахрайський спосіб місць членів комісій буде замінена ЦВК представниками зовсім інших партій або кандидатів-одномандатників.
Наприклад, у шести округах Чернігівської області (№№ 205-210) станом на 12 вересня 2012 року ЦВК оперативно замінило більше 40 % членів ОВК від їх складу (44 з 108). Всіх своїх представників в ОВК області замінили партії «Братство», «Єдина родина», «Русь Єдина», «Руська Єдність», «Єдина родина», Народна Екологічна партія, «Союз анархістів».
Крім того, ЦВК замінило половину керівного складу цих комісій (9 з 18). При цьому секретарів комісій – ключових посадових осіб згідно закону осіб виборчого процесу на цих виборах – замінено у всіх шести виборчих округах області.
У такий спосіб партія влади сформувала у всіх ОВК Чернігівщини контрольовану нею більшість у 10—12 членів окружних комісій.
Це шокувало навіть фахівців і засвідчило, що партія влади готується до фальсифікацій також і при створенні дільничних виборчих комісій.
До 26 вересня 2012 року окружні комісії повинні в аналогічний спосіб формуватимуть дільничні виборчі комісії. Єдина відмінність – подання членів ДВК можуть робити ще й кандидати в одномандатних округах.
Як і прогнозувалося, 13 вересня ц. р. ЦВК внесло зміни у Постанову № 88 від 17 травня 2012 року і відмінило жеребкування по кожній виборчій дільниці. Отже, ЦВК встановило аналогічний порядок жеребкування при створенні ДВК, який був застосований і при формуванні ОВК.
Тільки штаби Партії регіонів і ВО «Батьківщина» та їхніх кандидатів на Чернігівщині готували щонайменше по 8-12 подань кандидатур по кожній виборчій дільниці. Тож можна прогнозувати, що при застосуванні одноразового жеребкування, до складу ДВК багатьох округів не потраплять представники опозиційних партій та їх кандидатів.
Законних засобів щоб запобігти таким технологічним фальсифікаціям не існує, бо до процедури жеребкування постановою ЦВК № 88 від 17 травня 2012 року зі зміною від 13 вересня 2012 року залучаються виключно члени окружних комісій.
В той же час на жеребкуванні можуть бути присутніми не більше по одній уповноваженій особи від партій, які висунули списки кандидатів, кандидати або їх довірені особи, а також по одному офіційному спостерігачу від суб’єкта виборчого процесу. Тому від підготовленості і координації дій представників антиПР політичних сил на засіданнях ОВК при жеребкуванні і створенні ДВК залежить масштаб фальсифікацій складу дільничних комісій.
До речі, законодавець надав достатньо часу і можливостей для фальсифікацій складу ДВК після завершення жеребкування.
Так, якщо окружні виборчі комісії ЦВК утворило протягом двох днів, то для утворення ДВК в окружним комісіям надається аж п’ять днів (з 22 по 26 вересня включно). Отже, після жеребкування у п’ятницю, 21 вересня 2012 року, партії влади може використати свій адміністративний ресурс в ОВК і замінити «технологічних» членів ДВК на «основний» склад без обтяжливої офіційної тяганини з поданнями, як це відбулося в ЦВК після утворення окружних комісій.
У той час, як їхнім опонентам доведеться здійснювати заміни членів ДВК лише в законний спосіб. Не виключено, що зробити це реально вони зможуть тільки після оприлюднення складу ДВК, яке відбудеться не пізніше як на п’ятий день після утворення ДВК.
Таким чином, фальсифікатори отримають повний контроль вже не тільки над ОВК, але й над усіма ДВК, навіть якщо жеребкування буде проведено більш-менш прозоро і чесно.
У зв’язку з цим, нагадаємо, що на попередніх позачергових виборах 2007 року (за президентства Віктора Ющенка) «антикризова» коаліція (Партія регіонів, СПУ і КПУ) та опозиція (фракції БЮТ і блок «Наша Україна») мали однакову кількість членів комісій та керівних посад як в ОВК, так і у дільничних виборчих комісіях по всій Україні.

І останнє. Все що відбувається з виборчими комісіями на цих перегонах до дрібниць повторює події, що передували президентським перегонам 2004 року, які Верховний суд України визнав сфальсифікованими. Нагадаю, що на тих скандальних перегонах у І-му і ІІ-му турах у виборчих комісіях від технічних кандидатів на підтримку тодішнього прем’єра В. Януковича було по 26 членів комісій з 43.

Чернігівська прес-служба партії «Наша Україна»




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини