реклама партнерів:
Головна » США відмовилися від ПРО в Чехії та Польщі і пропонують модернішу систему

США відмовилися від ПРО в Чехії та Польщі і пропонують модернішу систему


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
США створять економічнішу і більш високотехнологічну систему ПРО, враховуючи інтереси Росії, заявив президент США Барак Обама.
"Крім того, ми враховуємо тут інтереси Росії, яка вважала, що наша попередня програма ПРО абсолютно не відповідає російським інтересам і тут ці моменти ми враховували", - сказав американський президент, повідомляє РИА "Новости".
"Ми вітаємо співпрацю з РФ", - додав Обама. Він вказав, що американська сторона має намір "включити ці переговори в нашу загальну систему". Американський президент не уточнив, про які конкретно переговори йдеться.
Раніше Обама повідомив чеському прем'єр-міністрові Яну Фішеру, що адміністрація США відмовляється від розміщення в Чехії американської станції радіолокації ПРО.
Телефонна розмова між президентом США і главою уряду Чехії відбулася сьогодні вночі, повідомляє NEWSru.com.
Прем'єр-міністр Чехії Ян Фішер на спеціальному брифінгу в Празі у четвер, 17 вересня, підтвердив, що США відмовляються від планів щодо розміщення в Польщі та Чехії елементів американської системи протиракетної оборони.
"Барак Обама зателефонував мені о 00:21 за нашим часом (01:21 за київським)... Польщу також було поінформовано про рішення США", - сказав Фішер.
За його словами, протягом найближчих однієї-двох годин у міжнародному аеропорту Праги "Рузине" приземлиться спецлітак з американською делегацією, що проінформує про деталі рішення Білого дому уряд Чехії.
Що стосується планів розміщення ПРО в Польщі, то делегація США провела сьогодні переговори на цю тему і у Варшаві, з головою МЗС Польщі Радославом Сікорським і головою канцелярії президента Польщі Владиславом Стасяком. США на зустрічі представляли посол США в Польщі Віктор Еш і представники американської армії.
Після того, як США відмовилися від планів розміщення елементів американської ПРО в Чехії і Польщі, представник польського міністерства оборони, який побажав залишитися невідомим, заявив американській телекомпанії CNN, що такий крок Вашингтона є "катастрофою".
Він підтвердив, що США припинили план із розміщення ПРО на польській території. В четвер у Варшаві пройшли переговори між американською делегацією і представниками міністерства закордонних справ Польщі, і в ході цієї зустрічі обговорювалися якраз відмова США від планів розміщення елементів ПРО на польській території.
Учасники переговорів відмовилися коментувати їх результати і не зробили ніяких заяв для преси. Пізніше в четвер тут очікується офіційний виступ представника МЗС Польщі, що стосується результатів польсько-американських переговорів.
У посольстві США у Варшаві заявили, що остаточне рішення з цього питання ще не ухвалене. "Ми поки не можемо повідомити про яке-небудь рішення", - сказала прес-секретар посольства Джені Бріганте.

США проінформували генсека НАТО про припинення планів щодо ПРО в Європі
Представники США проінформували генсека НАТО Андерса Фога Расмуссена про своє рішення припинити реалізацію планів щодо розміщення елементів системи протиракетної оборони (ПРО) в Чехії і Польщі, повідомляє в четвер з посиланням на заяву голови альянсу РИА "Новости".
За словами Расмуссена, в четвер уранці він провів переговори з представниками США в НАТО щодо "зміни їх планів". Голова північноатлантичного блоку вважає, що нові плани США щодо розміщення елементів своєї системи ПРО в Європі, про які американська делегація повідомить інших членів НАТО пізніше в четвер, є "позитивним кроком".
Таким чином, адміністрація Обами має намір прийняти новий план розміщення в Європі елементів, у який не входять пункти, які викликали роздратування у Росії. Раніше Associated Press повідомило, що голова Комітету начальників штабів ВС США адмірал Майкл Маллен заявив про те, що адміністрація США "дуже близька" до завершення аналізу, який тривав 7 місяців, плану створення протиракетного щита, що просувався адміністрацією Джорджа Буша.

