реклама партнерів:
Головна » Свобода слова в Україні: СБУ зацікавилось блогером Олегом Шинкаренком

Свобода слова в Україні: СБУ зацікавилось блогером Олегом Шинкаренком


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Попри кінець політичного сезону і сезон відпусток, в Україні постійно з’являються новини пов’язані зі свободою слова. Служба безпеки України викликала на розмову українського блогера Олега Шинкаренка.
Сам блогер повідомив, що до нього прийшли співробітники СБУ і запросили на розмову: "Коли я поцікавився, про що саме буде розмова, він сказав, що розмова стосуватиметься записів в моєму Живому журналі, які "залишили неприємний слід".
Основна тема записів блогера останнім часом – критичні замітки щодо приїзду до України патріарха Кирила та діяльності президента Віктора Януковича.
Олег Шинкаренко повідомив, що йому вручили повістку на розмову зі слідчим СБУ. В ході розмови йому інкримінували погрози на адресу перших осіб держави.
Після цього, розповів пан Шинкаренко «Телекритиці», слідчий запропонував йому два варіанти: «Або вони мене затримують надовго і починають серйозні такі розбори; або я пишу роз'яснення, що я не мав наміру погрожувати, що вибачаюсь і що такого більше ніколи робити не буду. Ну я все це написав. Але одразу виникло запитання, що саме я не буду робити?...Це мені не пояснили».
Блогер розцінює такі дії СБУ, як наступ на приватне життя. «Це мій особистий щоденник. Він відкритий, але я його не рекламую, і у нього можна потрапити тільки якщо знаєш адресу, або цілеспрямовано вишукуєш певну інформацію. Виходить, що СБУ цілеспрямовано шукає людей, які незадоволені режимом і шукає приводи для тиску на них. Тому що навіть жарти розцінюються, як погрози чийомусь життю», - прокоментував Шинкаренко.
Натомість в СБУ ЖЖ не вважають справою особистою. Як сказала прес-секретарка СБУ Марина Остапенко, записи в ЖЖ не можна вважати особистим щоденником: «Інтернет - це засіб масової комунікації, це ж не його особистий щоденник, у який хтось заліз. Він виставляє його, щоб його хтось читав, це поширення якихось речей. Якщо він каже, що пожартував – тоді все гаразд. А якщо це не жарт? І нормально, коли робиться все для того, щоб ніякого насильства не сталось».
Останнім часом експерти фіксують різке зниження критики на адресу української влади у засобах масової інформації. Заступник керівника державного Першого національного телеканалу Валід Арфуш заявив, що державний мовник взагалі не повинен критикувати владу і має висвітлювати її роботу позитивно:
"Зараз багато йде розмов про громадське телебачення, кажуть, що Перший канал не повинен бути пов`язаний з владою... Та я вважаю, що Перший національний обов'язково повинен бути провладним. Вважаю, що в кожній країні повинен бути такий канал. Яка б влада не була, завжди знайдеться канал, який її критикуватиме. А Перший національний має завжди висвітлювати роботу влади, доносити лише позитивну інформацію до глядачів. Тоді люди нехай самі судять, чи справді все так, як кажуть на каналі", - додав Арфуш.
На його думку, Перший національний "має підтримувати владу, а влада повинна знати, що Перший національний завжди її захищатиме".
При цьому пан Арфуш переконаний, що в Україні немає цензури. У відповідь на тези французької організації Репротери без кордонів про погіршення ситуації в українських медіа Арфуш сказав таке: "Чого ви, наприклад, не поїдете в Росію? - "Путін нас не пустить»... Ну ось, вони приїхали сюди, їм ніхто нічого не забороняв, і ще критикують..."

Останнім часом від українських журналістів все частіше лунають заяви про тиск та цензуру. Саме це стало причиною появи руху журналістів під назвою «Стоп цензурі!».

За матеріалами: http://www1.voanews.com







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини