реклама партнерів:
Головна » Teatr Druga Strefa. Що може театр, коли точиться війна

Teatr Druga Strefa. Що може театр, коли точиться війна


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном

Підтримку польського народу Україні навіть важко оцінити. Про гуманітарну та фінансову допомогу, передачу зброї сказано було чимало. А ще існує потужний і культурний фронт. 

Варшавський театр «Teatr Druga Strefa» одним із перших почав втілювати у життя мистецькі проєкти та розповідати про трагічні події в Україні.

Вже у березні була представлена вистава «Молимося, що все буде добре!» у постановці Сильвестра Бираги – директора й режисера цього театру. Це свого роду поєднання перформансу та начитки смс-текстів й повідомлень від колег та друзів з України, насамперед з Чернігова. Чітка хронологія перших 45 діб повномасштабного вторгнення російського агресора показує всю їхню огидність й безчестя.

Із цією виставою театр вже гастролював навіть у Словаччині, а нещодавно повернувся із Литви. 

Увесь цей час тема війни в Україні залишається в польському театрі головною. Вже у квітні народжується перформанс «Як ви? Jak u Was?» у постановці талановитого хореографа Каміла Вавжута (Kamil Wawrzuta).

У стислі терміни народилася музично-хореографічна постановка, музику до якої написала талановита українка Олександра Малацковська (уродженка Херсону, котра до війни жила у Харкові). Було проведено кастинг та відібрано п’ять дівчат з різних куточків України, котрі були вимушені покинути свої домівки і на той час перебували у Варшаві. Вони всі професійні танцівниці, але без акторського досвіду на театральних сценах. Глядач міг відчути їх хвилювання, деяку навіть розгубленість у монологах, але саме це виглядало невимушено, щиро та природньо і саме такий стан сприймався до глибини свого серця зі сльозами на очах. Кожен мав змогу відчути їх прагнення мовою сценічного мистецтва висловлювати свої переживання і свою патріотичну позицію у ці важкі воєнні часи. Після завершення цього дійства представник державної адміністрації привітав актрис із прем’єрою і вручив листи подяки від імені польської влади.

Завдяки дружній допомозі колег із Варшави стала можливою реалізація низки інших мистецьких проєктів на базі театру «Druga Strefa». 

Результатом творчої роботи українського режисера Ігоря Чайки та польських акторів став прем’єрний показ у травні цього року вистави «Between». Саме над цією виставою Ігор працював у Чернігівському обласному молодіжному театрі й 27 березня, на Міжнародний День Театрів, мала б відбутися прем’єра. Військове вторгнення росіян зупинило процес над роботою, але не знищило саму ідею і глядачі мали можливість побачити польську версію вистави про найважливіше у нашому житті – наш вибір, наш особистий шлях. Ми завжди знаходимось «between» (англ.: «між»).

Протягом квітня-травня просто неба у театральному дворі було створено фотоекспозицію зі світлин, що свідчать про жахливі злочини російських окупантів на Чернігівщині. Відкриття цієї фотовиставки відбулося 27 квітня. З того часу усі жителі й гості Варшави мали можливість вочевидь побачити руйнівні наслідки бомбардувань древнього Чернігова.

Завдяки інформаційним партнерам «Новий Чернігів» та «Суспільне Чернігів» була можливість організувати відеоподорож до славетного міста героїв Чернігів над Десною та наочно показати всю його красу ще в мирний час.

Також надзвичайно важливим для польського глядача був показ документальної стрічки «Острів Крим. Дежавю» режисера Ігоря Чайки. Це фільм про російську агресію проти України, який розповідає про провісників так званої «російської весни», про ті події, які дали можливість для здійснення російської окупації та незаконної анексії півострова. І це є певною відповіддю на питання про рашистську агресію, яку цивілізований світ вчасно не зупинив.

Переконані, що подальша співпраця українських майстрів театрального мистецтва з польськими митцями, зокрема творчим колективом Варшавського театру «Teatr Druga Strefa», стане гідним внеском до надбань європейської культури і вагомою підтримкою у зміцненні сили духу, стійкості та єдності заради перемоги Українського народу у боротьбі за свою свободу і незалежність, а також і захист демократії в світі.

Олександр Майшев
представник Національної спілки журналістів України,
представник Національної спілки театральних діячів України,
заступник директора Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Т. Г. Шевченка







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

00:31
27-Квіт-2024
10 найпопулярніших застосунків для смартфонів у цьому році

Глобалізація інтернет-середовища призвела до того, що окремі застосунки мають стаб

21:02
26-Квіт-2024
Резонансне ДТП у Броварах: правоохоронці затримали Майбоженка
Затримано посадовця РДА Київщини, який скоїв ДТП з чотирма постраждалими

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
Усі новини