Ніякої "угоди" з Вашингтоном в обмін на відмову США від розміщення ПРО в Європі Москва не укладала, заявили в МЗС РФ
Росія не укладала ніяких "угод" зі США в обмін на відмову Вашингтона від розміщення елементів ПРО в Східній Європі, заявив офіційний представник МЗС РФ Андрій Нестеренко.
"Це не відповідає наший політиці, нашим підходам до вирішення будь-яких проблем у відносинах з будь-якими країнами, якими б складними за своїм характером і чутливими вони не були", - заявив він у четвер на брифінгу в Москві, відповідаючи на запитання про можливу "угоду" між США і Росією з питання ПРО.
"Це все домисли", - додав Нестеренко. Він нагадав, що Росія під час переговорів з американськими партнерами дуже детально висловлювала заклопотаність у зв'язку з планами США щодо розміщення елементів ПРО в Чехії і Польщі. "У відповідь було сказано, що нова адміністрація США веде зараз аналіз, виробляє нові оцінки стосовно розміщення елементів ПРО в Європі", - зазначив він.
За словами Нестеренка, в Москві виходять з того, що при обговоренні Росією і США подібних питань дотримуватиметься принцип довіри один до одного.
У свою чергу, президент Чехії Вацлав Клаус заявляє, що його країна готова продовжувати співпрацю з США у військовій сфері, не дивлячись на рішення Вашингтона відкласти плани розміщення елементів у Східній Європі.

Вашингтон замінить систему ПРО в Східній Європі універсальною системою ешелонованої оборони
Міністерство оборони США замінить систему ПРО в Східній Європі універсальною системою ешелонованої оборони (layered versatile adaptive system), повідомляє 17 вересня агентство Reuters з посиланням на неназваного представника Пентагону.
За його словами, США вирішили відмовитися від планів щодо розміщення стаціонарного радара в Чехії і ракет-перехоплювачів в Польщі через зниження ступеня ракетної загрози з боку Ірану.
Офіційний представник Пентагону Джефф Морелл (Geoff Morrell) у свою чергу пояснив, що система ПРО в Європі замислювалася як засіб протидії іранським міжконтинентальним ракетам. Проте, за його словами, останні розвіддані указують на те, що Іран зосередився на розробці ракет малої і середньої дальності, і тому система ПРО в тому вигляді, в якому вона була запланована, повинна бути змінена.
Анонімне джерело агентства в Пентагоні також додало, що зміни в планах США у відношенні ПРО в Східній Європі не означають, що Польща і Чехія залишаться поза справами. "Просто буде розміщена інша система", - заявив він.

Довідка
У серпні 2008 США підписали угоду з Польщею про розміщення систем перехоплення ракет у Балтійському морі і з Чехією про будівництво на території цієї країни радіолокаційної станції.
За офіційною версією, це було необхідно для захисту європейських союзників та американських збройних сил від можливого нападу з боку Ірану та інших країн.
Росія послідовно жорстко виступала проти розміщення елементів ПРО в Європі, стверджуючи, що подібні об'єкти порушують стратегічний баланс сил у регіоні і загрожують її безпеці.
Повідомлення про те, що адміністрація США має намір відкласти реалізацію планів по розміщенню елементів ПРО в Чехії і Польщі розповсюдила в четвер з посиланням на неназвані високопоставлені джерела газета Wall Street Journal.
За інформацією видання, рішення "покласти на полицю" плани, запропоновані попередньою адміністрацією Білого дому, базується на даних про те, що програма, що реалізовується Іраном, по створенню ракет великої дальності, в якості захисту від яких США планували розмістити в Європі елементи, "розвивається не так швидко, як це оцінювалося раніше".
Проект створення системи національної протиракетної оборони активно просувала колишня адміністрація США. Адміністрація Джорджа Буша мала намір розмістити до 2013 року десять ракет-перехоплювачів в Польщі, а також радар в Чехії як захист від потенційної ракетної загрози з боку Ірану. Москва побоюється, що ці системи загрожуватимуть її безпеці.
Питання ПРО залишалося єдиною серйозною розбіжністю між Москвою і Вашингтоном після того, як Барак Обама зайняв Овальний кабінет. Про намір переглянути плани по розміщенню в Європі систем ПРО Обама говорив ще в ході виборчої кампанії, пишуть РИА "Новости".

За матеріалами: http://newsru.ual







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

00:31
27-Квіт-2024
10 найпопулярніших застосунків для смартфонів у цьому році

Глобалізація інтернет-середовища призвела до того, що окремі застосунки мають стаб

21:02
26-Квіт-2024
Резонансне ДТП у Броварах: правоохоронці затримали Майбоженка
Затримано посадовця РДА Київщини, який скоїв ДТП з чотирма постраждалими

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
Усі новини