реклама партнерів:
Головна » Технічна спадщина СРСР загрожує Росії значними катастрофами

Технічна спадщина СРСР загрожує Росії значними катастрофами


Коментарі: 0 Надзвичайні ситуації

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
З кожним роком технічна спадщина Радянського Союзу все більше занедбується і загрожує Росії значними катастрофами.
"Катастрофи були, є і будуть, але їх буде більше", - спрогнозував директор Інституту дослідження природних і техногенних катастроф Удмуртського держуніверситету Володимир Колодкін.
Російські журналісти і експерти збігаються в думці, що найбільші техногенні катастрофи останніх років, такі як аварії на Саяно-Шушенській ГЕС і шахті "Распадская", загибель теплохода "Булгарія" і падіння літаків-ветеранів, змушують готуватися до найгіршого.
Видання РБК склало рейтинг аварій, які можуть загрожувати Росії найближчим часом. Крім розгулу стихій, який може призвести до лісових пожеж і цунамі на Далекому Сході, росіянам варто боятися нових великих катастроф на транспорті, аварій на нафто-і газогонах, гідротехнічних і ядерних об'єктах.

1. Аварії на транспорті
Цей рік в Росії виявився надзвичайно "врожайним" на транспортні аварії. Затонув теплохід "Булгарія", серію з 11 авіакатастроф завершило падіння ЯК-42 з командою ХК "Локомотив". Проте всі ці жертви нічого кардинально не змінили в ситуації, що склалася в транспортній сфері, і експерти визнають, що подібні НС матимуть місце і надалі.

2. Аварії на гідротехнічних спорудах
Після страшної аварії на Саяно-Шушенській ГЕС виникли сумніви в надійності багатьох гідротехнічних споруд Росії – а паливно-енергетичний комплекс країни використовує 350 гідротехнічних споруд, з яких 100 - гідроелектростанції з великими водоймищами. Ще близько 700 водосховищ використовуються для судноплавства, 200 - в сільському господарстві.
Експерти застерігають, що аварія на старих водних спорудах може призвести до загибелі десятків людей. Насамперед варто боятися проривів гребель на Волзі і на сибірських річках, що може привести до мільйонів жертв. Не виключені аварії на шламонакопичувачах, сотні з яких вже не відповідають вимогам безпеки.

3. Розлив нафтопродуктів
Росія залишається однією з основних нафтогазовидобувних країн світу. Однак старіння трубопроводів, екстремальні кліматичні умови, робота в нових для російських компаній умовах можуть стати причинами великих катастроф.
На думку експертів, небезпеку можуть представляти нафто-, газо-, хімічні виробництва через застаріле обладнання. "Можна очікувати, що у нас відбуватимуться великі розливи нафтопродуктів. Тому що за останні десятиліття у нас анітрохи не зменшилися невеликі розливи, а система трубопроводів продовжує старіти", - пояснив керівник програм Greenpeace Іван Блоков.

4. Аварії в сфері ЖКГ
Про старіння всіх комунікацій, збудованих ще в радянські часи, росіянам (утім, як і українцям) "нагадують" кожну зиму. Райони та цілі міста залишаються без води і тепла. Будинки, десятиліттями не бачили капітального ремонту, старіють і обвалюються.
У прогнозі МНС РФ на 2011 рік йдеться про "зростання кількості НС, викликаних аваріями в комунальних системах життєзабезпечення, зокрема в електроенергетиці".

5. Аварії на ядерних об'єктах
Після аварії на японській АЕС "Фукусіма" атомна енергетика посіла друге місце серед фобій росіян. Зараз в Росії діють 10 АЕС, і у планах - зведення ще 8 об'єктів.
"Цілком можна очікувати аварій на ядерному об'єкті. Це пов'язано насамперед з тим, що ядерні об'єкти старіють, а також є питання якості навчання щонайменше частини персоналу", - вважає керівник програм Greenpeace Іван Блоков.
Підтримує його і експерт з глобальних катастроф Олексій Турчин. Однак він вважає, що наслідки таких аварій будуть не такими згубними, як за умови прориви гребель або виділення метану з Арктики, що веде до потепління клімату.

6. Блекаут

Жалюгідний стан об'єктів російської енергетики може призвести до чергових масштабних відключень електроенергії. Подібні блекаути паралізують життя цілих міст і призводять до серйозних економічних збитків, а часом і до загибелі людей.
У прогнозі надзвичайних ситуацій на 2011 рік МНС РФ зазначило, що надзвичайні ситуації можливі в разі виникнення аварії на великих ТЕЦ, які не мають резервного генеруючого обладнання та з високим зносом. У міністерстві прогнозували можливість таких інцидентів аж у 30 регіонах країни, у тому числі в Москві.
Аналітики також зазначають, що рівень зносу електромереж і тепломереж досить високий - близько 50-70%, тому технологічні події через поганий стан устаткування цілком вірогідні.

7. Обвалення шахт
Аварії на шахтах стаються в Росії регулярно, причому майже кожна супроводжується людськими жертвами. Причинами аварій на шахтах зазвичай стають викиди метану, обвалення покрівлі, порушення технологій вуглевидобування, несправність електрообладнання, людський фактор.
Втім, як розповіли експерти, після сумнозвісної аварії на шахті "Распадская" безпека вуглевидобутку значно зросла, і катастроф, сподіваються вони, значно поменшає.
"Тенденції, передумови до того, що можуть статися техногенні катастрофи на вугільних підприємствах, я відношу до малоймовірних, якщо не станеться якийсь землетрус", - вважає член Громадської палати, голова Російського незалежної профспілки працівників вугільної промисловості Іван Мохначук.

Джерело: ТСН






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
08:49
09-Квіт-2024
Жовтнева: в одному з сіл Чернігівщини залишили комуністичну назву вулиці
До 27 квітня цього року завершується другий етап очищення публічного простору від сим
Усі новини