реклама партнерів:
Головна » Сутички біля Верховної Ради. Як все починалось, що відбувається (ФОТО, ВІДЕО, ОНЛАЙН)

Сутички біля Верховної Ради. Як все починалось, що відбувається (ФОТО, ВІДЕО, ОНЛАЙН)


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Сьогодні, 18 лютого, о 9 ранку активісти Євромайдану розпочали "мирний наступ" – багатотисячну ходу до Верховної Ради. Прилеглі до урядового кварталу вулиці заповнені людьми. Між тим, підходи до будівлі Верховної Ради заблоковані зранку посиленими лавами силовиків, повідомляє "Радіо Свобода". Вулиця Грушевського перекрита автобусами і силовиками.

О 10 ранку на вулиці Шовковичній у Києві силовики почали застосовувати світлошумові гранати, вони мають при собі рушниці. Про це повідомляє депутат-опозиціонер Леся Оробець у Твіттері.
"На Шовковичній менти почали застосовувати світлошумові гранати. Озброєні помповими рушницями форт-500Т", - написала вона.
У протистоянні на перехресті вулиць Шовковичної та Інститутської продовжують з'являтися постраждалі. Про це повідомляє кореспондент "Української правди".

Тим часом народні депутати з опозиційних фракцій блокують трибуну і президію парламенту.
Як повідомляє Українські новини, депутат від фракції ВО Батьківщина Олександра Кужель заявила з президії, що опозиційні фракції Верховної Ради мають намір блокувати трибуну і президію до того часу, поки апарат Ради не зареєструє опозиційний проект постанови про повернення до Конституції в редакції 2004 року.
Після цього депутати опозиційні парламентарії, які перебувають у сесійній залі, почали співати національний гімн.
"Тільки що повернулися наші депутати з сектора реєстрації законопроектів. Там взагалі просто закрили двері за вказівкою Рибака (голова Верховної Ради -ред.) і відмовляються не те що реєструвати постанову, але навіть спілкуватися з народними депутатами України", - цитує Інтерфакс-Україна лідера Батьківщини Арсенія Яценюка.
"Саме тому парламентська трибуна заблокована, тому що законодавча ініціатива трьох опозиційних фракцій, які відповідають закону і Конституції, заблокована рішенням голови парламенту, так як вони не реєструють наш законодавчий акт", - додав він.

"Ми вимагаємо від Рибака не порушувати закон і Конституцію, негайно зареєструвати цю постанову, включити його до порядку денного і провести через комітети на голосування в парламентському залі", - підкреслив голова "Батьківщини".
Голова фракції Батьківщини Олег Тягнибок заявив, що лідери опозиційних фракцій вирушили до спікера парламенту, щоб з'ясувати ситуацію. Вони попрямували до кабінету Рибака.

Як відомо, опозиція зранку вмовляє голову Верховної Ради Володимира Рибака зареєструвати зміни до Конституції. Раніше спікер стверджував, що апарат ВР не реєстрував конституційний акт опозиції у зв’язку з вимогами Регламенту, інформує УП.

Дві жінки отримали ураження гумовими кулями: одна в область серця, інша в обличчя.
Протестувальники знаходять під ногами резинову картеч.
Як повідомлялося, більшість протестувальників - пересічні громадяни, без екіпіровки, з жовто-синіми стрічками.
У зоні подій поганий мобільний зв'язок.
Спільнота "Євромайдан" повідомляє, що силовики закидають мітингувальників шумовими гранатами з дахів будинків.


Беркут з даху кидає гранати в натовп




Водночас, кореспондент "Української правди" повідомляє, що на перехресті Шовковичної та Інститутської підхід до Верховної Ради заблокований міліцейським кордоном.
Кілька десятків протестувальників кидають бруківку через вантажівки, якими перегороджено Шовковичну у бік силовиків. З іншого боку у відповідь летять газові гранати.

Кореспондент УП бачить щонайменше 5 постраждалих. Одного з них забрала швидка. У постраждалих, швидше за все, отруєння газом. Їм надають допомогу активісти прямо на вулиці.
Загалом біля кордону на розі Шковковичної й Інститутської знаходяться близько 5 тисяч людей. Здебільшого це пересічні протестувальники.

Станом на 10.30 на Інститутську вже приїхала 2 швидка.
Протестувальники розбирають бруківку на вулиці. Періодично після вибухів гранат люди починають скандувати "Фашисти!".

Сутички на розі Шовковичної та Інститутської. Як це виглядає :



Об 11 годині У Маріїнському парку з боку метро «Арсенальна», недалеко від парламенту відбувається сутичка між протестувальниками і правоохоронцями.
Застосовуються світло-шумові гранати.
За словами стрімера Радіо Свободи, конфлікт розпочався між євромайданівцями та прихильниками ПР.
Між тим депутат Леся Оробець зазначає, що то бійка між мітингувальниками та Беркутом.
Коктейлі молотова летять з боку силовиків, зазначив журналіст.
Між тим зі сцени мітингу ПР закликають чоловіків "дати відсіч екстримістам".
Також зі сцени Партії регіонів станом на 11:10 лунає пісня радянських часів "Вставай страна огромная".

За даними кореспондента Радіо Свобода, підтягуються додаткові загони «Беркута».

Раніше на перетині вулиць Шовковичної й Інститутської правоохоронці застосували сльозогінний газ і шумові гранати проти протестувальників, які відповіли їм камінням і петардами.

На вулиці Шовковичній у центрі Києва протестувальники підпалили два вантажні автомобілі "КамАЗ", які блокували проїжджу частину.
Горять кабіни й передні колеса автомобілів. Вулицю затягло чорним димом.



Протестувальники зайшли в офіс Партії регіонів на вулиці Липській у Києві.
Як повідомляють ЗМІ, спочатку люди в масках закидали будівлю камінням, кинули пляшку із запалювальною сумішшю, спалахнула пожежа. Так станом на 11:41 у будівлю кинули коктейль молотова. Офіс загорівся.



Практично всі співробітники покинули будівлю.
У будівлі Партії регіонів на вулиці Липській пожежа, люди захопили офіс, але станом на 12:23 беркут почав всіх розганяти та захоплювати.

"Тітушки" кидають у мітингувальників каміння, а "Беркут" - гранати


Протестувальники проти влади будують барикаду у Маріїнському парку в Києві.
Як повідомляє Українські новини, зіткнення з міліцією там припинилися. Барикаду будують за 40 метрів від кордону міліції. Активісти використовують всі підручні матеріали, в тому числі сміттєві баки, металеві щити, лавки.

Протестувальники зустріли оваціями інформацію про те, що у Верховній Раді був зареєстрований проект постанови №4154-1 про повернення до Конституції в редакції 2004 року. У відповідь активісти скандували "Конституцію!"
Після припинення зіткнень вони затримали двох поранених мітингувальників на підтримку влади.

Також вони продовжують розбирати бруківку в парку, і за допомогою невеликих сміттєвих відер переносять її залишки ближче до барикади. Крім того, вони заготовляють коктейлі Молотова для запобігання можливого розгону.

Учасники акції протесту в центрі столиці періодично проводять по вулиці Інститутській захоплених ними співробітників міліції в бік Майдану Незалежності.
Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".
Протестувальники провели під руки щонайменше 5 правоохоронців від епіцентру протистояння в бік головної площі столиці.

Правоохоронці були в порваному одязі, без головних уборів, на обличчях було видно кров.
На сторінці ВО "Майдан" у Вконтакте з'явилось повідомлення, що "сотні оборони Майдану затримали трьох правоохоронців, яких під час сутички кинули напризволяще їхні колеги".

Вони доставлені до будинку Профспілок, їм надана необхідна медична допомога, - сказано в повідомленні.
Як відомо, в центрі Києва триває протистояння між мітингувальниками і силовиками.

У фотографа "Reuters" Гліба Гараніча на грудях розірвалася граната під час зіткнення протестувальників і силовиків.
Він був у бронежилеті, як видно на світлині очевидців, повідомляє УП. Очевидно, це вберегло Гараніча.



Між тим, фотокореспондента Максима Требухова вод офісом Партії регіонів побила охорона, повідомляє LB.ua.
"Їх було людей 6. Я знімав. Вони накинулися на мене й почали бити – по голові, по обличчю, тіло, на щастя, було захищене бронежителом. Медики кажуть, що в мене зламано ніс, тож зараз поїду до лікарні", - розповів Требухов.
За нього заступився колега – інший фотокор. Охорона ПР розбила йому камеру.

Журналіст "Громадського ТБ" Дмитро Гнап повідомляв також, що біля будівлі Мінздоров’я мітингувальнику світлошумовою гранатою відірвало руку по лікоть.

LB.ua повідомляло у Твіттері, що під Верховною Радою – багато поранених. "У людей кидають гранати в прив'язаними болтами, шурупами, серед "Беркуту" – бійці з рушницями".

Очевидці повідомляють, що в Маріїнському парку силовики кидають гранати в протестувальників, але це не дає особливого ефекту: люди відходять, а потім повертаються.

Станом на 13:20 Беркут почав розгін на Інститутській на перехресті з Шовоковчиною.
Вони стріляють просто в натовп.
Станом на 13:20 Беркут відтіснив людей до Кріпосного провулку. Частина людей стоїть на Шовковичній за перехрестям.
Станом на 13:34 весь Беркут стягують на Шовковичну.
Станом на 13:43 Беркут з щитами сформував "черепашку" і закрили прохід по інститутській у бік Липської та Кріпосного провулку.

Перед цим люди спробували атакувати дім, з якого Беркут стріляв з даху.



Крім того, до цього протестувальники по одному витягали працівників Внутрішніх військ.
Їх в оточенні самооборонців вели у бік майдану.
Розлючені люди намагалися атакувати ввешників, але самооборонці відбивали їх від людей.
Протестувальники продовжували виносити постраждалих. Жодної швидкої немає
Тому люди на ношах зносять постраждалих до майдану.
Люди розсередились по всій вулиці Інститутській.

Координатор медичної служби Євромайдану Олег Мусій повідомив, що станом на 13 годину у медпунктах євромайданівців було близько 25 поранених.



Більшість – постраждали від розриву гранат і кульових поранень.
Крім того, вранці було як мінімум 5 потерпілих на Шовковичній, двічі приїжджала "швидка", як мінімум дві жінки серйозно постраждали.

Бійцю внутрішніх військ, пораненому після спроби наступу правоохоронців на протестувальників на вулиці Шовковичній у Києві, допомогу надали медики Майдану, повідомляє Радіо Свобода.





Євромайдан (камера №1). Пряма трансляція Радіо Свобода




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
20:23
21-Бер-2024
Триває обговорення про введення французьких військ в Україну
І так, що відбувається у Франції і про що йдуть розмови в європейських столицях.
Усі новини